Search

Jellyfish in Space u Martićevoj želi dati novo značenje domaćoj barskoj sceni te ponuditi street food dostupan svima

Jellyfish in Space u Martićevoj želi dati novo značenje domaćoj barskoj sceni te ponuditi street food dostupan svima

Novi bar s potpuno drugačijim konceptom na zagrebačkoj sceni

Tekst: Lidija Lončarić


Image: Denis Butorac

Prije nekoliko dana, prošlog vikenda, otvoreno je još jedno više nego zanimljivo mjesto u centru Zagreba. Nosi naziv Jellyfish in Space, a upravo zbog istog i sami smo se zainteresirali. Što se to otvorilo na mjestu starog Kvaka, od kuda dolazi neobično ime i što zapravo nudi, saznali smo od pokretača projekta Ivana Klepića i Tomislava Sulića.

Jellyfish in Space u Martićevoj želi dati novo značenje domaćoj barskoj sceni te ponuditi street food dostupan svima (фото 1)

S dečkima, inače već iskusnim u ugostiteljskim vodama, sjeli smo na piće u ugodnom prostoru Jellyfisha, podijelili mišljenja o procvatu eno i ino scene u Martićevoj, a zatim i isprobali neke od posebnijih koktela iz njihove ponude.

"Jednostavno smo došli na ideju kako bismo Zagrebu voljeli ponuditi nešto novo, nešto što spaja najbolje iz barskog i street food svijeta, a po prihvatljivim cijenama i u ugodnoj atmosferi, nešto što je vani sasvim normalna pojava, a kod nas još uvijek nije zaživjelo", rekao nam je Ivan Klepić odmah na početku, a zatim dodao kako oboje već dugi niz godina rade u ugostiteljstvu, nekoliko sezona unatrag voditelji su hvarskog Carpe Diema, a velika im je prednost i činjenica da Tomislav posljednjih nekoliko godina aktivno sudjeluje na domaćoj barskoj sceni.

"Htjeli smo napraviti priču koja je kvalitetna, a opet svakome dostupna. Nismo htjeli ići na varijantu da popiješ nešto jeftino znajući da nije dobro. Upravo suprotno, ovdje imamo kvalitetnu kavu, žestoka alkoholna pića i vina. Pratimo već dugo svjetsku barsku scenu, a jako nam se sviđa i ta ideja fast casual dininga gdje ti dolaziš u bar i ne trebaš pola sata odlučivati što ćeš jesti ili čekati sljedove, već da u ugodnom okruženju možeš popiti dobro piće, pojesti nešto fino u relativno kratkom roku, doslovno na pauzi na poslu primjerice, i izaći zadovoljan", dodao je Tomislav.

Jellyfish in Space u Martićevoj želi dati novo značenje domaćoj barskoj sceni te ponuditi street food dostupan svima (фото 2)

No, street food dio ipak će još malo pričekati. S hranom planiraju krenuti u veljači, ali otkrili su nam kako je meni već spreman te kako su na istom kombinirali španjolske i meksičke okuse, a onda su u sve to ubacili i sushi te dvije vrste burgera, jedan od divljači, a druga varijanta bit će tri mala, različita slidera.

Na meniju će biti i plate za jednu, dvije ili četiri osobe, tapasi koji su namijenjeni dijeljenju za stolom, a sve to po nekim normalnim, pristupačnim cijenama. O chefovima nisu htjeli puno otkrivati već su nam samo rekli kako u kuhinju dolazi ekipa s iskustvom i kako se početku svoje gastro priče iznimno vesele.

Onda smo se bacili na koktele. Tomislav nam je rekao kako se na karti nalaze kućni i klasični kokteli te kako žele stvoriti okruženje gdje naručiti koktel neće biti ništa čudno niti posebno, već normalan dio odlaska u bar.

"Dali smo si zadatak da osmislimo nešto što će razumjeti i netko tko prvi put pije koktel i netko tko voli i pije koktele redovito. Nije to ništa komplicirano, htjeli bi stvoriti atmosferu u kojoj taj moment kad naručiš koktel ne bude onako wow, već da to postane sasvim normalna navika ljudi koji odluče dolaziti u naš bar", objasnio je koncept Tomislav koji, zbog svog dugogodišnjeg iskustva kao koktel majstor, u Jellyfishu smišlja koktele i dodaje im osobni potpis. Na njihovoj se listi tako nalaze kokteli simpatičnih naziva poput "Bling, Bling Jelly" s konjakom, "Jellyrite" koja spaja tekilu, ananas, šafran i tonic i zvuči idealno za ljetne večeri ili pak "Jelly (candy) shop" u kojem Tomislav kombinira votku, brusnicu, sirup od žvakaće gume i pire od jagoda i zvuči naprosto fantastično.

Jellyfish in Space u Martićevoj želi dati novo značenje domaćoj barskoj sceni te ponuditi street food dostupan svima (фото 3)

S obzirom na to da već pri ulasku u Jellyfish in Space velik dio pažnje krade upravo zanimljiv i poseban interijer, pitali smo Ivana i Tomislava tko im je kod uređenja pomogao. Najviše od svega, ipak, zanimalo nas je kako je nastalo neobično ime Jellyfish in Space. Odgovor koji smo dobili na to pitanje poprilično nas je iznenadio i cijeloj priči, priznajemo, dao neku novu dimenziju.

"Što se tiče interijera, htjeli smo napraviti nešto što će ljudi dobro upamtiti. Dugo smo razmišljali o imenu i konceptu koji će ljudima ući u podsvijest i s kojim će se povezati. U tom dijelu smo surađivali s agencijom Fabular koja je autor imena, brand koncepta i vizualnog identiteta. Prijateljica i arhitektica Andrea Milovac pomogla nam je s interijerom koji smo zajednički osmislili, a jedan poznati domaći grafiter je napravio grafite. Trenutno imamo oko 45 mjesta u nepušačkom i 45 mjesta u pušačkom dijelu."

Jellyfish in Space u Martićevoj želi dati novo značenje domaćoj barskoj sceni te ponuditi street food dostupan svima (фото 4)

"Priča s imenom dosta je zanimljiva. Ime je dugačko, ime je rečenica i automatski je to neka samostalna priča. Počela je proučavanjem lokacije i povijesti Kvatrića. Kao početnu točku u pronalasku inspiracije za priču i uređenje interijera bara uzimamo elemente iz secesije jer je to period u kojem se dogodio industrijski procvat Kvatrića. Ovaj pokret označava ocijepljenje od starih stilova. U smislu duha, secesiju karakterizira individualna sloboda, jednostavnost, obogaćivanje sadržava i dostupnost svim društvenim slojevima.

Inspirirani tom stranom povijesti, brandom smo htjeli stvoriti svojevrsni prekid od očekivanog i unijeti nešto potpuno neočekivano na scenu. Ekipa iz Fabulara je zbog razigranih, blagih i zakrivljenih linija koje karakteriziraju secesiju, te elemente povezala s najbližim životinjskim oblikom. Nevjerojatan je podatak da je 1991. NASA pustila 2000 meduza u svemir i od tih 2000 nastalo je 60 tisuća i što je najzanimljivije, kad su meduze koje su rođene u svemiru vraćene na zemlju, bile su izgubljene. I baš kroz takve neočekivane podatke želimo buditi dobro raspoloženje naših gostiju. Cijela ta priča nama je bila baš super i povezali smo sve zajedno u smislu da kad netko ode od nas, osjeća se izgubljeno i uvijek se hoće vratiti", kroz smijeh su nam objasnili svoju zamisao Ivan i Tomislav.

Jellyfish in Space u Martićevoj želi dati novo značenje domaćoj barskoj sceni te ponuditi street food dostupan svima (фото 5)

I bili su u pravu, već prvog dana, na samo otvorenje, kroz bar je prošlo više od 500-tinjak lica željnih dobra zabave, svi od reda oduševljeni prostorom i idejom koja se iza imena Jellyfish in Space krije. Tako smo otkrili kako će uskoro pokrenuti i afterwork četvrtak gdje će zainteresirani moći doći uživati u posebnim ponudama koktela već od 17 sati, a s dolaskom toplijih dana, planiraju otvoriti i terasu. Kroz nekoliko godina, dodali su, voljeli bi se franšizno proširiti i izvan Hrvatske. No, za sada su, kako kažu, ponajviše fokusirani na domaću publiku i scenu koju još uvijek, smatraju, treba podići na jednu novu, višu razinu.

"Barsku scenu moraju dizati barski profesionalci. Zagreb još uvijek ima premalo barova tog tipa, postoji nekoliko mjesta, ali mislim da nas još uvijek fali. Trebali bi se ugledati na Atenu koja je izgradila super stvar. Možda Zagreb ne može u kratkom roku doći na taj nivo, ali možemo pokušati. Također, mislimo da ovdje nitko nikome ne uzima posao i da se trebamo udružiti kako bi sve zajedno podigli na neku višu razinu. Jedni druge trebamo gurati i pomagati. Voljeli bismo pokrenuti i gostovanja koktel majstora, radionice i slične projekte, to su neki naši trenutni planovi", rekli su na kraju pa se bacili na mućkanje koktela.

Jellyfish in Space u Martićevoj želi dati novo značenje domaćoj barskoj sceni te ponuditi street food dostupan svima (фото 6)

Isprobali smo klasični Espresso Martini, "Kyoto Sour" sa sakeom, grejpom, agavinim sirupm, limunom i zelenim tabascom koji nas je divno osvježio, "Jelly Jam" s bourbonom, džemom i likerom od kupine i limunom koji je postao instantan favorit, te gin&tonic s posebnim dodatkom šljokica idealnim za instagramiranje, a nakon svega što smo čuli i sjajnih koktela kojima su nas za kraj osvojili, onako impresionirani Tomislavovim sposobnostima i konceptom koji obećava, dodali bismo samo kako momcima želimo puno sreće te kako jedva čekamo vidjeti što još novog, svježeg i drugačijeg donose na zagrebačku barsku i gastro scenu. Živjeli!

Jellyfish in Space u Martićevoj želi dati novo značenje domaćoj barskoj sceni te ponuditi street food dostupan svima (фото 7)

 

Jellyfish in Space u Martićevoj želi dati novo značenje domaćoj barskoj sceni te ponuditi street food dostupan svima (фото 8)

 

Jellyfish in Space u Martićevoj želi dati novo značenje domaćoj barskoj sceni te ponuditi street food dostupan svima (фото 9)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više