Search

Kako je Salt Bae izgradio milijunsko carstvo?

Tekst: BURO.


Nije rijedak slučaj da ljudi izgrade imperije na sitnicama, a u ovom slučaju u pitanju su doslovno zrna soli. Nusret Gökçe, poznatiji kao Salt Bae (sad vam je vjerojatno jasnije o kome govorimo) jednim pokretom ruke uspio je izgraditi milijunsko carstvo.

Nusret je imao siromašno djetinjstvo odrastajući u istočnoj Turskoj. Školu je napustio u šestom razredu kako bi se posvetio zanatu. Onda je 2017. godine prvi put na mrežama osvanula snimka u kojoj vrhovima prstiju posipa sol po komadu mesa, a ostalo je povijest.

Na prvi pogled - čovjek skromnog izgleda, kao uostalom i svi drugi milijarderi. Pogledajte fotografije na kojima su Steve Jobs, Bill Gates, Jack Me ili netko drugi iz ekipe moćnika i vidjet ćete ih u najobičnijim crnim majicama i trapericama, što suštinski i jest njihov prešutni kodeks. Nusret doduše igra hrabrije, s bijelom majicom na V izrez, dugom kosom, Lenonicama i upečatljivim položajem lakta zahvaljujući kojem je, počevši od podloge za meme, postao milijarder. Otvorio je 17 restorana širom svijeta i ne djeluje kao da će se na tome zaustaviti. Trenutno je na Mykonosu gdje, također, drži restoran. Jutra započinje serijom sklekova, nakon toga priprema restoran za otvaranje i nastavlja vježbati na balkonu. Zadobio je i simpatije lokalaca, budući da mu starije gospođe dopuštaju da ulazi u njihove domove i da s njima kreira sadržaj za Instagram.

Rezervacija u grčkom restoranu Nusr-Et nije moguća. Jedina šansa za mjesto je rano pojavljivanje. Jasno vam je da se svake noći formiraju nepregledni redovi ispred ulaza, počevši od njegovih obožavatelja, preko onih koji su došli s namjerom da kupe noževe sa Salt Bae potpisom, do onih koji su tu samo zbog fotografije. Pravi spektakl se događa kada netko naruči hamburger ili ćufte, dakle samo jela po cijeni od preko 300$. Salt Bae će vas u tom slučaju počastiti prilaskom stolu i njegovim čuvenim potezom soljenja jela. Na kraju obroka obavezno je naručiti jedini desert na meniju: baklavu sa sladoledom i kapućino. Nakon prvog gutljaja, svaki gost mora reći “kapućino” rastežući riječ što je više moguće kako bi pokušali skinuti Nusretov naglasak. Krajnje luđački, ali će vas drugi aspekti njegove ličnosti možda iznenaditi: iako na prvu ne djeluje tako, on zadržava aseksualnost koju svaki kuhar i konobar mora oponašati na vrhunskom nivou. Također, na poslu ne dira telefon.

U njegovim lokalima sjedili su, između ostalih, Leonardo DiCaprio, Andrea Bocelli i Lionel Messi. Svjetski lideri ga pozivaju da im kuha, a neki samo žele družiti se s njim. Ali naravno nije sve fun & games. Intrigantne pojave poput njega moraju imati i onu stranu koja je u suprotnosti sa zanimljivim nastupom, neobičnošću i karizmom. Naime, njegovi zaposlenici su prije nekoliko godina istupili u javnost s tvrdnjom da im oduzima napojnice i ne plaća prekovremeni rad. Jednom prilikom je vatra zahvatila gosta u jednom od njegovih restorana, a sve je završilo tako što mu je Nusret ponudio doživotnu besplatnu hranu. U veljači ove godine izgradnja njegovog restorana u Dallasu dovela je do tužbe od skoro milijun dolara, u vrijednosti neplaćenih računa. Suočio se i s optužbama za kršenje autorskih prava kada je bruklinski umjetnik tvrdio da je Gökçe iskoristio njegovo umjetničko djelo. Travanj također nije bio sjajan mjesec za njega: morao je platiti kaznu od 4.500 funti za navodne prijetnje bivšem zaposleniku još 2015. godine. U kolovozu, dobio je još jednu tužbu u vezi neplaćenog prekovremenog rada.

Posljednje otvaranje restorana u Londonu bilo je popraćeno kritikama koje se tiču sumanutih cijena i prosječnog okusa hrane. Ali Nusret nije svoje ime gradio samo na hrani, zapravo mnogo je veći showman nego kuhar, a njegova hrana je više zabava nego obrok. To vrlo dobro znaju oni koji sjede u njegovim restoranima. Memei, skandali, pozlaćeni stake - sve je to dio njegovog brenda koji usprkos svemu nastavlja rasti, a njegovi restorani su usprkos kritikama i dalje puni.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više