Search

Kako pripremiti naan,  indijski kruh koji svi zavole čim ga probaju?

Kako pripremiti naan, indijski kruh koji svi zavole čim ga probaju?

Recept s bloga Cukar

Image: Cukar.com.hr

Ovakav tip kruha prisutan je u gotovo svim bliskoistočnim kuhinjama, a na zapadu je nekako najpopularnija ova indijska inačica koju nije teško napraviti...

Naan je indijski "plosnati" kruh s kvascem koji se peče u jako ugrijanoj tandoor peći. Pečeni naan obično se premazuje rastopljenim maslacem ili maslom (ghee) te se poslužuje uz sve moguće oblike indijskih umaka kolokvijalno zvanih curry. Ovakav tip kruha prisutan je u gotovo svim bliskoistočnim kuhinjama, a na zapadu je nekako najpopularnija ova indijska inačica. Nije ga teško napraviti, a i ne trebaju vam za njega nikakvi egzotični sastojci. Treba vam brašno, voda i kvasac. U originalu naan se mijesi s dodatkom jogurta koji i koristi Andrea Cukrov, autorica bloga Cukar na kojem smo i pronašli ovaj recept. No, s obzirom na to da ni ona, a vjerojatno ni vi, nemate tandoor peć, njezina verzija ovog kruha peče se na jako zagrijanoj gusanoj tavi. Zapravo, na ovaj način ga je toliko jednostavno napraviti da je sigurna da ćete ga uvrstiti u svoj stalni postav kad ga jednom isprobate.

 

Sastojci

500 g bijelog brašna*
1 vrećica instant kvasca
2 žlice meda
6 žlica jogurta
2 žlice rastopljenog maslaca
1 žličica soli
250 ml mlake vode
sezam za posipanje
otopljeni maslac ili maslo za premazivanje

Kako pripremiti naan,  indijski kruh koji svi zavole čim ga probaju? (фото 1)

Postupak

U zdjeli pomiješajte brašno i instant kvasac pa u sredini napravite udubinu i u nju dodajte redom: med, jogurt, maslac i sol. Vilicom lagano sve miješajte dodajući mlaku vodu. Kada više ne možete miješati vilicom počnite mijesiti tijesto rukama. Prebacite ga na radnu plohu i dobro, dobro ga umijesite. Radite to barem 10 minuta kako bi se gluten dobro razvio. Umiješano tijesto premažite s malo maslaca ili ulja, pokrijte ga čistom krpom i ostavite ga na toplom da se udvostruči. Kad se tijesto udvostruči ponovno ga vratite na radnu plohu. Udarite ga šakom kako biste ispuhali zrak iz njega i malo ga premijesite.

Kako pripremiti naan,  indijski kruh koji svi zavole čim ga probaju? (фото 2)

Podijelite tijesto na osam (ili dvanaest, ako hoćete manje kruščiće) dijelova i svaki valjkom rastanjite u ovalni oblik debljine oko centimetra.Veliku gusanu tavu zagrijte da bude jako, jako vruća, zatim malo smanjite vatru. Na ugrijanoj tavi pecite pripremljene kruhove. Svaki pecite po 3-4 minute s jedne strane. Okrenite ga i pecite još nekoliko minuta i s druge. Nemojte peći više od dva naana odjednom na tavi. Kad su kruščići gotovi odmah ih premažite otopljenim maslacem i posipajte sezamom. Do posluživanja ih držite u lagano zagrijanoj pećnici kako se ne bi hladili.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više