Traži

Ideja za odličan sezonski doručak

Ideja za odličan sezonski doručak

Pohani kruh s coulisom od jagoda


Fotografija: Instagram,
Tastefood

Recept za slatki umak od jagoda koji i najobičniji tost čini vrhunskim gastro užitkom

Početak mjeseca svibnja znači i početak sezone jagoda, ukusnog bobičastog voća bogatog vitaminima i mineralima, čija su ljekovita svojstva poznata još od antičkih vremena, kad su stari Rimljani prepoznali njihov blagotvorni učinak na zdravlje i koristili ih u medicinske svrhe. Danas su jagode poznate kao izvrstan izvor magnezija, kalija, natrija, kalcija, bakra, magnezija i željeza. Tijekom dana dovoljno je pojesti samo šest većih jagoda kako biste u organizam unijeli potrebnu dnevnu količinu C vitamina. Bogate su dijetalnim vlaknima i vodom, i vrlo su siromašne šećerom. Sadrže samo 32 kalorije na 100 grama, što ih čini jednim od voća s najmanje kalorija. 

Jagode je moguće konzumirati na mnogo načina, a s obzirom na njihova nutritivna svojstva, naša je preporuka da ih tijekom sezone iskoristite što više. Za savršen početak nedjeljnog jutra mi smo se ipak odlučili za jednu zanimljivu varijantu. U nastavku vam donosimo jednostavan i odličan recept koji vrlo lako možete pripremiti kod kuće. Garantiramo vam kako će ovaj slatki umak i najobičniji tost učiniti vrhunskim gastronomskim iskustvom. Uživajte!

Sastojci:
300g jagoda
80g šećera
1 žlica limunovog soka
1 vanilin šećer
malo cimeta

Jagode očistite, dobro operite i narežite na što sitnije kockice. Sve sastojke stavite u lončić i dobro ih promiješajte. Lončić sa sastojcima potom stavite na laganu vatru i uz neprestano miješanje kuhajte, dok se umak ne zgusne, a jagode u potpunosti ne omekšaju. Dovoljno će biti 15 do 20 minuta. Ako ste ljubitelj grubih komadića voća u umaku, vaš je umak gotov. No, za one koji vole još aromatičniji okus, naš je prijedlog da umak, nakon što maknete s vatre, usitnite štapnim mikserom i procijedite. Umak možete poslužiti dok je još vruć ili ga staviti na sat vremena u hladnjak da se ohladi. Odlično se slaže s palačinkama, vaflima, sladoledom i pana cottom, a mi vam posluživanje coulisa predlažemo uz vruć pohani kruh. Dobar tek!

 

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor