Traži

Kad ste posljednji put napravili domaći kruh? Donosimo vam recept za jedan s orasima i medom

Kad ste posljednji put napravili domaći kruh? Donosimo vam recept za jedan s orasima i medom

Recept s bloga Cukar


Fotografija: Cukar.com.hr

"Skroman i rustikalan, ali ako mene pitate potpuno veličanstven - kruh s medom i orasima." tako je opisala svoj novi recept autorica bloga Cukar. Upravo to nas je i privuklo da ovaj recept podijelimo s vama jer smo se i sami zapitali kada smo posljednji put pripremili pravi domaći mirisni kruh. E, ovaj je upravo takav, a bonus mu je što uključuju med i orahe. Kako ga pripremiti doznajte u nastavku... 

 

Sastojci

30 g lanenih sjemenki
malo vruće vode
300 g bijelog manitoba brašna
200 g integralnog raženog brašna
1 vrećica instant kvasca
20 g bučinih golica
30 g oraha, grubo nasjeckanih
1 žličica soli
1 vrhom puna žlica meda
350 ml mlake vode
malo ulja za premazivanje
još brašna za posipanje

Kad ste posljednji put napravili domaći kruh? Donosimo vam recept za jedan s orasima i medom (фото 1)

Postupak

Lanene sjemenke stavite u zdjelicu i prelijte ih s malo vruće vode, tek toliko da ih sve prekrijete. Ostavite ih sa strane. U drugoj zdjeli pomiješajte obje vrste brašna i kvasac. Dodajte bučine golice i nasjeckane orahe i sol te sve još jednom dobro promiješajte. Dodajte med i mlaku vodu pa zamijesite tijesto. Prvo miješajte žlicom ili kuhačom, a kad više ne budete mogli tako prebacite tijesto na radnu plohu i mijesite ga rukama. Dodajte sada lanene sjemenke koje su do sada trebale pustiti svoju sluz i popiti svu vodu.

Na prvi mah će vam se činiti nemoguće umijesiti ih u tijesto, ali budite uporni i marljivo mijesite dok ne dobijete glatko i elastično tijesto. Ako je potrebno dodajte malo brašna na radnu plohu, ali nikako nemojte pretjerati. Tijesto prebacite u posudu, premažite ga s malo ulja kako se ne bi stvorila korica pa ga ostavite na toplom da se udvostruči. Oko sat vremena.

Kad se tijesto udvostruči prebacite ga ponovno na radnu plohu. Dobro ga premijesite i pažljivo ga oblikujte u štrucu. Posipajte ga s brašnom, prekrijte ga krpom te ga ostavite da se ponovo udvostruči. Sada uključite pećnicu da se zagrije na 200 °C. U nju stavite i posudu u kojoj ćete peći kruh da se i ona zagrije. Idealno bi bilo koristiti željeznu masivnu posudu s poklopcem, ali ako nemate takvu možete kruh peći i na običnoj tepsiji. Nabujalu štrucu kruha zarežite po dužini oštrim nožem.

Pažljivo izvadite posudu za pečenje iz pećnice i jednako tako oprezno u nju ubacite pripremljenu štrucu.

Ubacite u posudu i dvije kockice leda. One će se u dodiru s vrućim željezom odmah rastopiti i stvoriti paru koja će održavati vlagu prilikom pečenja kruha. Odmah poklopite posudu i vratite u pećnicu. Pecite poklopljeno 45 minuta zatim otklopite i pecite tako još 15 minuta kako bi se gornja korica zapekla. Pečeni kruh odmah izvadite iz pećnice i prebacite ga na rešetku da se ohladi.

Kruh bi trebalo rezati tek kad je potpuno hladan, ali kod nas je to često nemoguća misija. 

Napišite komentar