Search

Isprobajte recept za najslađe blagdanske cvjetiće

Isprobajte recept za najslađe blagdanske cvjetiće

Recept s gastro bloga Domaćica


Image: Sanja Mijac,
blog Domaćica

Kako nam se bliži Uskrs i proljeće je u punom cvatu, donosimo vam upravo jednu takvu kombinaciju - recept za prhke vanil cvjetiće s lemon curdom

"Ovo su najbolji vanil cvjetići koje sam ja jela, mekani su, prhki i tijesto je stvarno podložno izmjenama pa ga tako prema potrebi oblikujem u krancle, linzere ili vanil cvjetiće." poručila je Sanja Mijac, autorica omiljenog nam gastro bloga Domaćica. Kako nam se bliži Uskrs i proljeće je u punom cvatu, donosi nam upravo jednu takvu kombinaciju - recept za prhke vanil cvjetiće s lemon curdom. Kaže kako joj je trebala žuta krema koja će glumiti žumanjak u ovim keksima u obliku jajeta, a isto tako i nešto što će puniti rupicu u cvjetićima. Punjenje naravno, može biti po želji, primjerice s marmeladom, a u nastavku sam donosimo i jednostavan recept, obavezan za vrijeme bilo kojeg blagdana.

Isprobajte recept za najslađe blagdanske cvjetiće (фото 1)

Sastojci

200 g maslaca ili margarina sobne temperature (ne smije biti premekan)
2 žumanjka
100 g šećera
2 vanilin šećera
300 g glatkog brašna

Isprobajte recept za najslađe blagdanske cvjetiće (фото 2)
   
Priprema

Izmiksati maslac, žumanjke i šećere, zatim dodati brašno pa ručno zamijesiti glatko tijesto. Ne treba dodavati mlijeko ni vodu. Ukoliko bi vam tijesto bilo mekano stavite ga u hladnjak na 30 minuta - to zavisi koliko vam je maslac bio mekan. Tijesto razvaljajte na tanko na dobro pobrašnjenoj podlozi (stvarno ju dobro pobrašnite) - tijesto malo pobrašnite i odozgora prije valjanja. Pećnicu upalite na 180 °C i ostavite da se grije. Pleh od pećnice prekrijte masnim papirom za pečenje. Modlicama ili čašom izrežite oblike po želji.

Modlicu prethodno svaki put prije rezanja umočite u brašno. Polovici keksa izdubite rupu. Kekse na gusto poslažite na pleh. Stavite ih peći u zagrijanu pećnicu oko 10-15 minuta. Oni ne smiju izgorjeti, dno će im samo blago pozlatiti - ali pazite na vrijeme, nije svaka pećnica ista. Dok se jedni keksi peku, napravite druge, a ostatke tijesta ponovno zamijesite, razvaljajte i ponovite postupak rezanja. Pečene kekse premažite punjenjem po želji. One kekse s rupom posipajte sa šećerom u prahu, pa ih takve posipane zalijepite na punjenje.

Isprobajte recept za najslađe blagdanske cvjetiće (фото 3)
   
Korisne napomene

Tijesto se u svakoj pećnici vremenski drugačije peče pa pazite na svoje kekse. Također, duljina pečenja zavisi i o debljini keksi pa pazite i na to, ako bi vam se nakon pečenja počele mrviti to bi značilo da nisu dovoljno pečeni.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više