Search

Kod Rastoka se otvorio novi restoran, meni je osmislio Mate Janković i izgleda obećavajuće

Kod Rastoka se otvorio novi restoran, meni je osmislio Mate Janković i izgleda obećavajuće

Restoran Ambar

Tekst: BURO.


Image: Ambar

Brašno iz rastočkih mlinova, basa, jogurt i sirevi iz Rakovice, potom med iz Cetingrada, rakije i likeri iz Slunja, pastrva iz Gacke, lički krumpir, kobasice od goranske divljači i domaća vina dobili su stol kakav zaslužuju na savršenoj lokaciji – u Restoranu Ambar koji se smjestio uz Napoleonov magazin, a povrh Rastoka i dvaju rijeka, koji zajedno čine jednu od najljepših vizura u Hrvatskoj.

Restoran Ambar za goste je otvoren od 5. listopada, a iste očekuje jelovnik prepun kvalitetne, iskrene hrane spravljene od domaćih namirnica. Meni potpisuje poznati chef Mate Janković, a kuhinju restorana vodi Ivan Martinović. Tako će zajedničkim snagama gostima ponuditi jela poput nareska od junećeg jezika, dimljenu pastrvu na salatici, sporo pečeno carsko meso, janjetinu, pole krumpira s domaćom basom i druga, za ovaj kraj specifična jela.

Kod Rastoka se otvorio novi restoran, meni je osmislio Mate Janković i izgleda obećavajuće (фото 1)

Ambar je tek prva faza velikog projekta kojega je osmislio Mile Turkalj, godinama prvi čovjek slunjske tvrtke Kordun. Odlazeći u mirovinu realizirao je otvorenje restorana u koji je uloženo čak 7,3 milijuna kuna. No, to je tek početna faza puno šire priče. Cilj je izgraditi kamp, odnosno turističko naselje te sanirati i zaštititi zidine Napoleonova magazina. Time bi se kreiralo jedinstveno mjesto za razna kulturna i zabavna događanja, a sadašnji prolaznici kroz Slunj postali bi gosti koji imaju razlog za ostati nekoliko dana u ovom pitoresknom gradiću.

"Želimo biti najbolji restoran na području od Zagreba do morske obale. Kad netko uđe u Karlovačku županiju, treba znati da u Ambaru mogu dobiti najbolju domaću hranu. Povezujemo se s domaćim proizvođačima hrane i želimo ih uvesti što više u naš restoran. Budući da još ponuda u ovom kraju nije još tako izdašna, od sljedeće godine imat ćemo i svoj vrt. Naš koncept za Ambar je vrlo jednostavan - kvalitetna usluga, još kvalitetnija hrana i to sve na jedinstvenoj lokaciji", poručila je Katarina Turkalj iz Korduna.

Važno je spomenuti i kako su za uspješan projekt zaslužni i projektanti iz Abstracto Studio, a Studio Arhitektri osmislio je uređenje interijera. U pozadini stoji Napoleonov magazin koji je lijepa kulisa i danju, i noću. Restoran je projektiran tako da se uklopi u okolinu pa stoga ima zeleni krov koji je u istom nivou kao magazin, a ujedno je i vidikovac. Sam magazin je u prošlosti također bio skladište hrane i oružja, pa postoji i ta poveznica s nazivom restorana. Unutrašnjost ima 20 stolova, dok terasa ima 36 stolova. Uz terasu je smješteno i više sjenica među drvećem, za opuštanje gostiju na otvorenom.

Kod Rastoka se otvorio novi restoran, meni je osmislio Mate Janković i izgleda obećavajuće (фото 2)

 

Kod Rastoka se otvorio novi restoran, meni je osmislio Mate Janković i izgleda obećavajuće (фото 3)

 

Kod Rastoka se otvorio novi restoran, meni je osmislio Mate Janković i izgleda obećavajuće (фото 4)

 

Kod Rastoka se otvorio novi restoran, meni je osmislio Mate Janković i izgleda obećavajuće (фото 5)

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više