Search

Ima li što bolje od pravog domaćeg kruha?

Ima li što bolje od pravog domaćeg kruha?

"Maja i kruh"

Image: Marko Lokas,
Ana Zubak

Jeste li već probali kruh iz kulinarske radionice Maje Marković?

Maja Marković diplomirana je slikarica koja na suvremenoj umjetničkoj sceni aktivno sudjeluje već desetak godina. A osim prema slikarstvu ljubav je vodi i prema gastronomskom svijetu, pa već nekoliko godina paralelno eksperimentira s kruhom i tijestom. Svoje kulinarske vještine učila je od najboljih, a najvećim iskustvom smatra sezonski rad u restoranu Tovjerna Sesame u Dubrovniku gdje je bila učenica Le Cordon Bleu Marine Žibert koja joj je prenijela dio znanja prikupljenog na poznatoj kulinarskoj školi u Parizu. Prije nekoliko mjeseci, shvaćajući da Zagrebu nedostaje zdrav i kvalitetan kruh napravljen od domaćih sastojaka, i u želji da gradu ponudi isti, Maja je počela ozbiljnije razmišljati o njegovoj proizvodnji. Uzela je stvari u svoje ruke i počela s izradom kruha.

Ima li što bolje od pravog domaćeg kruha? (фото 1)

Majini kruhovi zasad nastaju eksperimentalno i još uvijek u kućnoj radinosti. No, s obzirom na velik interes prijatelja i poznanika Maja je nedavno otvorila i svoje poduzeće pod nazivom "Maja i kruh". Još uvijek razrađuje poslovni plan za pokretanje vlastite male pekarnice što iziskuje, kako kaže, malo veći početni kapital koji još uvijek traži kroz državne poticaje i investitore. U poduzetničkom pothvatu puno su joj značili savjeti Ane Ugarković, a i nekoliko inspirativnih knjiga koje joj je Ana poklonila o kruhu. Svi sastojci Majina kruha su iz eko uzgoja, dok brašno dolazi izravno iz mlina. Kruhovi Maje prolaze kroz prirodni proces proizvodnje, sve od samog pravljenja kvasa pa do povezivanja s brašnom, vodom i puštanjem da fermentacijom mikroorganizmi iz zraka odrade svoje i daju kruhu poseban okus.

Ima li što bolje od pravog domaćeg kruha? (фото 2)

Tradicionalni poznati postupak dobivanja kvasa traje 15 dana. S pomoću prisutnih mikroorganizama, miješanjem vode i brašna, odležavanjem i hranjenjem stvara se baza, dobiva se kultura odgovorna za okus budućeg kruha koji je nemoguće postići komercijalnim kvascem i aditivima. Dodatkom kiselog startera u tijesto značajno se poboljšava prehrambena vrijednost kruha – bioraspoloživost mineralnih tvari se povećava jer se filtrati u fermentaciji hidroliziraju, povećava se količina antioksidansa, a proizvod na taj način ima niži glikemijski indeks.

Ima li što bolje od pravog domaćeg kruha? (фото 3)

Jednom kad pravilno uzgojite divlji kvasac možete ga koristiti cijeli život, kaže Maja, naravno, ako ga svakodnevno hranite vodom i brašnom. "U takvom procesu vi ste samo medij koji preuzima obvezu hranjenja kvasca, a ostalo je prepušteno uvjetima u kojima pripremate svoj kvas i kruh – temperaturi, vlazi, brašnu pa čak i trenutnom raspoloženju." Iako još uvijek Maja ne zna hoće li će joj takav proces proizvodnje biti isplativ, vjeruje kako će uvijek biti kupaca koji će znati prepoznati dobar kruh. Kao umjetnica za sebe kaže kako ne može pobjeći od malo drugačijeg gledanja na biznis i poduzetništvo pa tako svaki kruh koji napravi doživljava kao objekt koji ima umjetničku vrijednost. A tome pridonosi i originalnim omotima za kruh koje izrađuje sama.

Ima li što bolje od pravog domaćeg kruha? (фото 4)

Trenutno je u ponudi Majine radionice pet vrsta kruha: raženi apple ciderom, bijeli za'atar, bijeli sa sjemenkama, integralni i kruh s pet vrsta brašna, a ponudu planira redovito nadopunjavati. Do Majinog kruha zasada možete doći preko Facebook stranice Maja i kruh, a o otvorenju fizičkog prodajnog mjesta svakako da ćemo vas obavijestiti na vrijeme.

Ima li što bolje od pravog domaćeg kruha? (фото 5)Ima li što bolje od pravog domaćeg kruha? (фото 6)

Ima li što bolje od pravog domaćeg kruha? (фото 7)

Ima li što bolje od pravog domaćeg kruha? (фото 8)

Ima li što bolje od pravog domaćeg kruha? (фото 9)

Ima li što bolje od pravog domaćeg kruha? (фото 10)

Ima li što bolje od pravog domaćeg kruha? (фото 11)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više