Search

Kako se dolazi do Michelinove zvjezdice?

Kako se dolazi do Michelinove zvjezdice?

Odgovara vrhunski chef

Urednik: E.G.

Image: Buro247.ru

Nakon što je jučer rovinjski restoran "Monte" dobio prestižnu Michelinovu zvjezdicu i time se upisao na listu najatraktivnijih restorana regije, odlučili smo provjeriti postoji li uopće siguran put prema tom velikom priznanju...

Gastronomska scena Hrvatske ubrzano napreduje i nastoji pratiti svjetske trendove. Jasno je to svakome tko usporedi situaciju od prije samo desetak godina s onom kakvu imamo danas. Na svu sreću, prošlo je vrijeme u kojem su samo rijetki restorani nudili nešto više od običnog roštilja ili tjestenine spravljene s gotovim umakom. Jučer je stigla vijest koja je razveselila kulinarsku struku, ali i sve prave gurmane. Naime, rovinjski restoran "Monte" je postao prvi restoran u Hrvatskoj koji može reći da ponosno nosi titulu restorana sa čuvenom Michelinovom zvjezdicom. Riječ o jednom od najvećih priznanja u tom poslu uopće te velikom jamcu konstantne posjećenosti restorana. Ruska inačica portala Büro 24/7 je odlučila saznati kako se dolazi do Michelinovog priznanja, postoji li siguran put ili je u svemu potrebna i doza sreće. Kako bi to saznali, odgovore su potražili kod chefa Antonia Guida, čovjeka koji stoji iza jelovnika milanskog restorana "Seta", koji posjeduje čak dvije Michelinove zvjezdice. U nastavku pogledajte kojih je 5 načela izdvojio kao ključne.

Kako se dolazi do Michelinove zvjezdice? (фото 1)

1. Učite od iskusnijih

Ključno je učiti od starijih i iskusnijih kolega. Neka vam njihova strast prema poslu posluži kao inspiracija. Ako imate između 25 i 35 godina i želite biti ozbiljni u svojoj struci, morate znati da su to godine u kojima ćete najviše raditi i učiti. Spremite se na puno pokušaja i pogreški, kao i na puno istraživanja. Pronađite mentore od kojih želite učiti i koji će vas potaknuti da budete bolji jer tek nakon što nešto zaista naučite možete krenuti u razvijanje svog osobnog stila. Spremite se na puno putovanje te učenje o drugim kulturama i kuhinjama, začinima s kojima se nikada prije niste susreli i ne zaboravite da će vam samo učenje i rad pomoći da postanete vrhunski u svom poslu.

2. Budite timski igrač

Uigranost tima igra jednu od presudnih uloga ovog posla. Na primjer, u mom restoranu radi 13 kuhara i 18 konobara, a svi zajedno moraju biti usredotočeni na ono što gost želi i traži. Rezultat je zbroj zajednički uloženih napora, pa ako zakaže samo jedna karika u lancu, može doći do "pucanja". Imajte na umu da gost dobiva sliku na temelju više komponenti: usluge, hrane i pića, općenitog osjećaja i atmosfere. Sve treba biti savršeno profesionalno od trenutka od kad gost uđe u restoran pa sve dok ga ne napusti. Uz malo sreće i truda, radit ćete na mjestu čija se poslovna filozofija poklapa s vašom osobnom vizijom poslovanja.

Kako se dolazi do Michelinove zvjezdice? (фото 2)

3. Koncentrirajte se na hranu

Ovo može zvučati prilično očito, no uvijek to iznova ponavljam. Gost može biti oduševljen s atmosferom i uslugom restorana, ali ono zbog čega će se vratiti su jedinstveni okusi koje mu nudite. To je ključ uspjeha. Za početak, najvažnije je voditi računa o kvaliteti namirnice. Morate znati otkuda dolaze vaše namirnice i na koji su način one uzgojene. To ponekad može biti dodatno opterećenje u pretrpanim rasporedima chefova, ali bez toga nema uspjeha. Mi smo restoran otvorili u srpnju, a prvu Michelinovu zvjezdicu primili u prosincu. To nije slučajno.

4. Pazite da kuhinja bude dobro organizirana

Morate biti iznimno oprezni i pedantni. Zašto? Pa, dovoljno je reći da sve što prenesete na tanjur na bilo koji način, gost itekako osjeti. Ako ne znate gdje vam se što nalazi u kojem trenutku, izlažete se riziku pogreške u kardinalnom trenutku. Ako ne uspostavite dobru organizaciju kuhinje i ako svatko ne zna što točno treba raditi, povećavate rizik nepotrebnih problema koji u takvim situacijama nastaju.

Kako se dolazi do Michelinove zvjezdice? (фото 3)

5. Ne zaboravite eksperimentirati

Ne smijete se bojati podizati ljestvicu na višu razinu. Dobra oprema i rad na vlastitim vještinama vas može odvesti u neočekivanom smjeru koji će nekad iznenaditi i vas same. Jedan od mojih najpoznatijih jela jest rižoto koji se bazira na tradicionalnoj kuhinji siromašnog stanovništva Lombardije. Promijenio sam ga na desetke puta i na kraju gotovo da nema veze s originalnim jelom, ali sam napokon zadovoljan. Baš kao i gosti. Također, jedno od jela na koje sam posebno ponosan jest i cvjetača s yuzu umakom. Namirnica sama po sebi nije atraktivna, ali uz malo truda i mašte, može postati vrhunska delicija. Upoznajte se detaljno s namirnicama i radite na tome da ih pretvorite u nešto potpuno novo.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više