Traži

Isprobajte neodoljive bezglutenske krafne s malinama

Isprobajte neodoljive bezglutenske krafne s malinama

Sezona je malina - iskoristite ih!


Fotografija: Our Food Stories

Sezona je malina i sjajno je vrijeme da ih iskoristite svježe ili pak za pekmez s rabarbarom i to uz savršene bezglutenske krafne

Ovaj recept pronašli smo na blogu Our Food Stories koji radimo pratimo, a on sadrži sve što nam treba ovog ljeta. Maline i rabarbara savršeno se povezuju u pekmezu i nadopunjuju ove bezglutenske krafne koje možete napraviti sami kod kuće. Otkrijte recept u nastavku.

Sastojci za pekmez (za dvije teglice)

250 g rabarbare
150 g smrznutih malina
200 g želirnog šećera
prstohvat vanilije u prahu

Sastojci za krafne (za 10 do 12 krafni)

300 ml mlijeka
80 g maslaca
525 g bezglutenskog brašna
1 suhi  kvasac
1 veće jaje
prstohvat soli
1 litra ulja po izboru za prženje
150 g šećera u prahu i 1 do 2 žlice mlijeka ili vode za preljev

Priprema pekmeza

Rabarbaru ogulite i narežite na male komadiće pa pomiješajte s malinama, šećerom i vanilijom. Kuhajte sve zajedno prema uputstvima na želirnom šećeru pa u isprane, vruće staklenke ulijte pekmez, zatvorite i okrenite naopako da stoje 5 minuta. Ako želite pekmez bez komadića, možete prije kuhanja sve sastojke samljeti u blenderu.

Priprema krafni

U velikoj zdjeli umiješajte brašno, suhi kvasac, šećer, vaniliju i sol. Mlijeko zagrijte u njemu otopite maslac. Maslac treba biti topao, ali ne i kipjeti. Zatim mlijeko s maslacem dodajte suhim sastojcima i ugrubo izmijesite smjesu koja će u ovom trenutku biti ljepljiva pa dodajte jaje i dobro promiješajte. Smjesu zatim prelijte u zdjelu premazanu uljem i ostavite da stoji sat vremena na toplom mjestu pokriveno mokrom krpom. Zatim tijesto prebacite na pobrašnjenu površinu, razvaljajte ga do debljine od 1.5 ili 2 cm pa čašom izrežite okrugle forme za krafne. Smjestite ih na papir za pečenje i pazite da ostavite dovoljno razmaka. Tijesto zatim ponovno premijesite i ponovite postupak dok ne potrošite sve tijesto, a zatim krafne koje ste stavili na papir za pečenje ostavite da stoje tako još sat vremena.

Zatim dobro zagrijte ulje za prženje, a na krafnama koje su sad dodatno narasle napravite rupe kružnim pokretima vrhom drvene žlice. Zatim popravite prstom grube rubove i stavljajte krafne polako u ulje. Kad dobiju zlatnu boju izvadite ih na papirnati ručnik koji će upiti višak masti. Kad se lagano ohlade, pekmez od malina i rabarbare uštrcajte špricom s dvije strane krafne te prelijte krafne preljevom koji ćete dobiti tako da šećer u prahu pomiješate s mlijekom, a ako ne želite pekmez unutar krafne možete ga dodati i u ovaj preljev.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor