Traži

Donut - šarene američke krafnice koje možete napraviti i kod kuće. Evo kako...

Donut - šarene američke krafnice koje možete napraviti i kod kuće. Evo kako...

Recept s bloga Cukar


Fotografija: Cukar.com.hr

Stiglo je vrijeme za krafnice ili barem njihove inačice. Danas smo se odlučili za donut, šarene američke krafne s rupom u sredini. Naravno, cijeloj priči smo dali i malo boje. Detaljni recept nam donosi autorica bloga Cukar koji nas nikad ne iznevjeri svojim preporukama i savjetima. Evo kako ih pripremiti... 

Sastojci

500 g brašna (manitoba, ali može i obično glatko)
1 vrećica instant kvasca
1 jaje
3 žumanjka
250 ml mlijeka
60 g šećera
60 g maslaca
prstohvat soli

Za tamnu glazuru

150 g Dorina čokolade za kuhanje
sjeckani bademi
usitnjene Kraš napolitanke

Za mliječnu glazuru

150 g Dorina mliječne čokolade
usitnjene Kraš napolitanke
Kraš čokoladne mrvice za kolače

Za bijelu i rozu glazuru

130 g šećera u prahu
30 ml limunovog soka
nekoliko kapi crvene prehrambene boje
Kraš čokoladne mrvice za kolače
šarene mrvice za kolače po izboru

Postupak

Prije nego počnete važno je da vam sve namirnice budu na sobnoj temperaturi. Sjetite se izvaditi ih iz hladnjaka najmanje sat vremena ranije.

U zdjelu za miješanje prosijte brašno pa mu dodajte kvasac i dobro promiješajte. U sredini brašna napravite udubinu i dodajte jaje i žumanjke, mlijeko, šećer, maslac i prstohvat soli. Sve dobro pomiješajte i krenite mijesiti. Ovo možete raditi na tradicionalan način tako da prvo tijesto dugo tučete drvenom kuhačom ili možete sve umijesiti samostojećim mikserom sa spiralnim nastavcima. Na koju god opciju da se odlučite važno je da tijesto jako dobro umijesite kako bi postalo glatko, sjajno i podatno. Umiješeno tijesto premažite s malo ulja, stavite ga u zdjelu, pokrijte i ostavite na toplom da se diže. Tijesto se može dizati i do dva sata jer je masno i teško pa je važno da ga povremeno pogledate, a kada se udvostruči dizanje je gotovo.

Podignuto tijesto prebacite na radnu plohu koju ste lagano posipali brašnom. Premijesite ga pa ga razvaljajte u pravokutnik debljine 1 cm. Pomoću modlice za krafne (ili čaše) izrezujte krugove. Nakon toga u svakom krugu napravite još jednu rupu u sredini. Ovo možete napraviti pomoću male modlice za kekse, čašice za rakiju ili čepa neke boce. Ovako izrezane krafne malo posipajte brašnom, pokrijte krpom i ostavite da se dižu još sat vremena. Ostatke tijesta ponovno zamijesite i ponovite postupak s izrezivanjem.

U velikom i širokom loncu zagrijte puno suncokretovog ulja pa u njemu pržite krafne. Svaku pržite po 2 – 3 minute sa svake strane. Vodite računa da temperatura ulja nije previsoka i nemojte peći više od 3 krafne istovremeno. Pečene krafne prebacite na kuhinjski ručnik kako bi se ocijedio višak masnoće.

Za tamnu glazuru

Nad parom otopite Dorina čokoladu za kuhanje. U otopljenu čokoladu umočite jednu po jednu krafnu pa ih prebacite na rešetku i posipajte sjeckanim bademima i usitnjenim napolitankama.

Za svjetlu glazuru

Nad parom otopite Dorina mliječnu čokoladu. U otopljenu čokoladu umočite jednu po jednu krafnu pa ih prebacite na rešetku i posipajte ih čokoladnim mrvicama za kolače i usitnjenim napolitankama.

Za bijelu i rozu glazuru

U zdjelici pomiješajte šećer u prahu i limunov sok. Dobro miješajte dok ne dobijete glatku i gustu smjesu. Smjesu podijelite na dva dijela pa jednom dodajte nekoliko kapi crvene prehrambene boje* i pomiješajte.

Umačite krafne u bijelu ili rozu glazuru, prebacite ih na rešetku i posipajte čokoladnim ili šarenim mrvicama po izboru.

Napomene

*Umjesto prehrambene boje možete koristiti malinu u prahu, ali u tom slučaju računajte da će boja biti manje intenzivna.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

više