Search

Igor Grishechkin, jedan od najinovativnijih i najtalentiranijih ruskih chefova u svibnju dolazi u Rovinj

Igor Grishechkin, jedan od najinovativnijih i najtalentiranijih ruskih chefova u svibnju dolazi u Rovinj

Gostovat će na prvom izdanju Weekend Food Festivala

Tekst: M.M.


Nakon što je prošle godine u svibnju koncept uspješno testiran u zagrebačkoj Gliptoteci, R&B Weekend evoluirao je i preselio u Rovinj gdje će se, u Staroj tvornici duhana Rovinj, od 14. do 17. svibnja po prvi put održati Weekend Food Festival, jedinstveni događaj koji na jednom mjestu okuplja najbolje svjetske i domaće stručnjake iz svijeta gastronomije, ugostiteljstva, miksologije te svijeta vina ulja i kave.

Jedan od spomenutih stručnjaka koji će kuhati (a i jesti) u Rovinju jest i ruski chef Igor Grishechkin, jedan od najboljih ruskih kuhara te jedan od najzaslužnijih za renesansu ruske kuhinje. Grishechkin je glavni chef restorana CoCoCo koji je prošle godine ušao na prestižnu listu The World's 50 Best Restaurants, smješten na pet minuta hoda od Ermitaža, u sklopu luksuznog hotela SO/Sofitel, na mjestu gdje je ranije bio otvoren restoran glasovitog francuskog chefa Alaina Ducassea.

Inače, restoran je 2012. godine otvorila poznata ruska poduzetnica i balerina Matilda Šnurova, bivša suprugaa slavnog ruskog rokera Sergeja Šnurova iz grupe Leningrad koji je izniknuo iz projekta LavkaLavka kao jednog od prvih koji je započeo opskrbu restorana sezonskim namirnicama s farmi sa sjeverozapada Rusije. Takav je koncept i dalje novitet u Rusiji. Matilda se u samom početku povezala s mladim chefom Igorom koji je iskazao želju za evolucijom nacionalne kuhinje i odmah prihvatio ponuđenu priliku da je i ostvari.

Kornet sa sladoledom od lososa

Iako postoji mišljenje da Rusi jedu samo kavijar i bline, chefovi poput Igora dokazuju da je ona daleko više od toga, a inspiraciju pronalaze mahom u tradicionalnim recepturama i lokalnim namirnicama.

Grishechkinov put zapravo uopće nije trebao zaći u sferu gastronomije ako je suditi po upisanom studiju managementa orijentiranom na društvo i kulturu, ali odlaskom u vojsku i traženjem sebe u brojnim zanimanjima, okreće se stvaralaštvu u kuhinji budući da je od djetinjstva obožavao - kuhati. Završio je kuharske tečajeve u rodnom gradu, Smolensku, preselio se u Moskvu da bi studirao umjetnost kulinarstva, a zatim stekao iskustvo u poznatim moskovskim restoranima poput Casta Dive, Remija i Ragouta te Blogistana.

Terina sa suhim šljivama i orasima

Preselivši se u Sankt Peterburg stupa u kontakt s Matildom kad i počinje cijela priča s Cococom gdje im je misija oživjeti rusku kuhinju i kulinarske tradicije, stavljajući naglasak na korištenje sezonskih lokalnih proizvoda. Igorova gastronomska kuhinja temelji se na miješanju modernih tehnika i tradicionalnih sastojaka ruske kuhinje. Čineći to svojim glavnim načelom, suočio se s izazovnim, ali uzbudljivim zadatkom - stvoriti zanimljiva i nezaboravna jela koristeći jednostavne proizvode. Primjer toga je i njihov amuse-bouche serviran u Fabergéovom jajetu, naravno ne jednom od 50 koja je poznati ruski zlatar izradio za careve, već u onom od hrskavog bjelanjka gdje se nalazi umak od žumanjka.

Fabregeovo jaje

Njegov bezgranični izvor nadahnuća su ruski kulinarski običaji, često spojeni sjećanjima iz djetinjstva i nostalgijom nekih minulih vremena. Sjajna je vijest da upravo ovaj talentirani chef po prvi puta dolazi u Hrvatsku i tako se pridružuje listi sjajnih imena na popisu sudionika ovogodišnjeg Weekend Food Festivala.

Ruski ledeni čaj

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više