Search

Hrvatski chef ugledne plešivičke vinarije Korak našao se u svjetskom društvu

Hrvatski chef ugledne plešivičke vinarije Korak našao se u svjetskom društvu

Tekst: Tina Kovačiček


Obiteljsko imanje Korak jedinstvena je eno-gastro destinacija koja se nalazi na pitoresknim padinama Plešivice u neposrednoj blizini Zagreba. Vode ga 4. i 5. generacija obitelji, a temelji se na dubokoj predanosti regiji Plešivica. Imanje je rođeno iz obiteljske kuće koja datira iz 1900. godine., a u potpunosti je obnovljeno i sastoji se od vinarije, restorana i prostora za konferencije, sastanke i ostale poslovne događaje. Upravo je restoran prilikom priprema za otvaranje, krajem 2019. privukao mnogo pažnje. Tada nam je o otvorenju i ideji o osnivanju ovakvog tipa restorana u sklopu obiteljske vinarije pričao chef Bernard Korak, prisjetite se ovdje.

Hrvatski chef ugledne plešivičke vinarije Korak našao se u svjetskom društvu (фото 1)

Naime, Bernardovi kulinarski počeci vezani su za fine dining restoran Dubravkin put te uz renomiranu cheficu Prisku Thuring. Nakon dvije godine provedene na tom mjestu, Bernard je otišao na stažiranje u slovensku Hišu Franko gdje mu je chefica Ana Roš nakon svega mjesec dana ponudila stalan posao. Najbolja ženska kuharica svijeta za 2017. godinu, i vlasnica restorana s Michelin zvjezdicama **, Ana Roš, ostavila je dubok trag na njegovu buduću karijeru. Vrlo brzo Bernard je postao njen sous-chef. U razdoblju kada je restoran zimi zatvoren otišao je na 3 mjeseca rada u tada najbolji restoran svijeta, Osteriju Francescanu kod chefa Massima Botture, a nakon određenog vremena odlučio se vratiti kući i započeti vlastitu gastro priču u sklopu obiteljske vinarije. Restoran je finalno otvoren u lipnju prošle godine.

Hrvatski chef ugledne plešivičke vinarije Korak našao se u svjetskom društvu (фото 2)

Ovih je dana obitelj Korak ponovno privukla pažnju medija jer se ime Bernarda Koraka našlo u knjizi «Today’s Special: Leading Chefs Choose 100 Emerging Chefs», i to zahvaljujući preporuci Ane Roš. U sklopu ovog Phaidonovog izdanja dvadeset vodećih svjetskih chefova - 10 muškaraca i 10 žena - odabralo je po pet kuhara u usponu iz cijelog svijeta, prikazujući razne stilove hrane, restorane i ličnosti. Svaki od 100 odabranih kuhara profiliran je receptima, fotografijama i jelovnicima, a naručeni su i originalni eseji koji osvjetljavaju ono što čini istaknutu zvijezdu u današnjem kulinarskom carstvu. Knjiga izlazi u ožujku ove godine, a trenutno je moguće predbilježiti se za narudžbu.

Hrvatski chef ugledne plešivičke vinarije Korak našao se u svjetskom društvu (фото 3)

«Bernard je primio poziv iz Hiše Franko o nominaciji da bude dio tog izdanja. Iz Phaidona baš i nisu bili oduševljeni tom nominacijom pošto restoran tada nije bio otvoren, a niti jelovnik nije još bio u fazi pripreme, ali svidjela im se naša priča pa smo tako krenuli dalje u suradnju s vodećim svjetskim izdavačem. U pričanju priče o Bernardu za Phaidon sudjelovali su eno i gastro novinar Hrvoje Petrić (tekstom) i fotograf Mario Kučera (slikama)» rekli su mi ovim povodom iz vinarije Korak. Pitala sam ih koliko im znači ovakva nominacija i svjetsko izdanje knjige, na što su mi odgovorili «Koliko nam to znači za vinariju ćemo još vidjeti jer je to izdanje ipak orijentirano na ugostiteljski dio našeg poslovanja, ali sigurno je veliko priznanje za cijelo imanje, a i obveza da svoja vina i usluge držimo na visokom nivou. Bernardu znači puno kao kuharu jer on to shvaća kao nagradu za naporan rad i potvrdu da je na pravom putu.»

Hrvatski chef ugledne plešivičke vinarije Korak našao se u svjetskom društvu (фото 4)
Hrvatski chef ugledne plešivičke vinarije Korak našao se u svjetskom društvu (фото 5)

Složit ćemo se da je to važno priznanje za ovu obiteljsku priču koja je u lokalnoj zajednici pomaknula granice očekivanja i uživanja. Ovaj novootvoreni restoran u sklopu obiteljske vinarije apsolutni je korak naprijed u razvoju gastro scene na Plešivici, renomiranoj vinskoj regiji. Također, dugo je iščekivani te ujedno prvi fine dining restoran u regiji.

Hrvatski chef ugledne plešivičke vinarije Korak našao se u svjetskom društvu (фото 6)

«Naša je vinarija jedna od vodećih hrvatskih vinarija i uz restoran nudi novu, uzbudljivu i intrigantnu priču o suživotu prirode, vrhunskog vina, lokalnih sastojaka i obitelji. Naša obitelj ima tradiciju profesionalnog vinarstva već više generacija, a otac Velimir uz sina Josipa, stvara vrhunska vina koja su spoj najboljega iz prirode, tradicije i novih saznanja, što naročito dolazi do izražaja kod najnovijih serija, vina bez sumpora s divnim originalnim etiketama. U vinogradima vinarije apsolutno dominiraju poznate internacionalne sorte chardonnay, rajnski rizling, pinot crni, sauvignon, syrah i dr., a od istih proizvodimo vina koja odražavaju cijeli raspon stilova. Mirna, pjenušava i narančasta vina.»

Hrvatski chef ugledne plešivičke vinarije Korak našao se u svjetskom društvu (фото 7)
Hrvatski chef ugledne plešivičke vinarije Korak našao se u svjetskom društvu (фото 8)

Iza imanja Korak stoji cijela obitelj, a restoran zaokružuje ponudu vinarije te stavlja naglasak na lokalnosti i sezonalnosti. Restoran je koncipiran kao testing menu only restoran, a svrha mu je popratiti prezentaciju vina koja proizvodi vinarija i predstaviti okruženje u kojem se restoran nalazi.

Hrvatski chef ugledne plešivičke vinarije Korak našao se u svjetskom društvu (фото 9)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više