Search

Ideja za božićni kolač u posljednji tren

Ideja za božićni kolač u posljednji tren

Pita od bundeve gotova za 10 minuta prema receptu Marine Zrnić


Image: Marina Zrnić

Ovdje neće biti riječi o klasičnim božićnim kolačima, već o receptu kojim ćete ugodno iznenaditi svoje goste, a osim toga trebat će vam svega desetak minuta za pripremu...

Iako je jesen iza nas, sezona bundeve još je uvijek u punom jeku. Sezonske namirnice uvijek su najbolja opcija pa sam u skladu s time odlučila napraviti pitu od slatke bundeve i oraha začinjenu toplim začinima poput cimeta, đumbira i muškatnog oraščića. Naravno, neizostavni su tu bili i korica naranče te sok od mandarine koji su podigli ovu pitu za još jednu ljestvicu. Uza sve to, pita je gotova za desetak minuta, a ne morate je ni peći. Sve što trebate su blender i sjeckalica ili multipraktik te utičnica za struju... Da uštekate aparate.

Sastojci:
Kora
⅔ šalice* heljde, proklijale i namočene (ovdje pročitajte kako se to radi, a ako nemate strpljenja ili volje za ovakve pothvate, slobodno zamijenite heljdu bademima ili krupnim kokosovim brašnom)
⅔ šalice oraha
1 šalica grožđica
½ šalice rogača
Sok od ½ srednje mandarine, koliko je potrebno da smjesa postane ljepljiva
Sve sastojke osim soka od mandarine izradite u sjeckalici ili multipraktiku da dobijete usitnjenu smjesu. Dodajte sok od mandarine, prvo manje pa onda nadodajte više ako je potrebno. Smjesa bi se trebala početi lijepiti, no pazite da ne dodate previše soka; treba vam konzistencija tijesta za kekse, primjerice. Ako ste dodali previše soka, slobodno dodajte još malo rogača i umijesite u smjesu (možete to učiniti i rukama, kao da mijesite tijesto). Razvucite koru u kalup za pitu (moj je bio promjera 26 cm).
*šalica od 2 dcl.

Ideja za božićni kolač u posljednji tren (фото 1)

Nadjev (ili krema)
2 šalice nasjeckane slatke narančaste bundeve (prodaje se na tržnici narezana na komade)
1 šalica indijskih oraščića, namočenih u vodi barem 4 sata, ocijeđenih
1 – 2 šake oraha, namočenih u vodi barem 4 sata, ocijeđenih
1 šalica datulja (ako imate suhe i njih namočite te ocijedite)
Komad svježeg đumbira po ukusu
Malo korice od naranče... Ili malo više... (nešpricane; pazite da ne naribate onaj bijeli sloj direktno ispod kore jer je gorak, a to pretpostavljam ne želite u kolaču)
⅓ žličice muškatnog oraščića,
⅓ žličice vanilije u prahu ili komadić mahune vanilije
½ žličice cejlonskog cimeta
1 šalica soka mandarine (ako ne možete pokrenuti blender ili vam stane u procesu, postepeno dodajte dok se ne pokrene, samo pazite da ne dodate previše jer želite kremu koja će stajati. Mirno i disciplinirano.)

Sve sastojke miksajte u jačem blenderu dok ne dobijete gustu i svilenkastu kremu. Ako imate blender ispod 1000W i nemate štap za guranje namirnica, morat ćete se poslužiti kuhačom. Što se ne preporučuje. Nisam vam ja to rekla. Ali možete probati na svoju odgovornost. Nakon dvije usitnjene drvene kuhače naučila sam do koje mjere smijem gurnuti kuhaču kroz otvor i miješati ili pokrenuti namirnice dok je blender uključen kako bih dobila čvrstu kremu bez dodatnog ulja koje bi je inače zgusnulo.

Ako niste od avantura s kuhačom, a možda i bolje da niste, možete dodati ⅓ do ½ šalice otopljenog kokosovog ulja. Ono će vam zgusnuti kremu. Izlijte nadjev u tijesto i stavite u zamrzivač na nekoliko sati. Krema će se dovoljno učvrstiti kako biste je mogli uredno rezati. Prije posluživanja pitu ostavite neko vrijeme na sobnoj temperaturi da se otpusti.

 

Više o Marini Zrnić, majstorici sirove i veganske hrane, pratite na njezinom blogu Figgy Piggy i veličanstvena smokva.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više