Search

Jeste li već probali marmeladu od kestena?

Jeste li već probali marmeladu od kestena?

Recept s bloga "Domaćica"

Urednik: E.G.


Image: domaćica

Ako moram izdvojiti jednu namirnicu koja simbolizira jesen, onda su to svakako kesteni. Volimo ih u raznim oblicima i spremljene na razne načine, ali moramo priznati kako nismo znali da neke nacije uživaju u deliciji zvanoj marmelada od kestena, odnosno Confiture de chataigne. Ovaj smo podatak pronašli na jednom od naših omiljenih gastronomskih blogova, Domaćica, uz pripadajući recept koji ćemo isprobati što prije!

Sastojci

 • 1 kg neočišćenih kestena
 • oko 180 ml vode (za kesten pire)
 • 400 ml vode
 • 400 g smeđeg šećera
 • 1 vanilin šećer
 • sok 1 naranče i 1 limuna
 • 1 bočica ruma (38 ml, možete staviti manje ili više)

Priprema

 1. Kestene operite pa ih zarežite po dužini ili im napravite križić i stavite ih kuhati oko 30 minuta (ovaj dio s rezanjem kestena pomaže vam da ih kasnije lakše očistite, ukoliko imate neki svoj trik upotrijebite ga).

 2. Kuhane kestene ogulite i od njih napravite pire uz pomoć štapnog miksera ili u jačem blenderu. Kestenima ukoliko je potrebno dodajte oko 180 ml vode kako biste dobili ljepši pire.

 3. U posebni, veći lonac, stavite 400 ml vode, smeđi šećer, vanilin šećer i sok naranče i limuna. Pustite da se kuha oko 10 minuta.

 4. Zatim u lonac umiješajte i kesten pire, smanjite vatru i ostavite marmeladu da se kuha dok se ne zgusne, morat ćete miješati svako malo. Ja sam svoju kuhala oko 40-45 minuta, vi ćete procijeniti koliko će se vaša brzo zgušnjavati.

 5. Pred kraj kuhanja, kada se je marmelada već malo zgusnula umiješajte rum, kuhajte još nekoliko minuta pa marmeladu ulijte u sterilizirane i tople staklenke.

 6. Zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu ili u frižideru.

*Napomena: Od ove količine dobit ćete oko 1 kg marmelade, a s obzirom na prisutnost alkohola, u frižideru bi vam mogla izdržati i do godine dana. 

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više