Traži

Jedan savršeni recept za pleteni kruh s makom

Jedan savršeni recept za pleteni kruh s makom

Recept s bloga Chef Darko's Foodstyling


Fotografija: Chef Darko's Foodstyling

Jedan od naših najdražih food blogera objavio je recept za tzv. "Challah" s makom. U pitanju je pleteni kruh, koji ne samo da izgleda savršeno, nego je i prefin. Iako se priprema čini kompleksna na prvu, ne brinite, nije baš tako, a definitivno će se isplatiti ukoliko se upustite u ovaj kulinarski proces zbog čijeg ćete finala biti iznimno zadovoljni i siti. Recept Chefa Darka pronađite u nastavku... 


Tijesto:

120 ml mlijeka (ugrijano)
1 čajna žlica suhog kvasca
100 g šećera
3 jaja
1 žutanjak
1 čajna žlica ekstrakta od vanilije
¼ čajne žlice ekstrakta od badema
610 g glatkog brašna, plus za razvijanje tijesta
1 ¼ čajne žlice krupne morske soli
115 g maslaca (narezan na kockice i sobne temperature)
1 žlica mlijeka

Jedan savršeni recept za pleteni kruh s makom (фото 1)

Nadjev:

115 g maslaca
55 g tamnog smeđeg šećera
1 bjelanjak
3 jušne žlice kaka u prahu (ne zaslađenog)
3 jušne žlice maka
2 čajne žlice mljevenog kardamoma

Jedan savršeni recept za pleteni kruh s makom (фото 2)

Priprema:

U zdjelici pomiješati kvasac s mlijekom i ostaviti sa strane 5-10 minuta. U mikseru s metlicom za šlag nastavkom na laganoj brzini izmiksati mlijeko (koje smo prije spojili s kvascem) i šećer dok se ne sjedini. Dodati 2 jaja i žutanjak i nakon par minuta dodati ekstrakt od badema i vanilije. Miksati dok se smjesa ne sjedini, (oko 10-tak minuta). Izmijeniti nastavak na mikseru s kukom za tijesto i na laganoj brzini dodati u dobivenu masu, nadošli kvasac i 200 g brašna, miksati dok se smjesa ne sjedini, pa dodati ostatak, dodati sol i lagano dodavati maslac. Miksati dok se tijesto počne odvajati od posude. Nekih 5-6 minuta.

Zdjelu prekriti plastičnom folijom i čistom krpom i ostaviti na sobnoj temperature oko sat i pol. Za nadjev u blenderu ili food processoru kombinirati maslac, smeđi šećer, bjelanjak, kakao u prahu, mak, cimet i kardamom. Izmiksati dok se ne dobije kremasta smjesa, prebaciti u čistu posudu i ostaviti u hladnjaku. Tijesto podijeliti na dva dijela. Jednu polovicu razviti na promjer oko 30 x 38 cm. Pola nadjeva premazati sa špatulom tako da nam sa strane (oko 2,5 cm) ostane čisto tijesto. Rub premazati s malo vode i zarolati.

Jedan savršeni recept za pleteni kruh s makom (фото 3)

Isto takav princip napravimo s drugom polovicom tijesta. Kada su gotove role premazati s malo maslaca, prekriti plastičnom folijom i ostaviti na sobnoj temperature oko 1 sat. Kada ste dobili željeni oblik, prekriti s plastičnom folijom i ostaviti na sobnoj temperature oko sat i pol. Zadnjih pola sata zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. U maloj zdjelici izmiješati preostalo jaje sa žlicom mlijeka. Premazati tijesto sa smjesom i peći nekih 35-40 minuta, odnosno dok tijesto ne dobije finu zlatnu boju. Izvaditi iz pećnice i ostaviti 15 minuta da se ohladi prije rezanja i služenja.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar