Search

Gastro preporuke Malog placa: Veganske kuharice koje će promijeniti vaš pogled na biljnu prehranu

Gastro preporuke Malog placa: Veganske kuharice koje će promijeniti vaš pogled na biljnu prehranu

Nadmašit će očekivanja, vjerujte nam!

Urednik: T.K.


Image: PLANTLAB,
BOSCH!,
The First Mess

Već šest godina zagrebački projekt Mali plac dosljedno vodi glavnu riječ na temu zdrave, organske hrane. Stvorili su platformu koja na zanimljiv način promiče upravo vrijednosti lokalnog i tradicijskog uzgoja hrane, a "za svojim stolom" okupljaju preko 500 malih lokalnih proizvođača. Osim toga, zagovaraju i važnost biljne prehrane i zato su bili naš idealan sugovornik kada je riječ o veganskim kuharicama. Rekli su nam da će nas ovi gastro naslovi oduševiti kreativom te da bismo vrlo lako mogli preći na "biljnu stranu ulice".

"Rekli bismo da miris, tekstura, okus i izgled podjednako definiraju doživljaj nekog jela. Stoga, kako bi taj doživljaj bio potpun, s tanjurom koji se nalazi ispred nas moraju se moći počastiti i naše nepce i naše oči. Sljubljivanje okusa nije ništa manje ili više važno od stiliziranja hrane, a upravo na ispitu spajanja ta dva vrlo važna elementa veganska hrana često pada. Čak i kada je fino spravljena, zna izgledati dosadno i neprivlačno - finalni dojam najčešće pokvare natrpani tanjuri, jednoličnost boja i (pre)jednostavnost serviranja.

BOSH!

Veganska se hrana "onako kako treba" može doživjeti u, sada već brojnim, sjajnim veganskim restoranima po Europi i svijetu koji su daleko ispred nas u osmišljavanju menija, istraživanju namirnica, razvijanju food koncepata, suradnjama s poznatim chefovima i stilistima hrane... Svjetska veganska gastro-scena sve je življa pa ne čudi da sve bolji i raznovrsniji veganski restorani, uključujući i restorane visoke gastronomije, svakodnevno niču posvuda po svijetu. Manjak kvalitne veganske restoranske ponude u Hrvatskoj ne možemo promijeniti od danas do sutra, ali zato možemo započeti vlastito kulinarsko istraživanje u svojoj kuhinji. Za početak, sve što vam treba je dobra kuharica koja će vam otvoriti vrata i prozore u svijet biljne prehrane. U svijet u kojem su namirnice zdrave i cjelovite, a obroci pomno osmišljeni, ukusni, izbalansirani, i da - vizualno atraktivni. Nimalo dosadni, okusima i bojama bogati tanjuri inspirirat će i vegane i nevegane te privući čak i one koji se u svojoj kuhinji još nisu odvažili poigrati s biljnim receptima.

Jer - zdrava hrana može (i mora!) biti fina, kreativna i privlačna, a ove kuharice su tu upravo s misijom da vam to i dokažu i promijene vaš (ne)doživljaj veganske prehrane. Stoga, nabavite barem jednu i vaše kućne kulinarske igre mogu početi.

BOSH!

Ova najbrže prodavana veganska kuharica vjerojatno je najsigurniji izbor za početnike. S preko 100 nevjerojatno jednostavnih i nevjerojatno uskusnih jela, BOSH! je fantastičan vodič kroz vegansku kuhinju. Kuharicu potpisuju Henry Firth i Ian Theasby, tvorci najveće svjetske plant-based platforme i nova lica u revoluciji hrane, čiji internetski kanali imaju milijune followera.

Gastro preporuke Malog placa: Veganske kuharice koje će promijeniti vaš pogled na biljnu prehranu (фото 1)

Kroz svoje recepte žele nadahnuti ljude da kuhaju ukusne i jednostavne recepte kod kuće pa je upravo zato knjiga prepuna zabavnih i nepretencioznih recepata koji se lako pripremaju. Bilo da vam fali inspiracije u vašoj veganskoj svakodnevici ili ste se tek poželjeli jedan dan u tjednu posvetiti biljnoj prehrani, BOSH! će vam pokazati koliko veganska jela mogu biti maštovita i jednostavna. Od genijalnih doručaka, preko laganih i brzih ručkova do ozbiljnijih večera i gozbi, svako jelo iz ove kuharice naprosto oduševljava. Ovdje čak možete pronaći i recepte za aktualna božićna jela. A ako vam 100 recepata nije dovoljno, u međuvremenu je izdana i nova BISH BASH BOSH! kuharica koja donosi dodatnih 120 novih recepata.

BOSCH!

THE FIRST MESS

The First Mess naziv je nagrađivanog bloga Laure Wright, na temelju kojeg je nastala istoimena debitantska kuharica koja okuplja preko 125 predivno pripremljenih sezonskih recepata. Naglasak kuharice je na sezonskim i cjelovitim namirnicama, a velika pažnja pridana je stiliziranju i fotografiranju hrane. Rezultat je vizualno zadivljujuća zbirka recepata vrhunske kvalitete koji naglašavaju ljepotu godišnjih doba.

Gastro preporuke Malog placa: Veganske kuharice koje će promijeniti vaš pogled na biljnu prehranu (фото 2)

The First Mess je sjajna kuharica za početak istraživanja prehrane bazirane na biljnoj bazi. Recepti su zadivljujuće jednostavni, a namirnice lako dobavljive. Uz recepte za svaki obrok u danu, ova kuharica je „must have" ako želite pripremati zanimljive, ukusne i hranjive obroke na biljnoj bazi s najboljim sezonskim i cjelovitim namirnicama. Također, prekrasne fotografije i očaravajuće priče zadržat će vas još malo duže u listanju.

PLANTLAB

PLANTLAB je jedinstvena i vizualno zapanjujuća kuharica svjetski poznatog veganskog chefa Matthewa Kenneyja koja ozbiljno koketira s umjetnošću i visokom kuhinjom. Elegantno dizajnirana i divno fotografirana, PLANTLAB slavi inovativnu vegansku kuhinju na najvišim razinama.

PLANTLAB

Matthew Kenney u PLANTLABu kreativnim razmišljanjem i invativnim tehnikama stvara jela koja su prava vizualna remek-djela. Inspiriran eksperimentalnom kuhinjom, PLANTLAB pomaže redefinirati biljnu prehranu i usavršiti vještine u stvaranju lijepo pripremljene, ukusne veganske hrane u vlastitoj kuhinji. U više od 100 recepata koristi se moderan i kreativan pristup pa ćete tako dok napredujete kroz knjigu uočiti i pomake u svojim vještinama. Kako recepti postaju napredniji, tako postaju i vaše tehnike - na kraju ćete fermentirati poput profesionalaca! Kenney, također, istražuje elemente načina života koji prati plant-based prehranu, proširujući znanost iza hrane i ujedno objašnjavajući vrhunsku prehrambenu tehnologiju i inovativne tehnike.

PLANTLAB

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više