Traži

Frühstück Tour u potrazi za najboljim doručkom u gradu se nastavlja: Bagel & Lobster Barr i Le Mika

Frühstück Tour u potrazi za najboljim doručkom u gradu se nastavlja: Bagel & Lobster Barr i Le Mika

Iz ponešto dubljeg sna budimo našu FRüHSTüCK i Büro 24/7 doručak priču...


Fotografija: Doris Fatur

Još uvijek se jutrima budimo s osmijesima, a jedan od najbitnijih razloga je i doručak koji nas posebno veseli. Za sve one koji su ga počeli zanemarivati, preskakati ili pak zaboravili na redoslijed, tu smo mi da vas podsjetimo. Doručak je najbitniji obrok u danu, a najzdravije ga je konzumirati prije prve jutarnje kave. 

Kroz naše tekstove saznat ćete koliko su doručci uopće zastupljeni i gdje se može fino klopati. Možemo definitivno reći kako u Zagrebu ponuda doručaka progresivno raste. Mi smo tu da pratimo i o njoj pišemo. U tri dosadašnje objave recenzirali smo šest doručkovališta pa je vrijeme da nastavimo. Na red nam stižu Bagel & Lobster Barr i Le Mika, a koliko nam se svidjelo i što su nam servirali, čitajte u nastavku.

Bagel & Lobster Barr zavučen je u dvorište na početku Jurišićeve ulice. Netko će se sjetiti Burger i Tacos bara, a netko pak legendarnog Americanino dućana koji je uvijek imao rasprodaju. Ulaskom u lokal prilazi nam glavni kuhar Saša Frid i s velikim osmijehom poželi nam dobrodošlicu. Lokalom se širi zvuk južnoameričke glazbe, fine, lagane, jutru prilagođene, baš kako volimo. Zauzeli smo stol pored prozora pa nastavljamo upijati svaku zraku tog prekrasnog jutarnjeg sunca. Lokal je cozy, atmosfera intimna, a kuhanje i kuhinja transparentna pa smo i mi malo zavirili. Oni znatiželjni poput nas mogu uvijek vidjeti kako se hrana priprema. 

Bagel je poljsko pecivo koje se proizvodi na tradicionalan način što podrazumijeva ručno motanje i kuhanje u vodi prije pečenja. Vrlo konkretan i zasitan doručak može se jesti sam ili s raznim namazima, punjen prilozima i konkretnim sastojcima. Bagel pecivo posipano je makom, sezamom, češnjakom, lukom, a može biti i samo slan. Lijepo dizajnirani meni nudi veliki izbor i mnogo finih opcija. Uskoro u ponudu stižu bageli koji će se moći i sami puniti, što smo po prvi puta kušali i možemo reći da je vrlo zabavno i jako fino.

Vratimo se mi na početak. Preporuka šefa kuhinje bile su tri vrste bagela s kajganom. U njihove scrambled eggs bagel sendviče moguće je dodati velik izbor raznih dodataka. Mi smo kušali tri vrste. Prvi je bio s lososom i crème fraîche, drugi s cheddar sirom, cherry rajčicama i mozzarellom, a treći sa šunkom, špekom i opet taj divni crème fraîche. Naravno da je svatko od nas imao svog favorita, tako da niti jedna opcija nije pobijedila. Krcati sastojcima bageli su reprezentativno servirani u drvenoj kutiji, prerezani na pola, umotani u papir i spremni za klopanje. Od jednog bagela smo se fino zasitili.

Isto tako po Sašinoj preporuci kušali smo dvije izvrsne salate. Avokado mrkva bila je vrlo fina i osvježavajuća, ali nas je Cous Cous salata ipak posebno dojmila. Cous Cous u kombinaciji s bademima, prženim tikvicama i chutneyjem od kruške, đumbira i grožđica s dressingom od jogurta ugasila nas je na pune tri minute, a tko zna Frühstuckovce, zna da teško zašutimo. Tople preporuke!

 U drugoj rundi stiže odlična kajgana sa špekom i ono što smo na počeku spomenuli, novitet u obliku kombinacija sastojaka gdje se sami poigravamo i slažemo svoj bagel, a možemo ga napuniti cheddar sirom, gravlaxom (losos - nordijski specijalitet), mozzarellom di bufala, prosciuttom i maslacem.
 Za piće stiže osvježavajući jutarnji napitak pod imenom Aqua Fresca što je infuzirana voda s krastavcima, limetom, mentom. Jako, jaaako fino!!! Hvala Bagel & Lobster Barr, definitivno ponovno dolazimo!

Le Mika restoran bio je naše iduće doručkovalište. Iskreno, bili smo vrlo znatiželjni pogotovo što se u Francuskoj hrana smatra nečim uzvišenim, a sam ritual pripreme i konzumacije je ponešto drugačiji od onog na što smo navikli. Od srednjeg vijeka pa sve do danas francuski kuhari bili su vrlo ugledni i cijenjeni ljudi, pridonosili razvoju francuske kulture. Isto tako kažu kako se prva francuska kuharica tiskala u srednjem vijeku, odmah nakon pojave tiskarskog stroja. Kuhar, odnosno vlasnik Mika stigao je iz Francuske i jako brzo zavolio Hrvatsku. Došao je iz nešto drugačijih razloga, ali ubrzo se odlučio otvoriti restoran. 

Jedini francuski kuhar s adresom u Zagrebu nedavno je preselio iz malog prostora u ovaj novi, lijepi i veliki prostor u Teslini 14 te proširuje ponudu. Interijer lokala daje dašak pariške romantike uz oslik najpoznatijih vizura poput Montmartrea i Moulin Rougea. 

Lagane i romantične francuske šansone šire se prostorom ovog lijepog restorana, ali ipak smo se smjestili na njihovu prostranu terasu. Prvo što su nam ponudili bila je cijeđena naranča i limunada. Pomno birane i sočne naranče cijede na licu mjesta što dokazuje njen bogati i osvježavajući okus. Za naš stol potom stižu poširana jaja (tostirani kruh, hrskava panceta i ementaler) što nam se jako dopalo. Druga dva doručka stigla su u obliku dimljenog lososa na kruhu s kremom i vlascem i izvrsna jaja benedict u kojima smo se davili od užitka. Već tu nam se činilo kako će ovo biti jedan od najboljih doručaka.

Potom stiže svjetski poznati klasik francuske gastronomije pod imenom Crêpe suzette. One stižu s domaćim umakom od naranče, limuna, listića prženih badema, arancina i grand marnier likera. Carstvo kompatibilnih okusa razigrali su našu maštu i razveselili naša nepca. Fenomenalno! L’aumoniere - crêpe stiže u obliku svezane vrećice punjene confitom od jabuka karameliziranih na slanom maslacu komadićima bretonskog keksa i sladoledom od vanilije. Harmonija toplo-hladnih okusa na tanjuru!

 Osim što pomno biraju namirnice, saznali smo da im Korica peče poseban kruh na kojem nimalo ne štede. Ovo je definitivno bio jedan od najboljih doručaka koje smo probali. Le Mika zaslužuje 5+. 


Tekst: FRüHSTüCK

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar