Search

Gdje jedu hrvatski chefovi kad nisu u svojim restoranima? Imamo njihove prijedloge

Gdje jedu hrvatski chefovi kad nisu u svojim restoranima? Imamo njihove prijedloge

Tekst: Tina Kovačiček


Osim što volimo redovito svratiti na ova mjesta u potrazi za idealnom lokacijom za ručak ili večeru i dobar koktel, volimo saznati i pokoju tajnu iz kuhinje. Jeste li se ikada zapitali "Gdje na ručak vole otići hrvatski chefovi ili koje od hrvatskih restorana bi oni osobno preporučili"? Ako ste, kao i mi, na to pomislili, čitajte dalje, imamo odgovore. Dobra mjesta su nam preporučili neki od poznatih chefova, ali i gastro timovi uzbudljivih zagrebačkih restorana.

Noel

Gdje jedu hrvatski chefovi kad nisu u svojim restoranima? Imamo njihove prijedloge (фото 1)

Prvi i još uvijek jedini zagrebački restoran s Michelin zvjezdicom, Noel, osim što oduševljava inovativnom modernom kuhinjom, redovito iznenađuje i vijestima koje stižu s njihove adrese poput subotnjeg bruncha, odličnih koktela, a trenutno i šire tim te su u potrazi za iskusnim pekarom. Ekipa Noela na čelu sa sommelierom Ivanom Jugom, chefom Brunom Vokalom i barmenom Karlom Ferenčakom, preporučila nam je svoja omiljena gastro mjesta.

Bruno Vokal

Mladi chef preuzeo je gastro kartu Noela prošle godine i u sigurnim je rukama sada, a kada nije u kuhinji, ovo su mjesta gdje voli otići. Hotel Esplanade je gastro izbor kada su štrukli i beef tartar u pitanju, redoviti je gost restorana Mano2 i Theatrium koje također vode mladi kolege chefovi Matija Bogdan i Filip Horvat, zatim za dobar ručak preporučuje Kod Šime te vikend destinaciju Vuglec breg.

Karlo Ferenčak

Majstor kada su u pitanju kokteli koje potpisuje i priprema u Noelu, predlaže mjesta kao što su Carpaccio i Beštija u centru Zagreba, restoran Izakaya by Time na Selskoj, zatim istarsku konobu Sole i Malo selo.

Vinarija Korak

Gdje jedu hrvatski chefovi kad nisu u svojim restoranima? Imamo njihove prijedloge (фото 2)

Obiteljsko imanje Korak jedinstvena je eno-gastro destinacija koja se nalazi na pitoresknim padinama Plešivice. Njihov fine dining restoran, prvi na toj razini u regiji, vodi Bernard Korak, čija su gastro iskustva vezana uz renomiranu cheficu Prisku Thuring. Bernard nam je otkrio da toliko vremena provodi u kuhinji, da gotovo niti ne stigne na druga mjesta. No, kada se dogodi taj jedan slobodan dan u tjednu, voli otići u zagrebački Kut Ivane Bekavac. Nekoć su bili kolege u Hiši Franko, a danas su si međusobna velika podrška. "Zagrebački restoran Kut je mjesto s odličnom hranom, super atmosferom i jako simpa uređenjem. Ivana je vrlo kreativno osmislila mjesto aa pojesti super gablec odnosno ručak s drugačijom pričom, što je definitivno nedostajalo gradu. Svaki dan je nešto novo na repertoaru, uvijek svježe i smisleno, nimalo pretenciozno i s dušom."

SOI fusion bar

Gdje jedu hrvatski chefovi kad nisu u svojim restoranima? Imamo njihove prijedloge (фото 3)

Tandem Vid Nikolić - Vedran Gulin napravio je odličan gastro posao spojivši azijsku modernu kuhinju s vrhunskim koktelima. Kada nisu u poslu vole otići u zagrebački Burgeraj na burgere ili Mali Bar Ane Ugarković te poručuju da su to lokacije za svaku priliku.

Izakaya by Time

Gdje jedu hrvatski chefovi kad nisu u svojim restoranima? Imamo njihove prijedloge (фото 4)

Nova adresa tima koji stoji iza nekadašnjeg popularnog Timea, značila je zaokret u smjeru stvaranja opuštenog mjesta za druženje na Selskoj uz interpretaciju japanskog puba koji nudi asian fusion jela. A kada nisu u svojoj kuhinji, uživaju u jelima mladog chefa Filipa Horvata koji potpisuje vlastitu zanimljivu gastro priču zagrebačkog restorana Theatrium. “Uživamo tamo jesti; vrlo pristupačne cijene za tu kvalitetu namirnica i takav stil kuhanja. Radi se o fine dining lokaciji s većim porcijama i pristupačnim cijenama. Filip radi najbolju puricu s mlincima i najbolji beef tartare u Zagrebu. A svi deserti su mu lagani i prozračni.” poručuje Izakaya tim.

Ana Grgić, hotel Esplanade

Gdje jedu hrvatski chefovi kad nisu u svojim restoranima? Imamo njihove prijedloge (фото 5)

Talentirana Ana Grgić je od 2012. godine na čelu Esplanadine kuhinje te nastavlja slijediti tradiciju vrhunske gastronomije uz specifičan potpis koji daje jelima. Njezinim se gastro delicijama mnogi rado vraćaju u restoran Zinfandel's ili francuski Le Bistro, a ona nam je otkrila što joj je na umu kada pomisli na dobar zdravi obrok.

“U posljednjih godinu dana moj se svijet preokrenuo naglavačke – osim što nas je zadesila pandemija, ja sam zatrudnjela pa sam tako iz jednog hektičnog života prepunog svakodnevnih zbivanja, ručkova i gala večera, odjednom zastala i započela brigu oko očuvanja zdravlja i zdrave prehrane. Iz tog razloga svoje izlaske u restorane i putovanja svela sam na minimum. Dok sam još radila, najviše sam vremena provodila u kuhinji hotela gdje su se moji kolege posebno brinuli oko moje prehrane i spravljajući mi svježe i zdrave obroke kako bih zadovoljila nutritivne potrebe u trudnoći. U Esplanadi sam se uvijek osjećala sigurno znajući da se u pripremi jela koriste samo vrhunski i svježi sastojci, oni iz lokalnih OPG-ova i da se u svakom procesu od nabave, do pripreme i posluživanja slijede najviši HACCP standardi. Otkako sam rodila, hranu spremam kod kuće, a trenutno su na jelovniku kašice pa gotovo svaki dan sa svojom Vitom navratim do tržnice gdje me već poznaju i specijalno za nas odabiru samo najbolje namirnice. To me baš veseli. U restorane još nisam odlazila jer dojim i zaista pazim što unosim u organizam, ali veselim se popuštanju mjera i nadam se da će restoranska scena ubrzo ponovno oživjeti. Inače, trenutno radim na novim konceptima za restorane Zinfandel's i Le Bistro, tražim inspiraciju u ljetu, mediteranskoj i francuskoj modernoj kuhinji, a radujem se i nekom skorom izlasku u restoran sa suprugom. U koji, to još nismo odlučili, ali kada se odlučimo za neki restoran nastojimo odabrati onaj u kojem se osjećam ugodno i koji cijeni namirnice, a uvijek dajem prednost mediteranskoj kuhinji. Osobno volim svježu ribu i kratko obrađeno svježe povrće, volim kad me iznenade kombinacijom okusa i kada mogu kušati nešto lokalno i sezonski uzgojeno. Volim kada me iskustvo inspirira i preplavi dobrom energijom.“

Hook and Cook tim

Gdje jedu hrvatski chefovi kad nisu u svojim restoranima? Imamo njihove prijedloge (фото 6)

Kada su pokretali Hook and Cook street food festival u Medulinu, napravili su malu revoluciju u predstavljanju ukusnih brzih ribljih jelovnika. Od tada su prepoznatljivi na gastro sceni i česti gosti brojnih događanja i festivala diljem Hrvatske. Naravno, kada nisu zauzeti s organizacijom vlastitog uspješnog Hook and Cook festa na molu u Medulinu. Evo što biraju kada su u pitanju kolege s domaće gastro scene. “Najviše uživamo u pučkoj i građanskoj kuhinji predstavljenoj u brojnim gostionicama, oštarijama i konobama diljem Istre. Gdje god da odete, teško ćete ostati gladni i nezadovoljni. Između brojnih gastro destinacija u našoj okolici Pule, kada se Hook and Cook ekipa skupi, odemo u fish food More na odličnu riblju marendu ili pak do trattorije Vodnjanka Pula koja ima dugu tradiciju pripreme domaćih izvornih istarskih jela. Jedna od nezaobilaznih stanica nam je već proslavljena konoba dragog prijatelja Davida Skoke - Batelina gdje jela od ribe i morskih plodova dobiju neku drugu dimenziju. Kada se zaželimo divljači i peke navratimo u konobu Alla Beccaccia. Ako se nađete u unutrašnjosti Istre, obavezno stanite u OPG agroturizam Tončić na specijalitete s tartufima i suhomesnate proizvode. Ako govorimo o Zagrebu, mi redovito svraćamo u SOI fusion bar, Kut i Khaos gdje volimo popričati s kolegama i uživati u modernom pristupu hrani i namirnicama.

Zoran Pongrašić, Otto & Frank

Gdje jedu hrvatski chefovi kad nisu u svojim restoranima? Imamo njihove prijedloge (фото 7)

Otto & Frank jedno je od onih zagrebačkih mjesta u centru gdje vam je obećan odličan brunch, jedni od rijetkih nude i doručak, ali ne podcjenjujte i dobar after work koktel s večerom. Njihovu gastro priču dosljedno vodi mladi chef Zoran Pongrašić koji nam je otkrio neke svoje osobne favorite kojima se uvijek rado vraća. “Obožavam otići kod Filipa u Theatrium, kod Ane u Mali Bar i na svježe ribice na Dolac u Amforu. Drago mi je otići na ta mjesta za ručak koji se može i odužiti u isprobavanju jela uz čašu, dvije dobrog vina.

Kod Ane volimo maštovita predjela, orzotto s oradom, sve varijante svježih tjestenina i sjajne sezonske juhe. Dolac i Amfora su uvijek dobar odabir petkom za svježe girice i srdele uz času domaćeg vina, a Theatrium By Filho svojom savršenom izvedbom visoke gastronomije veseli ponajviše u predjelima i desertima uključujući i klasik poput rižota s biftekom."

Bokeria & Bokamorra tim

Gdje jedu hrvatski chefovi kad nisu u svojim restoranima? Imamo njihove prijedloge (фото 8)

Luka i Ela Bokavšek, brat i sestra koji vode dvije iznimno uspješne gastro priče, svojim su konceptom spajanja vrhunske hrane s istom takvom listom pića, bilo da se radi o vinu ili koktelima, pomaknuli granice u splitskoj jezgri. Sada je vrijeme da čujemo od Ele gdje idu i u čemu uživaju kada nisu zauzeti u vlastitim restoranima.

“Za najkvalitetniji i najzdraviji doručak biram Kat’s Kitchen, za preukusne Acai Bowls preporučujem Maka Maka, a ako želim mir, tišinu i božanstveni pogled onda pobjegnem na Teraca Vidilica. Preskačete li doručak i želite ga zamijeniti čašom pjenušca onda sjednite na terasu predivne palače Judita na Pjaci i promatrajte zgodne Splićane i Splićanke. Adrese za super slatkiše su Cookie Lab i Oš Kolač od Tee Mamut. O suncu i klimi u Splitu ne treba puno pričati, ali zato to volim iskoristiti i ručati vani na terasama. Jedna od najljepših na Mediteranu je ona restorana Adriatic u ACI marini. Imaju super friendly jelovnik ako u društvu imate i one koji ne žele eksperimentirati. Svakako odlično mjesto za obitelj, prijatelje, a istovremeno romantično i za date. Na Bačvicama je neizostavna terasa restorana Zora Bila gdje također volim ručati. Ljubitelji mesa i najboljeg BBQ obavezno moraju na ručak ili večeru u Chops & Grill.

Osobno najčešće biram funky mjesta koja su se istaknula kvalitetnom ponudom, prepoznatljiva su i imaju svoj identitet. Na tim mjestima je uvijek dobra atmosfera, odličan su izbor za svaku prigodu i bilo koji dio dana. Neki od mojih favorita su Misto, Pinku, Corto Maltese, Artičok, Uje i Galerija. U ovu kategoriju bih uvrstila i našu Bokamorru koja se istaknula jedinstvenim konceptom pizze i koktela. Za potpuni doživljaj preporučujem mjesta na baru, prepustite se osoblju i uživajte u glazbi uz resident DJ-a.

Kad smo kod DJ-a, nadamo se da će mjere uskoro popustiti jer smo svi željni dobrog izlaska. Silno nam nedostaje ruta Fabrique Pub - Central Club. U Fabriqueu prije izlaska možete uživati i u dobrom BBQ! Ako ste ipak “Netflix & Chill” raspoloženja, ne zaboravite naručiti sushi iz Mini Bota. Za posebne prigode ili ako samo želite impresionirati dečka/djevojku, restoran Zoi je mjesto koje tražite. Velikan hrvatske scene i moj miljenik, chef Hrvoje Zirojević odnedavno je zadužen za Dvor, restoran u predivnom romantičnom ambijentu i opet jedan od onih gdje morate izvesti bolju polovicu. O hrani uopće ne treba pričati, ali ju zato morate kušati.

Za kraj, ako birate jesti tamo gdje izlaze Julia Roberts ili Magic Johnson kada su u Hrvatskoj, onda naravno idete u restoran Bokeria (smijeh)”

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više