Traži

Evo kako napraviti dobri stari kompot od bresaka

Evo kako napraviti dobri stari kompot od bresaka

Recept s bloga "Domaćica"

Urednik: E.G.


Fotografija: domaćica

Vjerojatno ne postoji osoba koja uz barem neke dijelove djetinjstva ne veže i uživanju i u slasnim voćnim kompotima. I dok su mnogi konzumirali kupovne varijante, drugi sretnici su uživali u pravom domaćem kompotu, a razlika se, kao i uvijek, itekako osjeti! Na gastro blogu Domaćica koji redovito pratimo smo ovaj put tako naišli upravo na recept za domaći kompot od bresaka te se iznenadili s time koliko je on zapravo jednostavan. U nastavku ga pročitajte, a posebnu pažnju obratite na savjete vezane uz pasterizaciju.

Sastojci
  • breskve ili neko drugo voće
  • 4 žlice šećera
  • vode koliko stane u staklenku
Priprema
  1. Breskve operite, ogulite i narežite. 

  2. Poslažite ih u čistu staklenku i gore ih posipajte sa šećerom.

  3. Zalijte vodom pritom ostavljajući barem 2-3 cm praznog prostora do vrha.

  4. Stavite plastični štitnik kako vam se voće nebi dizalo.

  5. Zatvorite staklenke i izvršite pasterizaciju iliti dunstanje.

 

Evo kako napraviti dobri stari kompot od bresaka (фото 1)

Pasterizacija
  1. Velikom loncu na dno stavite kuhinjsku krpu, na krpu poredajte napunjene i zatvorene staklenke, neka se staklenke ne dodiruju. 

  2. Nalijte vodu preko staklenki, lonac zatim stavite na vatru i zagrijavajte do vrenja. Ukoliko ćete raditi u klasičnim, a ne u WECK® staklenkama, tada u lonac nalijte vode do onog dijela do kojeg su staklenke napunjene.

  3. Kuhajte 45 minuta.

  4. Na kraju izvadite staklenke van, obrišite ih i sačekajte da se potpuno ohlade.

  5. Ovdje možete i provjeriti jeste li dobro vakumirali WECK® staklenke tako da skinete metalne držače i probate podići staklenku držeći ju za poklopac, ako se poklopac ne odvaja, staklenka je dobro vakumirana i zaštićena od kvarenja.

  6. Nakon toga ih odložite na hladno i tamno mjesto.

*Napomena: kod pasterizacije ne smijete koristiti plastične poklopce.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar