Search

Hrvatski \"Green Chef\" otkrio nam je sve prednosti sirove hrane!

Hrvatski "Green Chef" otkrio nam je sve prednosti sirove hrane!

Razgovarali smo s Ivorom Madžarom

Image: Yoori Koo,
Brooke Lark,
Epicurrence,
Sambazon,
Sambazon

Ivor Madžar radi i djeluje kao "Green Chef" u Hrvatskoj, što je internacionalni naziv za kuhara koji priprema jela od sirovih namirnica tj. namirnica koje nisu termički obrađene iznad 48°C. S obzirom na znanja i vještine koje posjeduje, nagovorili smo ga da nam otkrije sve prednosti tzv. raw fooda i malo po tom pitanju "otvori oči"...

U proteklih nekoliko godina interes javnosti, a i pažnju medija donio je jedan naizgled nov način prehrane: tzv. raw food odnosno sirova hrana! Iako se radi o konceptu prehrane koji među ljudima postoji oduvijek, tek je u posljednjih nekoliko godina počeo dobivati više pobornika, a mogli bi reći postao i jedan oblik trenda. Najjednostavnija definicija raw fooda je konzumiranje namirnica u njihovu prirodnom stanju, neprocesirane ili minimalno procesirane, termički obrađene do 48 stupnjeva Celzija.

Filozofija raw fooda proizlazi iz činjenice da su nekuhane namirnice, poput klica, svježeg voća i povrća, puno zdravije za čovjeka nego kuhane namirnice. Dakle, osobe koje slijede principe raw fooda su eliminirale ili smanjile uporabu kuhanih namirnica. Isto tako, pobornici raw food prehrane ističu da se izbjegavanjem izlaganja hrane visokim temperaturama čuvaju enzimi u biljkama čime se omogućava najbolja apsorpcija i iskoristivost nutrijenata koje pojedina namirnica daje. Kako bi doznali malo više o takvom načinu prehrane općenito, a ponajviše u Hrvatskoj, porazgovarali smo s mladim stručnjakom Ivorom Madžarom…


Ako mi možeš reći čime se točno baviš, gdje djeluješ u domeni raw fooda, odnosno sirove hrane?

Radim kao "Green Chef" - što je internacionalni naziv za kuhara koji priprema jela od sirovih namirnica, tj. namirnica koje nisu termički obrađene iznad 48°C, a u pripremi takvih jela koristim isključivo namirnice biljnog podrijetla. Radio sam u nekoliko restorana te sam s prijateljima vodio i restoran brze i zdrave hrane u Samoboru. Zadnje 4 godine djelujem kroz udrugu Art of Raw gdje sam ovaj "zanat" i naučio te uz posao danas održavam i radionice kako bih prenio stečeno znanje i na druge znatiželjnike koji su spremni probati nešto novo.

Hrvatski "Green Chef" otkrio nam je sve prednosti sirove hrane! (фото 1)

Kako je došlo do procvata raw fooda općenito i u Hrvatskoj, čini mi se da je ta, nazovimo ju scena, sve jača i jača te prisutnija?

Vani je ovaj životni stil zastupljen i preko 20 godina, iako je zadnjih 8 godina populariziran s otvorenjem prve licencirane raw food akademije Matthewa Kenneyja, kao i otvaranjem mnogih restorana s takvom ponudom. Kod nas su upravo Darko Jurić i Lena Jurić 2011. preko Art of Raw udruge počeli upoznavati ljude s ovim stilom restoranskih gurmanskih jela, kao i svim dobrobitima sirove prehrane općenito.

Bez sumnje se osjeti prisutnost ovog životnog stila sve jače, a to je i zbog potrebe za zdravijom i lakšom hranom nakon što su mnogi od nas "izmučili" svoja tijela rafiniranom i previše obrađivanom hranom. Tijelo nas upozorava i traži promjene, sve se svodi na to jesmo li spremni poslušati ga. Mislim da smo kao društvo u zadnjih par godina napravili taj korak naprijed te da je kolektivna svijest vratila zdravlje, ljubav prema sebi, empatiju prema životinjama te kreativnost u kuhinji u fokus.

Kako i zašto si se ti odlučio raditi i baviti s takvim tipom prehrane, posvetiti se tome?

Trudim se uvijek pratiti svoju znatiželju - tako sam tijekom studiranja fizike na PMF-u u jednom trenutku osvijestio kako godinama proučavam detaljno sve o ljudskom tijelu i kao hrčak skupljam stotine članaka o hrani te sam odlučio pratiti instinkt do kraja i stvoriti od toga karijeru. Tijekom treniranja "parkoura" tražio sam način kako bih svoju energiju pojačao, kako bih se lakše kretao te brže oporavljao nakon treninga.

U svom istraživanju i testirajući na sebi razne prehrane, shvatio sam brzo da mi je upravo ona donijela maksimum svega što sam želio postići. Učeći s jedne strane kreirati za svoje nepce ukusna nova jela, odlučio sam upisati i učilište gdje sam se detaljnije upoznao s nutricionizmom kako bih kvalitetnije mogao drugima prenijeti informacije o ovoj i sličnim prehranama.

Hrvatski "Green Chef" otkrio nam je sve prednosti sirove hrane! (фото 2)

Koliko je zapravo teško ili jednostavno pripremati takvu hranu kod kuće?

Sirova hrana zahtijeva najmanje pripreme, zato može biti i vrlo jednostavna. Ono što se čini kompleksno jesu upravo jela koja radimo u restoranu kako bi svojim doprinosom malo pojačali gurmansku scenu. To su jela intenzivnih okusa, zanimljivih tekstura koja nerijetko imitiraju poznata kuhana jela. Mi želimo pokazati da se pravom kombinacijom začina i namirnica čovjek ne mora odreći onoga što mu je u nasljedstvo ostavila tradicija ili navika - a to su okusi i mirisi poznatih jela.

Takva jela su najčešće prvi korak prema jednostavnijoj hrani koja se naposljetku zasniva na voću, (zelenom lisnatom) povrću i orašastim plodovima. Pripreme takvih jela su vrlo brze ili gotovo nikakve, dok se za malo "kompleksnija" jela i deserte najčešće koristi aparatura poput blendera i multipraktika. To naravno ne uvjetuje ovu prehranu.

Gdje se onda raw food u Hrvatskoj može kvalitetno kušati u smislu restorana, preporuke?

Danas hranu u obliku smoothieja i raznih velikih salata možete kušati skoro u svakom drugom restoranu, dok se gurmanski oblik raw food-a još uvijek malo teže nalazi. Jela udruge Art of Raw trenutno možete probati u The Garden Lounge u Zadru, Pula ima svoj Shanti RAW bite, dok Zagreb dio sirove ponude ima trenutno u restoranima Vegehop, Green Point i Nishta. Naše sirove slastice mogu se probati i u slastičarnici Vis a Vis by Vincek. 

Hrvatski "Green Chef" otkrio nam je sve prednosti sirove hrane! (фото 3)

Kolika je dobrobit od raw fooda općenito za organizam i stil života?

Kao i većina prehrana, zahtijeva raznovrsnost i pravilno kombiniranje namirnica. Kada je kvalitetno uravnotežena, omogućuje tijelu da hranu brže probavi, a bolje iskoristi nutrijente. Tada se manje energije troši na samu preradu, a energija koju ne iskoriste bazalni metabolizam, naše kretanje i naš mozak - koristi se za oporavak, odnosno izlječenje tijela.

Tempo navikavanja je individualan i ovisi naravno o želji čovjeka, kao i njegovom fizičkom stanju te je uvijek bolje postepeno prelaziti s jedne prehrane na drugu. Osjeti se višak energije, probava je puno kvalitetnija, kretanje je lakše i brže se tijelo čisti od toksina što se odmah očituje na tenu kože.

Gdje nabavljati sastojke, je li riječ o nekoj vrlo zahtjevnoj potrazi ili je samo percepcija po tom pitanju iskrivljena?

Danas nas je plaćanje komfora koštalo stvaranja i držanja hrane u svakakvim uvjetima te se za kvalitetniju treba potruditi, ali ne i puno. Na sreću, zadnjih par godina svjedočimo i sve većem približavanju kvalitetnih OPG-ova ljudima.  Nije toliko teško naći lokalno, svježe i organsko. Ono što ljude brine više jest cijena takvih namirnica. Ako nemate vrt, preporučujem kupovati namirnice u većim količinama, kupovati najzrelije voće, češće na kraju radnog vremena tržnice te potragu za bakama koje svakodnevno nose povrće direktno iz svog vrta - sve to uvjetuje manje cijene. Ako imate vrt, dobra stara razmjena sa susjedima može značiti puno.

Hrvatski "Green Chef" otkrio nam je sve prednosti sirove hrane! (фото 4)

Imaš li neki jednostavan recept koji bi se mogao svidjeti svakome i da bude svojevrsni "mamac" onima koji se recimo nisu upustili u tako nešto kao što je raw food?

Dapače, nekako kada želim pridobiti nekoga najčešće složim neku vrstu deserta pa ćemo probati s time. Popularni raw sladoledi imaju nekoliko načina izrade, jedan od jednostavnijih je da zrele banane ogulite i narežete na 3 djela te potpuno zamrznete. Zatim ih ubacite u multipraktik ili blender zajedno s 2-3 prethodno namočene suhe šljive koje će dati pravu sladolednu teksturu. Uz njih ubacite nekoliko kapi vanilije i par listića mente te sve izmiksajte. S kakao prahom uvijek možete napraviti čokoladnu verziju ili ostavite kako jest te na vrh sladoleda dodajte nasjeckane bademe, sjemenke konoplje ili goji bobice. S topingom ne možete pogriješiti. Dobar tek!

Save

Related articles

Buro 24/7 Selection

više