Search

Hrvatski gin proglašen je najboljim na svijetu pa smo sastavili popis domaćih primjeraka koje trebate isprobati

Hrvatski gin proglašen je najboljim na svijetu pa smo sastavili popis domaćih primjeraka koje trebate isprobati

Old Pilot's Gin osvojio je titulu najboljeg na prestižnom natjecanju u Londonu što nam je dalo povoda da istražimo što to još skriva domaće tržište

Tekst: Lidija Lončarić


Image: Instagram

Po prvi put u povijesti, hrvatski je gin proglašen najboljim na svijetu. Riječ je o Old Pilot’s Ginu, a iza brenda stoje prijatelji i poslovni partneri Hrvoje Bušić i Tomislav Anadolac. Ovaj je dvojac briljirao domaćim proizvodom i osvojio nagradu u kategoriji London Dry Gin na prestižnom International Wine & Spirit Competition (IWSC) u Londonu.

Nagrada se dodjeljuje već 50 godina te nagrađuje izvrsnost i kvalitetu međunarodnih vina i žestokih alkoholnih pića pa je tako velika čast što je jedno takvo priznanje pripalo upravo domaćem proizvođaču. Brandovi gina koji osvoje zlatnu medalju, kao što je to slučaj s Old Pilot’s Gin, ulaze u dodatno natjecanje u kojem im se zatim dodjeljuje trofej za pobjednika kategorije. Ekipa iz Old’s Pilot Gina odmah se oglasila na svom Instagram profilu te sa svojim pratiteljima podijelila sretne vijesti.

"Preplavljeni emocijama i zahvalni sucima svjetskog natjecanja u vinima i destilatima što su Old Pilot's Gin proglasili najboljim na svijetu u kategoriji London Dry te nam dodijelili trofej London Dry kategorije za 2019.", napisali su.

Hrvatski gin proglašen je najboljim na svijetu pa smo sastavili popis domaćih primjeraka koje trebate isprobati (фото 1)

Inače, ovo nije prvo priznanje za rad i trud dvojcu koji stoji iza Old Pilot's Gina. Prošle su godine proglašeni najboljim hrvatskim craft ginom, a ove su godine na San Francisco Spirits Competition također osvojili zlato. No, to i ne iznenađuje u prevelikoj mjeri kada znamo koliko je truda i rada uloženo u sam brend. Osim što je dvojac, nakon upoznavanja na vojnoj pilotskoj akademiji, ostvario san i pokrenuo vlastitu destileriju "Duh u boci" u kojoj koriste isključivo prirodne, sušene i rukom brane bilje, Hrvoje Purić kroz nekoliko je godina upisao nizozemsku akademiju te stekao titulu certificiranog destilera.

Činjenica da je hrvatski brend postigao ovakav velik uspjeh, ali i zbog toga što obožavamo gin te mlade ambiciozne ljude koji su uz to i nevjerojatno poduzetni, bacilli na malo istraživanje te vam u nastavku donosimo i ostale domaće destilerije koje proizvode hrvatski gin. Jer zbilja, znate li nekog tko ne voli gin?

 

Luftbremzer Gin

Ovaj ste gin zasigurno već zamijetili zbog simpatičnog dizajna, no jeste li znali da se proizvodi na zagrebačkoj Trešnjevci? Luftbremzer je nastao kao ideja trojice kreativnih umova Filipa Presečkog, Vedrana Lulića i Krešimira Agbaba, a ono što ga čini posebnim su isključivo domaći sastojci koje nabavljaju od malih gospodarstava.

 

Hvar22

Premium craft gin Hvar22 proizvodi se ručno, a ime je dobio zbog činjenice da je za pripremu potrebno proći čak 22 koraka kako bi se dobio aromatičan napitak. Ovaj se gin također priprema od domaćih sastojaka, dolazi u pet okusa te ćete tako u istom pronaći arome borovice, korijandera, lavande, smilja, kardamoma, korice limuna i naranče te lovora.

 

Rhapsody Dry Gin

Poseban po aromi kamilice koja se provlači kroz svaki gutljaj, Rhapsody Dry Gin proizveden u Samoboru, idealan je dodatak ljetnim druženjima. Prepoznat ćete ga po zanimljivoj i upečatljivoj etiketi.

 

GIN MB72

I prije nego što smo ga isprobali, o ginu Maria Bošnjaka iz Sičica pokraj Nove Gradiške čuli smo samo riječi pohvale. Mario, naime, prije svega kuha pivo, a onda je odlučio spojiti dvije ljubavi te napravio gin dobiven destilacijom piva. Stvorio je tako osebujan napitak koji, u svakom slučaju, vrijedi isprobati.

 

Dubrovnik Republic

Damlatinski gin iz destilerije u Zadru poseban je po sastojcima kao što su kleka koja dolazi iz Zadra, motar kao izvor vitamin C, smilje te naranča, maceraciji od gotovo tri dana i vodi koju dobavljaju s izvora rijeke Une. Osim toga, privući bi vas mogao i sjajan dizajn boce koji su zajedničkim snagama osmislili Marcus i Mario, genijalni umovi koji stoje iza Dubrovnik Republic gina.

 

Nostromo

Istarski gin ime je dobio po talijanskom nazivu za vođu palube, a ono što ga izdvaja od konkurencije jest činjenica da se priprema od destilata istarske malvazije te sastojaka s čak pet kontinenata. Tu su suha narančina kora, cardamom, korijander, piment, kim i sladić. Krije sjajnu priču i idealno je, osvježavajuće rješenje za vruće ljetne večeri.

 

Karbun

Karbun dolazi iz destilerije Aura, poznatije po sjajnim žestokim pićima kao što su teranino, divlja kruška i travarica, a spaja arome đumbira, korijandera, kore naranče i limuna, anisa, kima, mažurana i majčine dušice. Upustite li se u degustaciju Karbuna, velika je vjerojatnost da ćete ga dobiti posluženog uz grumene aktivnog ugljena upravo zbog činjenice da prilikom proizvodnje, odnosno procesa filtracije, prolazi kroz aktivni ugljen.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više