Search

Kako pravilno piti matcha zeleni čaj?

Kako pravilno piti matcha zeleni čaj?

Prah zdravlja


Image: buro247.ru

Kolumnistica Calgary Avansino za ruski Büro 24/7 otkrila je sve prednosti i pravilne načine pripreme ovog japanskog fino smrvljenog zelenog čaja u prahu

Matcha je japanski fini, smrvljeni čaj u prahu. Radi se o zelenom čaju koji je svojevrsni nadomjestak za kavu, ali je zelene boje i koristi se od drvenih dana u japanskim čajnim ceremonijama. Listići za preradu matcha čaja beru se četiri tjedna prije prave berbe pa zbog takvog procesa nastaju delikatesni tamno zeleni listovi. Nakon berbe listovi se pare, suše i na kraju drobe u fini prah.

Kako bi pripremili šalicu ovog izvrsnog napitka visoke nutritivne vrijednosti, potrebno je uzeti jednu do dvije žličice praha (s tim da je onaj visoke kvalitete bolje koristiti za čisto organsko piće, a onaj manje kvalitete poželjno je miješati s drugim sastojcima) te ga dobro izmiješati bambusovom metlicom s vrućom (ne kipućom) vodom u tzv. matcha šalici (nije obavezna) dok se ne zapjeni. Što je pjena čvršća to je čaj bolji.

Inače, matcha je bogata antioksidansima, a prah je to koji je poznat i po nizu djelotvornosti za organizam kao što su: smirivanje, opuštanje, poboljšanje pamćenja i pažnje. Isto tako djeluje na povećanje energije i jača imunološki sustav. Sve skupa, jako značajno za samo jednu šalicu čaja.

Kako pravilno piti matcha zeleni čaj? (фото 1)

I to nije sve, jedna šalica matcha čaja sadrži kofeina kao pola šalice espresso kave. No, važno je napomenuti kako matcha sadrži L-teanin, koji je upravo odgovoran za spomenuti osjećaj smirenosti, tako da nema, kao u slučaju konzumiranja crne kave, popratnog uzbuđenja i hiperaktivne razbuđenosti.

I za kraj, imajte na umu kako se matcha čaj ipak ne preporučuje konzumirati prije spavanja, dovoljne su dvije šalice dnevno, a nije ga poželjno davati djeci obzirom na kofein.

Tekst: Calgary Avansino

Related articles

Buro 24/7 Selection

više