Traži

Jeste li već probali puding od tapioke?

Jeste li već probali puding od tapioke?

Recept za slatki užitak


Fotografija: Instagram - Pastryaffair - Kristin Rosenau

Odlična bezglutenska slastica

Tapioka je duguljasti korijen biljke manioke koja raste u Južnoj Americi i zapadnoj Indiji, ali može se pronaći i u drugim tropskim krajevima svijeta poput Australije i Indonezije. Odličan je izvor ugljikohidrata i idealna namirnica za vegane i sve one sklone alergijama na gluten ili mlijeko. Također, tapioka je namirnica koja nema ni okus ni miris pa se dodavanjem raznih aroma može preraditi u raznovrsne delicije. Najpoznatije jelo od tapioke je svakako njen puding, a jedan odličan recept donosimo vam u nastavku.

Sastojci:
1 žutanjak
115 g azijske tapioke u zrnu
prstohvat soli
2 konzerve kokosova mlijeka
1 mala čajna žličica ekstrakta vanilije
1 žlica sirupa agave

Po izboru: prženi naribani kokos, bobičasto voće, mango ili javorov sirup za posluživanje

Namočite zrnca tapioke u dvije šalice kokosovog mlijeka i ostavite ih tako otprilike sat vremena. Zrnca nemojte ostaviti u mlijeku predugo jer u protivnom neće zadržati svoj oblik. Nakon što se tapioka namočila, višak mlijeka odlijte. U ostatak kokosovog mlijeka dodajte namočenu tapioku te miješajte na srednjoj vatri. Kada tapioka provrije smanjite temperaturu i kuhajte još pet minuta. Zatim u smjesu umiješajte sirup od agave.
U drugoj posudi dobro izmiksajte žumanjak i dodajte mu pola šalice tople pripremljene smjese, jednu po jednu žlicu. Kada žumanjak i smjesu dobro izradite, umutite ih u prethodno kuhani puding od tapioke. Sve stavite na vatru i miješajte još pet minuta, dok se smjesa ne zgusne. Maknite s vatre i ohladite najmanje desetak minuta prije nego umiješate ekstrakt vanilije. Poslužite toplo ili ohlađeno s dodacima po izboru.

 

 

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor