
Dva super recepta za slastice uz jutarnju kavu
S omiljenog gastro bloga Prstohvat soli
Vikend je kao stvoren da si malo ugađate i da budete posve bezbrižni, pa neka i ovaj bude upravo takav. Dan započnite naravno, s kavom, ali njoj biste možda mogli pridružiti i kakav kolač s kojim će jutro instantno postati slađe. U nastavku vam donosimo dva jednostavna recepta za kolače s omiljenog gastro bloga Prstohvat soli, koji će vam se dopasti okusom, a možete ih poslužiti i vašim iznenadnim gostima..
Kuglof s kavom
Sastojci za tijesto:
315 g brašna
1 žličica praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
1/4 žličice soli
160 g maslaca
170 g šećera
2 jaja
1 žličica ekstrakta vanilije
1 kiselo mlijeko (180 g)
2 žlice kakaa rastopljenog u 2 žlice vrele vode
3-4 žlice kave
Sastojci za preljev od kave:
oko 100 g šećera u prahu
2-3 žlice kuhane kave
Priprema:
Upaliti pećnicu da se grije na 200°C. Kalup promjera 36 cm dobro premazati maslacem. Pomiješati brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Maslac sobne temperature umutiti mikserom sa šećerom, dodati jedno po jedno jaje i vaniliju pa sjediniti. Brašno i kiselo mlijeko dodajte naizmjenično, u fazama. Sjediniti sve kratko, pa masu podijeliti na 3 jednaka dijela. Jedan dio ostavite kakav je, u drugi dodati kakao, u treći kavu. Mase uliti naizmjenično u kalup, dok se sve ne potroši. Paziti da se ravnomjerno rasporede. Peći oko 30-40 minuta, pazite da se kolač ne presuši. Kad je pečen izvaditi ga na rešetku i ostavite da se prohladi. Napraviti preljev, u posudu staviti šećer i dodati žlicu i pol kave dok se ne stvori gusta i ljepljiva smjesa. Ne smije biti previše tekuće, pa je potrebno stavljati žlicu po žlicu kave. Preliti preko ohlađenog kolača.
Sočni zebrasti kolač
Sastojci:
250 ml ulja
180 g šećera
100 ml mlijeka
1 burbon vanilin šećer
4 jaja
175+125 g brašna
25 g kakaa
4 ravne žličice praška za pecivo
prstohvat soli
50 g crne čokolade
pola žličice kave
Postupak:
Na dno kalupa od 23 cm staviti papir za pečenje i premazati maslacem. Upaliti pećnicu na 180°C. U 175 g brašna dodati 2 ravne žličice praška za pecivo, prstohvat soli i vanilin šećer, tako se dobije vanilija miks. U 125 g brašna isto dodati 2 ravne žličice praška za pecivo, prstohvat soli, kakao, kavu i sitno naribanu čokoladu, ovo je čoko miks. Žlicom umutiti ulje, šećer, mlijeko i jaja. Podijeliti smjesu na dva dijela i dodati u brašno mikseve. U sredinu pripremljenog kalupa dodati jednu žlicu miksa od vanilije. Drugom žlicom, u sredinu vanilija miksa pridružiti čokoladni miks. Nastaviti raditi naizmjenično sve dok se ne potroši sav materijal. Lupiti kalupom od stol nekoliko puta kako bi se izbacili svi mjehuriće iz smjese, da ne bi bilo rupica u kolaču nakon pečenja. Peći oko 30-35 minuta ili dok čačkalica ubodena u sredinu ne izađe suha. Prohladiti pa navaliti. Umjesto kave, u čoko miks možete dodati i malo narančine korice.