
Japanska torta od sira je slastica kojoj nećete moći odoljeti
S bloga "Cukar"
Torta od sira je desert koji nam baš nikad ne može dosaditi, neovisno o tome koliko smo ga već puta jeli, a vikend nam se čini kao idealno vrijeme za spravljanje ove ukusne slastice. Recept smo pronašli na blogu Cukar, koji redovito pratimo i koji nas iznova oduševljava. Međutim, ovdje se ne radi o još jednom receptu za tortu od sira na kakve ste navikli, već o receptu za sasvim posebnu, japansku tortu od sira. O čemu se točno radi i kako je pripremiti, provjerite u nastavku.
Sastojci
250 g kremastog sira
50 g maslaca
140 g šećera
100 ml mlijeka
60 g brašna
20 g gustina
6 jaja
sok ½ limuna
prstohvat soli
Za posluživanje: šećer u prahu, 5 žlica pekmeza od šljive, 2 – 3 žlice rakije
Ili: 100 g zaleđenog šumskog voća, 2 žlice šećera, 1 žličica vanilin šećera, 1 žlica rakije ili nekog finog alkohola
Priprema
Maslac i sir ostavite na sobnoj temperaturi da malo omekšaju. Razdvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke tucite mikserom dok se ne zapjene pa im dodajte šećer i prstohvat soli te nastavite miješati dok se ne formira čvrst snijeg. U posudu stavite sir i maslac pa ih kremasto izmiksajte na najmanjoj brzini. Dodajte limunov sok i jedan po jedan žumanjak stalno miješajući. Umiješajte mlijeko, promiješajte brašno i gustin pa i njih umiješajte u smjesu od sira. Kuhačom ili lopaticom nježno umiješajte bjelanjke u sir.
Kalup za tortu s odvojivim rubom (promjera 22 cm) obložite pek papirom (i dno i rubove) s unutrašnje strane, a s vanjske strane ga obložite aluminijskom folijom i to u bar tri sloja. U tako pripremljen kalup isipajte smjesu za tortu. Pećnicu zagrijte 150 stupnjeva. Zagrijte 1,5 l vode do vrenja. Kalup stavite u veliki lim od pećnice, pa sve zajedno u pećnicu, potom u lim natočite kipuću vodu do polovine kalupa. Pecite 60 minuta i ni slučajno ne otvarajte pećnicu prije. Pečenu tortu odmah izvadite iz pećnice, pažljivo odmotajte foliju, odvojite stanicu kalupa i maknite pek papir. Tortu po želji ukrasite šećerom u prahu i poslužite uz rastopljeni pekmez od šljiva.
Priprema pekmeza:
Pekmez od šljiva rastopite s malo rakije na laganoj vatri i još toplog poslužite uz tortu.
Ili priprema šumskog voća:
Zaleđeno šumsko voće pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom i alkoholom pa sve zagrijavate na laganoj vatri. Kuhajte tako dok voće ne omekša, a oko njega se stvori lijepi gusti sirup. Ovako ukuhano voće poslužite uz tortu.