Search

Ideja i ljubav pretvoreni u zdrave deserte – Oraščić.raw

Ideja i ljubav pretvoreni u zdrave deserte – Oraščić.raw

Nešto što morate probati!

Tekst: Tina Kovačiček


Image: Sanjin Kaštelan

Doista je moguće uživati u sirovoj torti i zadovoljiti hedonističke potrebe za šećerom, a da je pritom zdravo...

U potrazi za zdravim namirnicama, organskim neprskanim voćem i povrćem, finim domaćim medovima, uljima, sirevima ili pak organskim kozmetičkim proizvodima, često nas možete naći kako istražujemo osjetilima po Malom placu. U jednom takvom redovitom istraživanju otkrili smo Oraščić.raw. Prvi griz sirove torte od crnog ribizla samo je kliznuo niz grlo. Ljubav je bila rođena. Doista je moguće uživati u sirovoj torti i zadovoljiti hedonističke potrebe za šećerom, a da je pritom zdravo. Ovaj tekst posvećujemo svima onima koji još čekaju svoju spoznaju o ovome i koje ćemo pokušati uvjeriti ovim kratkim intervjuom s autorima projekta Oraščić.raw. 

Ideja i ljubav pretvoreni u zdrave deserte – Oraščić.raw (фото 1)

Što je Oraščić.raw, kada i kako je nastao?
Oraščić.raw je... Ideja i ljubav pretvorene u zdrave deserte namijenjene veganima, vegetarijancima, ljudima koji boluju od celijakije, a najviše ljudima koji vole i žele jesti desert koji ne sadrži jaja, mlijeko, šećer, prašak za pecivo, aditive, E-ovaj ili E-onaj. Nastao je prije sedam godina jer su tada u Zagrebu održane prve radionice sirove hrane te sirovog načina života uopće, nakon kojih se javlja ideja. Do realizacije je trebalo čekati još koju godinu. Stjecali smo iskustva i znanja i skupljali hrabrost da svoje kreacije ponudimo i široj publici. To nam je omogućio projekt Malog placa na Tavanu. Nakon dobrih kritika rasli smo iz dana u dan i postajali bolji, spremniji, odlučniji i sigurniji u ono u što vjerujemo i volimo.

Zašto sirova hrana?
Enzimi, vitamini, nutrijenti, zdravlje i sve ono što se o sirovoj hrani i njenim dobrobitima može pronaći u domaćim i stranim tiskovinama, izdanjima isto tako domaćih i stranih autora. A zašto "nama" sirova hrana? Zato jer je sirova hrana najbolja alternativa klasičnoj hrani i zato što volimo zdravo i zato što nam je bitno da imamo zdraviju alternativu klasičnim slasticama punima margarina, bijelog šećera, bijelog brašna itd. Nismo se sirovom hranom čudesno liječili i izliječili od raznih bolesti (iako vjerujemo da je to apsolutno moguće). Jedino što možemo reći da vooolimo svježe, sezonsko, uzgojeno doma i lokalno i napravljeno kod kuće, i to pretvaramo u sirove kreacije.

Ideja i ljubav pretvoreni u zdrave deserte – Oraščić.raw (фото 2)

Što je sve u ponudi?
U ponudi imamo sirove torte od raznog vrsta voća (borovnice, limun, maline, jagode....), kakaa, vanilije, slane krekere (od luka, od rajčice i od mrkve) i sirove čipseve.

Radite li po narudžbi?
Da.

Kakva je vaša suradnja s Malim placom na kojem redovito sudjelujete?
Pa, kud Mali plac tud i mi. Mali plac je mjesto na kojem smo upoznali istomišljenike, ljude uz koje se osjećamo slobodno i malo manje "pomaknuto". Bili oni izlagači ili kupci. Svi smo tu na Malom placu da upoznamo proizvođače svoje hrane. Neprocjenjivo je iskustvo slušati proizvođača salate, limuna ili sirove slastice koji vam odaju poneki recept, savjet za uzgoj ili preporuku. Zato se na Mali plac uvijek rado odazivamo.

Ideja i ljubav pretvoreni u zdrave deserte – Oraščić.raw (фото 3)

Kakav je odaziv na vaše proizvode?
Reakcije na naše proizvode su odlične. Iz tjedna u tjedan se osjeća povećanje interesa i to ne samo za naše proizvode, već za sirovu hranu uopće. Rijetko do našeg stola dođu osobe koje još nisu čule za koncept sirove hrane, a i takvi se nemalo iznenade kada im objasnimo o kakvim je proizvodima riječ. Znalci se pak rado vraćaju i pokušaju izmamiti koji recept ili uputu za pripravu slastica. Najdraže nam je pak kada naše proizvode probaju oni koji sami prave sirove slastice i ne uspiju ostati ravnodušnima.

Deserti koje preporučujete kušati?
Svakako lagano pikantne krekere od rajčice, a od slatkog svima poznatu tortu od limete, našu poznatu Šarenu tortu i fantaziju od vanilije sa sirovim pekmezom od šumskih borovnica.

Ideja i ljubav pretvoreni u zdrave deserte – Oraščić.raw (фото 4)

Sve je rečeno, a više informacija potražite na njihovoj Facebook stranici, ili se uputite ove subote prema zagrebačkom Laništu na Mali plac. Srijedom ih pak možete pronaći u Branimir centru, od 16 do 20 sati također u sklopu Malog placa.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više