Traži

Istra za food insajdere

Istra za food insajdere

Top mjesta koja trebate obići


Fotografija: Promo

Konoba Malo Selo, Vrh, Stari podrum i Agroturizam Tončić nezaobilazna su mjesta ako želite na svojem nepcu osjetiti sve ono što u gastronomskom smislu nudi Istra

Istra je oduvijek poznata po dobro razvijenoj gastronomskoj sceni, a već prije nekoliko godina su je mnogi svjetski turistički vodiči svrstali u sam vrh najboljih i najzanimljivijih destinacija za savršen gastro vikend. Jedna od najpoželjnijih vinskih regija poznata je vrhunskom vinu, berbi grožđa, maslinama kao i jednom od najluksuznijih namirnica - tartufima. Za takve delicije možda ju je bolje posjetiti na jesen kada je sezona tih namirnica, ali Istra je uvijek dobra ideja za utažiti gladna nepca tradicionalnom domaćom hranom. Istrijani imaju posebnu strast kada se radi o spremanju hrane kod kuće. Gotovo ni jedno domaćinstvo ne prolazi bez prvoklasnog pršuta i nekoliko vrsta sira, koji su samo uvertira u ono što vas čeka ako vas Istrijani pozovu u goste. Domaća tjestenina tzv. pljukanci, ravioli sa savršeno izbalansiranim punjenjem od sira, sočna salsa od domaćih pomidora koji imaju okus i miris, gulaš od divljači s domaćim njokima, kobasice u vinu i boca malvazije ili terana samo su neka od jela koja pripremaju s puno gušta i ljubavi. Svakako treba izdvojiti i tradicionalni specijalitet "Istarsku supu" koja se radi od zagrijanog vina, najčešće terana u koje se dodaju maslinovo ulje, šećer, sol, papar i prepečena kriška kruha. Konzumira se iz tradicionalne istarske bukalete, istarskog zemljanog vrča, a Istrijani vole istaknuti kako krijepi i tijelo i dušu. Zemlja bogate gastronomije prepuna je konoba u kojima ćete osjetiti prave okuse ove zemlje i uživati u svakom zalogaju što ih za vas pripreme domaći ugostitelji. Često se nalaze  na lokacijama koje možda i ne možete sami otkriti ako ne idete ciljano baš na to mjesto, stoga smo istražili neka od fantastičnih mjesta koja bi svaki hedonist trebao posjetiti prilikom posjete divnoj Istri.

Istra za food insajdere (фото 1)

Konoba "Malo selo" - Buje 

Konoba Malo selo je maleni obiteljski restoran koji već više od 25 godina svojim gostima nudi tradicionalnu istarsku kuhinju, a nalazi se u vlasništvu obitelji Marušić koja ga je osnovala davne 1988. godine. Šarmantno obiteljsko ozračje uređeno u vintage stilu s originalnim kamenim zidovima i ognjištem te poznate istarske delicije dovoljan su razlog za posjetiti istarski gradić Buje. Tjesteninu rade isključivo prema recepturama njihovih nona, a mesoljupci će uživati u bifteku impozantnih proporcija i sočnog okusa. Tartufi su također na meniju, a mogu se pronaći u šumi koja je samo pola sata vožnje udaljena od restorana. 

Istra za food insajdere (фото 2)

Konoba "Vrh" - Vrh 

Malo mjestašce u unutrašnjosti Istre, poznato je i kao istarski vidikovac jer se nalazi na gotovo 400 metara nadmorske visine. Kada je lijepo vrijeme pogled puca sve da Alpi na granici Italije, Austrije i Slovenije, te je moguće izbrojiti čak 153 mjesta koja dominiraju krajolikom. Ovo ljupko mjestašce formiralo se još u srednjem vijeku, a danas je pravo mjesto za gurmane koji mogu uživati u čarima istarske kuhinje u poznatom restoranu s dugačkom tradicijom. Iza restorana stoji obitelj Petohlep koja je već više od 30 godina u pripremanju jela, a intimni i vrlo ugodni interijer restorana posebno je uređen raznim tipično istarskim detaljima, poput starinskih prozora ili polica koje krase originalne boce biske. Među delicijama koje spremaju posebno se ističu specijaliteti od tartufa, domaća rakija biska, te vrhunska ponuda vina i pjenušca. Odmah pored restorana imaju i svoj vlastiti vinograd te vinski podrum u kojem se odvija cijeli proces dobivanja vina. Odlična lokacija i domaći ambijent pozivaju na užitak koji je teško odbiti. 

Istra za food insajdere (фото 3)

Konoba "Stari podrum" - Momjan 

U dolini rijeke Argile, ispod momjanskog kaštela u pitoresknom krajoliku smjestila se obiteljska konoba Stari podrum, na mjestu prve istarske tvornice likera. Ovaj obiteljski  restoran će vas oduševiti sa svojim tradicionalnim receptima i ugodnim ambijentom i već pri samom ulasku osjetit ćete opuštajuću domaću atmosferu i prekrasne mirise koje otvaraju apetit. Rustikalno uređena konoba ima i ugodnu ljetnu terasu s koje se pruža očaravajući prizor Momjana i okolnih vinograda te se osjeća svježina obližnjeg potoka. Momjan je inače poznat i kao carstvo muškata, stoga dobra kapljica ni ovdje neće izostati. Posebnost njihovih jela je u svježim sastojcima, ubranih iz netaknute prirode, uzgojeni u vlastitom vrtu ili odabranih od lokalnih uzgajivača. Jelovnik se prilagođava sezoni sazrijevanja nekih delicija, poput gljiva, šparoga te tartufa, a kuharica Mira će vam ponuditi specijalitet dana, dok jela od boškarina stavljamo visoko na ljestvicu njihove ponude. The New York Times i The Irish Times samo su neki od svjetskih časopisa koji su o ovom mjestu pisali kao o nezaboravnoj gastro lokaciji. 

Istra za food insajdere (фото 4)

Agroturizam Tončić - Zrenj

Agroturizam Tončić smjestio se u malenom istarskom mjestu Zrenju nedaleko od Oprtlja, i to je još jedno mjesto koje vam garantira izvrsnu atmosferu i bogatu gastronomsku ponudu. Možda ćete na prvu pomisliti "tko će do tamo voziti", ali budite sigurni da se isplati popeti na brdo s kojeg ćete uživati u prekrasnom pogledu na Buzet. Tko voli dobru janjetinu ovdje će dobro omastiti brk, a specijaliteti od tartufa i divljači također su posebnost ovog mjesta. Samostalno proizvode suhomesnate proizvode prema tradicionalnoj istarskoj recepturi gdje posebnu pozornost polažu na istinsku punoću okusa i mirisa istarske hrane. Sve u svrhu istinskog doživljaja i užitka u jelu koje su imali njihovi stari.

Istra za food insajdere (фото 5)

Prekrasna priroda i domaća hrana dovoljan su razlog da vikend iskoristite za gastro avanturu u Istri, ali vam preporučujemo da okrenete broj prije nego krenete jer se za istarske gastronomske užitke uvijek traži stol više. 

 

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor