Search

Evo zašto se nikada ne biste trebali odreći čokolade

Evo zašto se nikada ne biste trebali odreći čokolade

Ali, neka konzumacija ipak bude umjerena


Image: Unsplash

Čokolada je jedna od, mogli bismo reći, najkontroverznijih namirnica u ljudskoj prehrani, a osim što uživamo u njoj (možda čak ponekad i pretjeramo) ima mnoge dobrobiti za naše zdravlje. Ne, ne tješimo vas i ne trebate u sebe ubaciti 500 grama nakon što pročitate tekst, ali ne morate se gristi zbog nekoliko kockica dnevno. Možda nije dobila jednoglasnu potvrdu fitness trenera ili psihologa, ali liječnici se slažu u tome da je čokolada - vrlo korisna hrana. U nastavku pročitajte nekoliko tvrdnji zašto je to baš tako: 

1. Smanjuje rizik od infarkta - konzumiranje čokolade je izuzetno važno za održavanje elastičnosti stijenki krvnih žila i fleksibilnost arterija. 10 grama dnevno može spriječiti srčani udar, stoga odaberite pravu čokoladu koja sadrži najmanje 50% kakaa.

2. Zaštita od moždanog udara - za prevenciju moždanog udara zahtijeva se malo veća količina - 60 grama dnevno. Također povećava razinu serotonina u mozgu koji otklanja kronični umor.

Evo zašto se nikada ne biste trebali odreći čokolade (фото 1)

3. Prevencija dijabetesa - u ovom slučaju kakao u čokoladi trebao bi imati udio 85% i preporučuje se za liječenje preddijabetičkog stanja i snižava glukozu u krvi. Paradoksalno, činjenica je da slatki proizvod normalizira razinu šećera u krvi. 

4. Prirodni aspirin - djelovanje aspirina i čokolade su vrlo slični - a to je protuupalni učinak. Kao što je aspirin, ovaj slatki lijek razrjeđuje krv, utječe na trombocite, sprečavajući pritom stvaranje krvnih ugrušaka. 

5. U tuzi i radosti - nakon napornog dana, mi intuitivno želimo nešto slatko. Red čokoladnih keksa, komad torte, pola čokolade, nije važno. Važno je da nam duša postaje lakša, a to je zato što čokolada značajno smanjuje hormon stresa u tijelu, zamijenivši ga pritom s hormonima sreće. 

Evo zašto se nikada ne biste trebali odreći čokolade (фото 2)

6. Čokolada aktivira mozak - osim anti-stress učinka koje osigurava zrno kakaovca, potiče i protok krvi u ključnim područjima mozga. Preporučuje se konzumacija 2-3 sata prije ispita ili drugih situacija gdje morate biti posebno skoncentrirani i fokusirani. TO!

7. Zatvara apetit - zadnja stavka odnosi se isključivo na gorku čokoladu. Stvar je u tome što je se ne možete prejesti. Gorčina smanjuje apetit i automatski zatvara želudac.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više