Traži

Haustor Haus ima novi meni, chef Kristijan Kereša otkrio nam je što sve spremaju za zimu

Haustor Haus ima novi meni, chef Kristijan Kereša otkrio nam je što sve spremaju za zimu

Na adresi Masarykova 26/1

Tekst: L.L.


Fotografija: Petra Šimčić,
Tomislav Vitković

Zagrebački restoran Haustor Haus prije osam mjeseci promijenio je glavnog chefa, to je mjesto preuzeo talentirani Kristijan Kereša koji je od ovog mjesta napravio ono na koje se, jednom kada ga se isproba, zasigurno i vraća. Ovih je dana, zajedno s vlasnikom Lovrom Smetiškom, osmislio novi sezonski meni na kojem će se, između ostalog, naći domaći specijaliteti poput krvavica, bunceka i hrena, ali i pastrva koju dime sami te bakalar na bijelo koji to nije.

Haustor Haus ima novi meni, chef Kristijan Kereša otkrio nam je što sve spremaju za zimu (фото 1)

Po dolasku u Haustor Haus u, logično, jednom haustoru u Masarykovoj ulici, s mirisom svježe pečenog sourdough kruha, s nama je za stol sjeo i chef Kereša i otkrio nam koja se filozofija krije iza novog koncepta restorana te što sve možemo očekivati na novom meniju koji će gostima biti dostupan od početka prosinca.

"S početkom prosinca počinjemo s osam novih jela, tri predjela, tri glavna jela i dva deserta, a sva su bazirana na onome što smo nekad jeli samo u daleko modernijoj varijanti. Kroz predjela idemo s njokima od buče, domaćom dimljenom pastrvom, radimo i pileću terinu s dodatkom lješnjaka... Za glavna jela pripremili smo nešto teže, prave zimske varijante pa tu spajamo buncek, krvavicu i hren i radimo bakalar koji okusom podsjeća na klasični bakalar na bijelo, a priprema se potpuno drugačije.

Ne želimo na meniju imati 50 jela, a ništa svježe, imat ćemo ih osam, ali će biti kvalitetna. Uz tih osam, imat ćemo još pet jela koja će se mijenjati svakih dva tjedna i ona će biti nešto jednostavnija, namijenjena ponajprije za ručak. Bit će to jela kakva uglavnom ljudi vole pojesti i kod kuće, primjerice gulaši, rižota, trganci i slično. Uz čašu vina, takva će jela koštati do 100 kuna i to je, po meni, dobra cijena za zbilja kvalitetan ručak.

U toj dvotjednoj rotaciji naći će se sezonska jela od svega onog što u dovoljnim količinama možemo pronaći na Dolcu. Bez obzira je li riječ o srdelicama, inćunima ili sipi, radit ćemo sve što od ponuđenog možemo napraviti, a da je fino i sezonski", rekao nam je Kristijan.

Haustor Haus ima novi meni, chef Kristijan Kereša otkrio nam je što sve spremaju za zimu (фото 2)

Inspiraciju za kreiranje tradicionalnih jela u modernom ruhu pronašao je u lokalnim restoranima različitih regija. Kako sam dolazi iz Koprivnice, više se voli fokusirati na jela sjeverozapadne Hrvatske, no nisu mu strana niti ona riblja, a uz to, u tih nekoliko jela koja Haustor Haus ima u ponudi, želi obuhvatiti cijelu zemlju i ponuditi za svakoga ponešto. Chef Kereša rekao nam je kako u posljednje vrijeme intenzivno rade na povezivanju s lokalnim OPG-ovima, a pronašli su i nekoliko izvora domaćih namirnica na Dolcu s kojima njeguju dobre odnose. Tako im ovih dana nije teško pronaći čak ni domaću baby mrkvu ili pravi domaći kiseli kupus, a što im puno znači s obzirom na smjer u kojem su s novim menijem odlučili krenuti.

"Jako mi je zanimljiva ponuda jela u lokalnim restoranima u, primjerice, Međimurju, Zagorju i Slavoniji pa sam se odlučio uzeti namirnice koje koriste ti restorani i napraviti nešto novo. Tako na novom meniju imamo cannellone sa špekom i zeljem, buncek kuhamo i radimo medaljone, dodajemo krvavicu i hren i to je to. Fino je, okusima poznato, a upakirano u nešto posve drugačije. Radimo i bakalar koji okusom podsjeća na klasični bakalar na bijelo, a zapravo to nije. Pripremamo stvarno puno novih stvari i jako se veselimo reakcijama gostiju."

Haustor Haus ima novi meni, chef Kristijan Kereša otkrio nam je što sve spremaju za zimu (фото 3)

Da su u ovaj meni uložili zbilja puno, govori i činjenica da je chef Kereša na isti iznimno ponosan i, iako inače poprilično skroman, voli to povremeno i naglasiti. Smatra kako konkurencije s obzirom na koncept koji Haustor Haus njeguje baš i nemaju, no opet, Zagreb je grad s velikim brojem bistroa i svatko se na tržištu bori za svoje goste. Dodaje kako je zadovoljan brojem gostiju posljednjih osam mjeseci i kako se nada da će razinu popularnosti svakim novim osmišljenim menijem biti u mogućnosti i zadržati, pa i podići, posebice zato što se baš uvijek trude ponuditi nešto novo i drugačije.

"Neprestano se trudimo na meniju ponuditi nešto novo, nešto što nemaju drugi. Tako primjerice, ako svi imaju losos, mi ga nećemo imati. Ima u Zagrebu dobrih restorana, posebno u našem kvartu, ali nema nam smisla raditi hranu kakvu ima netko drugi. Ovdje sam već osam mjeseci, izmijenio sam nekoliko menija i iskreno, ovaj me najviše veseli jer mislim da sam u njega dao jako puno sebe. Lovro i ja se jako dobro slažemo pa smo se složili i u tome da neprestano želimo dizati kvalitetu i ponuditi ljudima ono što traže u svakom trenutku danu. Danas je ljudima teško udovoljiti, ali nadamo se da će ipak to nekakvo zadovoljstvo pronaći upravo kod nas", objasnio nam je chef Kereša.

Haustor Haus ima novi meni, chef Kristijan Kereša otkrio nam je što sve spremaju za zimu (фото 4)

Na kraju, chef Kereša rekao nam je kako je u Haustor Hausu iznimno zadovoljan s ekipom s kojom radi te načinom na koji svi zajedno funkcioniraju, a samim time, siguran je kako će njihovi gosti još dugo znati prepoznati tu kvalitetu.

"Mislim da stvarno radimo jako zanimljive stvari s jako malo ljudi i u jako maloj kuhinji. Ne provlačimo se s jednim menijem predugo, uvodimo nove stvari i stalno radimo na njima i mislim da to privlači ljude, a nadam se, privlačit će ih još dugo."

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar