Traži

Jedna Ana osmislila je blagdansku kuharicu za kreten domaćice i postala hit na Instagramu, razgovarali smo s njom

Jedna Ana osmislila je blagdansku kuharicu za kreten domaćice i postala hit na Instagramu, razgovarali smo s njom

The božićna kuharica za tradicionalne kreten domaćice

Tekst: Lidija Lončarić


Fotografija: Ana Topić

Gastro blogerica Ana Topić svoj blog Shedonist pokrenula je prije punih šest godina, a tada, baš kao i danas, otkrila nam je, služio joj je za probijanje vlastitih granica. Za sebe kaže kako je povučena osoba kojoj je izlaganje javnosti na takav način pružilo pregršt novih mogućnosti, a zatim skromno dodaje i kako smatra da je od ostatka ekipe s gastro scene izdvaja njezin istančani sarkastičan humor koji ljudi ili vole, ili ne vole, a kako osim bloganja voli dobru glazbu, knjige, putovanja i serije. Na kraju, samu je sebe ipak najbolje opisala.

"Ja sam arhitektica urbanistica po zanimanju, indie gastro blogerica u slobodno vrijeme."

I možda biste je svrstali u koš s ostatkom gastro populacije na Instagramu, no osoba koja stoji iza bloga Shedonist Ana sve je samo ne klasičan food bloger. Ime svog bloga naziva feminističko hedonističkim, ne sanja o otvaranju vlastitog restorana jer je više zanima food fotografija, a blog je pokrenula zbog činjenice da su je počeli izluđivati polovični recepti na internetu pa je kao, dodaje, prava štreberica paničarka počela zapisivati svoje.

Jedna Ana osmislila je blagdansku kuharicu za kreten domaćice i postala hit na Instagramu, razgovarali smo s njom (фото 1)

Danas se može pohvaliti zavidnim brojem pratitelja na društvenim mrežama te s čak dvije pdf kuharice. Obje su namijenjene, kako ih Ana naziva, kreten domaćicama poput nje same i oduzele su joj puno vremena, ali i donijele velik broj divnih trenutaka i emocija. Nakon što nam je na svoj simpatičan način opisala proces nastajanja kuharice, otkrila nam je i kako bi dobro razmislila bi li ikada radila sponzorsku kuharicu te tko su zapravo te kreten domaćice iz naslova njezine neobične blagdanske kuharice.

"Ukratko proces pripreme jedne kuharice ide ovako - prvo, pregledaj čitav internet i sve kuharice da pronađeš inspiraciju ili željeni recept (1 sat). Drugo, suzi izbor na par sličnih, prostudiraj i osmisli svoju kombinaciju (1 sat). Treće, predomisli se i brzo ponovi postupak (1 sat). Četvrto, otiđi u specijalizirani dućan po sastojke jer si odabrao baš recept s prahom jednoroga iako si pazio da biraš sezonske namirnice (2 sata). Peto, vrati se u najbliži dućan jer ipak nemaš brašno i mlijeko ti se u međuvremenu pokvarilo (30 minuta). Šesto, napravi kolač, pritom cijelo vrijeme moli Zeusa i drevne bogove slastičarstva da ispadne ukusan, ali i vizualno primamljiv (1-2 ili čak 3 sata). Sedmo, složi scenu za fotkanje jednom rukom, drugom na Pinterestu traži dodatnu inspiraciju (30 minuta). Osmo, fotografiraj, pod uvjetom da si prethodna dva koraka tempirao tako da sve bude spremno na vrijeme kad je idealno dnevno svjetlo (minimalno 2 sata i 100 fotografija). Deveto, odaberi najbolje fotografije i obradi ih (s mojim osnovnim znanjem 1-2 sata).

Ostaje još natipkati recept, napomene, uvod, dizajnirati izgled i spojiti to u kuharicu. Navedena vremena odnose se na relativno idealne uvjete, ako zakaže korak pripreme kolača ili fotografiranja, postupak treba ponoviti."

Jedna Ana osmislila je blagdansku kuharicu za kreten domaćice i postala hit na Instagramu, razgovarali smo s njom (фото 2)

"Primarna svrha moje kuharice jest smanjiti prosinački stres!"

"Što se tiče financija, iako je besplatna, izrada kuharice dosta je koštala. Financijska potpora mecene puno bi mi olakšala proces i omogućila da ju plasiram i u tiskanom izdanju. Otvorena sam za sve nemoralne ponude. Šalim se, naravno, ne bih prodala dušu vragu. Podijeljena sam oko toga, voljela bih da mogu dijeliti samo besplatan sadržaj bez potpore, ali opet to dugoročno nije baš održivo rješenje. Vidjet ćemo.

A kreten domaćice su zapravo jako sposobni i uspješni ljudi (žene i muškarci, ali više žene op.a.) koji misle da je pečenje kolača nuklearna fizika ili su toliko zauzeti pa ponekad pribjegnu nekim polovičnim rješenjima (famozni keks s pudingom) samo da to nazovu kolačem. Istina je zapravo da uz malo vremena, dobre volje i kvalitetan recept svi mogu napraviti desert bez problema.

Uvjerena sam da po mojoj kuharici uspješno mogu peći početnici, a može poslužiti i kao inspiracija onim naprednijima. Primarna joj je svrha smanjiti prosinački stres (ovaj pojam će, sigurna sam, uskoro uvrstiti u medicinski rječnik), mjesec u kojem moramo brinuti o sto stvari više nego inače pa se obrnuto proporcionalno smanjuje vrijeme za ono bitno, obitelj i prijatelje. Zato je tu dvadeset božićnih recepata, dovoljno da si svatko izabere ponešto bez trošenja vremena na dubinske analize kuharica ili nedajbože interneta."

Jedna Ana osmislila je blagdansku kuharicu za kreten domaćice i postala hit na Instagramu, razgovarali smo s njom (фото 3)

A onda nas je zanimalo i ono najvažnije pitanje – planira li nakon dva pdf izdanja, objaviti i koje tiskano izdanje zbirke vlastitih recepata ili pak sprema li za ljeto neku verziju s receptima koji osvježavaju i hlade.

"The božićnu kuharicu za tradicionalne kreten domaćice ne planiram tiskati. Imam u planu nešto skroz drugačije, puno ozbiljnije. Trenutno je to samo zametak u skrovitom dijelu mozga, ali se nadam da će jednog dana biti u fizičkom obliku. Što se tiče ljetnog izdanja, dobra ideja. Dvadesetak recepata za osvježavajuće slastice za koje ne treba upaliti pećnicu uvijek dobro dođe. Prodano", zaključila je na kraju Ana, a mi samo možemo dodati kako se već veselimo!

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar