Search

Japanska kuhinja kakvu smo čekali: Franko's Street mjesto je na koje ćete se poželjeti vratiti

Japanska kuhinja kakvu smo čekali: Franko's Street mjesto je na koje ćete se poželjeti vratiti

Restoran i bar otvoren je u sklopu Ban centra, u ulici Augusta Cesarca

Tekst: Lidija Lončarić


Image: Vedran Bošković,
Facebook

U potrazi za najboljim japanskim zalogajima, ovih smo dana zalutali u novootvoreni Franko's Street u zagrebačkoj Cesarčevoj ulici, na samom Europskom trgu. Restoran s barom na dva kata najprije nas je osvojio divnim, jednostavnim i ugodnim interijerom, a zatim, kada su pred nas stigli specijaliteti poput tatarskog, tuna poke zdjele i sushija, i okusima kojima čak i kada bismo se zbilja potrudili, ne bismo mogli pronaći niti jednu manu. I odmah je bilo jasno, vodeća sushi mjesta u gradu upravo su dobila opasnu konkurenciju.

Nakon više nego uspješne priče s Franko's pizzerijom na Branimirovoj, koja je u nevjerojatno kratkom roku zasluženo dobila status jedne od najboljih u gradu, ekipa iz Frankosa predvođena vlasnikom Franom Župićem odlučila je kako užem centru grada zbilja nedostaje jedno nimalo pretenciozno mjesto koje na najljepši način slavi japansku kuhinju pa su se, uz stručnu pomoć chefa Vida Nikolića, upustili u projekt Franko's Street.

Japanska kuhinja kakvu smo čekali: Franko's Street mjesto je na koje ćete se poželjeti vratiti (фото 1)

Mladi chef Goran Kunce sa chefom Nikolićem osmislio je meni te zatim preuzeo glavnu riječ u kuhinji i krenuo u stvaranje vrhunskih tanjura za one željne pravih japanskih okusa. I u tome i više nego uspio. Na meniju Franko's Street restorana tako ćete pronaći nekoliko vrsta nigirija, uramaki zanimljivih kombinacija poput onog koji spaja tunu, krastavac, salatu, srirachu, sezam i butargu od cipla, hosomakija i sashimija, a za one koji uvijek traže još mrvicu više, tu je i sjajna miso juha, fantastičan tatarski biftek s prepeličjim jajem i krekerom od kravlje skute, popularni tuna poke, ali i O'toro tataki.

Japanska kuhinja kakvu smo čekali: Franko's Street mjesto je na koje ćete se poželjeti vratiti (фото 2)

Tuna poke, kojim smo se nedavno oduševili u Soi Fusionu, pa i na Fuliranju, u Franko's Street baru nešto je što će vas, bez imalo pretjerivanja, natjerati da se na ovo mjesto vratite što prije i svoje oduševljenje dijelite sa što većim brojem prijatelja. Spaja najbolje od svježih sastojaka poput avokada, ljubičastog i mladog luka sa spicy tatarskim od kozica, gljivama i rižom, a onda je tu i zvijezda zdjelice, odlična "Kali" tuna divno izbalansiranih okusa.

Jelo koje ćete u Frankos Streetu pronaći pod imenom O'toro tataki također bi instantno mogao postati favorit, a riječ je o istoj toj "Kali" tuni s otoka Ugljana u kombinaciji s kremom od paprika, salatom i perlama od aceta balsamica, dolazi u obliku izdašne porcije i sjajan je uvod u velik izbor sushija.

Japanska kuhinja kakvu smo čekali: Franko's Street mjesto je na koje ćete se poželjeti vratiti (фото 3)

Osim restorana, na gornjem katu Franko's Streeta nalazi se i bar s velikim izborom pjenušaca te kvalitetnim vinima, a zaželite li se slatkog, tu su deserti jednog od najpoznatijih domaćih slastičara Roberta Hromalića.

Malo je reći da smo novim projektom ekipe iz Frankosa oduševljeni i da ćemo se na ovo mjesto zasigurno vratiti, kako zbog sjajne hrane, interijera, atmosfere, osoblja koje razumije svoj posao, tako i zbog više nego praktične lokacije. Za početak, nakon tek nešto manje od dva mjeseca od otvorenja, rekli bismo, baš poput i pizzerije kojom su se na zagrebačku gastro scenu probili i sudeći prema današnjim tanjurima, Franko's Street čeka zbilja sjajna budućnost. A onda, dok vješto baratamo štapićima, preostaje nam samo zamišljati što to ova kreativna ekipa još fino sprema.

Japanska kuhinja kakvu smo čekali: Franko's Street mjesto je na koje ćete se poželjeti vratiti (фото 4)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više