Traži

Gastro projekt kojeg Slovenija obožava

Gastro projekt kojeg Slovenija obožava

Odprta kuhna u Ljubljani

Tekst: Tina Kovačiček


Fotografija: PR

Uskoro, točnije 25. ožujka, počinje četvrto izdanje najvećeg gastro festivala u Sloveniji. Centar Ljubljane - Pogačarjev trg ponovno će mirisati na najfinije, najsočnije, najslasnije zalogaje...

Ova gastro priča započela je 2013. godine kada su Lior Kochavy, inače rodom iz Tel Aviva, i njegova supruga Alma Mujezinović odlučili pokrenuti jedinstveni gastro događaj na kojem će se moći kušati ono najbolje što Slovenija može ponuditi. Koncept Odprte kuhne odnosno u prijevodu na hrvatski Otvorene kuhinje jest prezentirani slovensku kuhinju i sve njezine zanimljivosti i adute. I tako svakog petka u periodu od sredine ožujka do studenog, od 10 sati ujutro pa sve do 21 sat, a u ljetnim mjesecima i 23 sata, na Pogačarjevom trgu u centru Ljubljane. Organizatori su najavili i gostovanja u drugim slovenskim gradovima za ovu nadolazeću sezonu jer ovaj gastro događaj jednako privlači turiste i lokalne stanovnike. Ono što Odprtu kuhnu razlikuje od drugih food festivala, a diljem regije njihov je broj porastao u posljednjih nekoliko godina, jest činjenica da ovdje sudjeluju najbolji slovenski restorani, pubovi, bistroi, lokalni vinari te proizvođači piva i drugih pića. Na taj način na jednom mjestu predstavljena je raznolikost, bogatstvo i kvaliteta Slovenije kroz gastro perspektivu, a svi znamo da je pogled na svijet sitog i zadovoljnog čovjeka odmah vedriji.

Gastro projekt kojeg Slovenija obožava (фото 1)

Svi izlagači  odabrani su na temelju kvalitete, a to posjetiteljima omogućuje da kušaju jela vrhunskih chefova i njihovog odabira. Popularnosti događanja ovakvog tipa svjedoči i činjenica da je petak u Sloveniji postao sinonim za ugodno opušteno druženje, razlog za susret, mjesto za brzi ručak i sunčano lijeno popodne. Lokalno, sezonski i organsko svjetski su gastro trendovi koje ovaj projekt uspješno dostavlja svojim posjetiteljima. I posjetitelji su toga svjesni, a sve više ljudi također počinje puno više razmišljati o svojim prehrambenim navikama te brinuti o porijeklu i načinu pripreme obroka. 

Gastro projekt kojeg Slovenija obožava (фото 2)

U tri godine Odprta kuhna postala je nezaobilazna gastro stanica u Sloveniji, event kojem se vesele svi znatiželjni i gladni te željni ugodnog druženja na otvorenom. Uz dobro društvo kušanje svježe pripremljenih jela 'za osobni gušt' pa sve do kulinarskih ekstravagantnih kreacija postaje pravi doživljaj. Vegani, vegetarijanci, ljubitelji ribe ili mesa, svi oni ovdje će pronaći nešto za sebe. A na taj smo se doživljaj i mi pozvali ove godine. Sva sreća imamo ih vremena posjetiti sve do studenog.

Gastro projekt kojeg Slovenija obožava (фото 3)

Gastro projekt kojeg Slovenija obožava (фото 4)

Gastro projekt kojeg Slovenija obožava (фото 5)

 

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor