Search

Koje vino odabrati za večeru kod kuće?

Koje vino odabrati za večeru kod kuće?

Idealni spojevi hrane i vina


Image: John Pavlish

Ugledna sommelierka i osnivačica vinske škole Pupitres, Jelena Šimić Valentić, vodi vas kroz najbolje hedonističke spojeve hrane i vina koji će vam itekako biti od pomoći kada želite impresionirati svoje goste

Najljepši su oni trenuci koji se događaju za stolom. Bilo da ste okruženi prijateljima, poslovnim partnerima ili vašim najdražim osobama. Hrana i vino u tome imaju veliku ulogu. Ponekad možete imati izvrsno pripremljenu hranu s vrhunskim namirnicama, i podjednako tako vrhunsko vino bez obzira koliko ga platili. Ali, ako to dvoje nije dobro usklađeno, sve može biti potpuni promašaj. Kako se to ne bi dogodilo, otkrivam vam par trikova koji vam mogu koristiti kako bi oduševili sve prisutne za stolom.

vina


ŠTO ZA APERITIV?
Uvijek  je najbolje krenuti s aperitivom i to - pjenušcem. Bilo da odaberete talijanski Prosecco ili španjolsku Cavu ili šampanjac iz Champagne, nikada nećete pogriješiti. Pjenušavo vino otvara apetit, osvježava vas. Spremni ste kasnije uživati u jednako laganom vinu, jelu ili juhici koja obično uvijek prva kreće. Pjenušac je između ostalog i simbol slavlja, nazdravljanja važnom trenutku, veselja, radosti... To je uvijek zagarantirano dobar početak svakog ručka ili večere. Izbjegavajte žestoka alkoholna pića. Rakije ili grappe su najbolji kao dižestiv. Jaka alkoholna pića između ostalog zatvaraju apetit i "spale"pupoljke na jeziku i onemogućavaju vam potpuni užitak koji treba slijediti za stolom.

wine

Nekoliko važnih savjeta:
- Uvijek krenite od laganijeg vina prema težemu.

- Od vina koje ima manje alkohola u sebi, koje je laganijeg tijela.

- Nemojte posluživati desertna vina uz glavna jela, meso, ribu ili divljač.

- Vina poslužujte prema gradaciji temperature.

- Za početak uvijek odaberite vino koje je hladnije, pa krenite sa sljedećim vinom kojem temperatura ide prema gore. Od bijeloga ka crvenom.

- Ne zaboravite piti vodu.

- Tijekom ručka ili večere igrajte se s odabirima vina. Koristite više različitih stilova vina uz nekoliko sljedova koji se poslužuju.

Korlat

Kojim se načelima voditi?

U svijetu postoji bezbroj savjeta koji vam otkrivaju tajne savršenih kombinacija. Postoje psihološka načela kao na primjer kada uz neki poseban romantičan trenutak otvarate pjenušac, isti onaj koji ste pili na dan vašeg vjenčanja, pa će vam svaki put, kada ga pijete u vama buditi lijepe emocije i sjećanja na te posebne trenutke. Ili na primjer, sezonsko načelo, točnije pravilo da uz sezonske namirnice odaberemo sezonska vina. Primjerice, u ovim proljetnim danima najbolje će odgovarati dobro rashlađeni i veseli Rose ili lagani Sauvignon blanc.

Postoji načelo usklađivanja i suprotstavljanja okusa percipiranih u jelu i vinuTom se metodom ja kao sommelier najčešće koristim. Metoda se temelji na znanstveno tehničkom pristupu gdje ništa nije prepušteno slučaju. Pomno analiziramo okuse koje percipiramo u vinu i jelu te ih, poštivajući načelo usklađivanja i suprotstavljanja unosimo u grafički prikaz koji nam pomaže odrediti strukturu jela i vina dobivajući dva različita višekutnika. A samim time i strukturu jela i vina. Kod samog jela obratite pozornost na slanost, na tendenciju gorčine, tendenciju kiselosti, zamašćenost, sočnost, masnoću, trajnost okusa i mirisa itd... Kod vina razmišljajte o kiselinama, alkoholima, taninima, mineralnosti, slatkoći, mekoći... Kod načela usklađivanja, kušajući vino i hranu, karakteristike jela i vina su podudarne. Kao primjer vam dajem slatki i mirisni kolač s jednako slatkim i mirisnim vinom.

wine

Kod načela suprotstavljanja, kušajući hranu i vino, ako imamo jelo kod kojeg percipiramo izraženu masnoću, idealno će se uskladiti vino koje ima izraženu kiselinu, to jest vino kod kojeg percipiramo jaku svježinu. Ako pak imate vino koje je jako sočno i zamašćeno, poput recimo bifteka koji je slabije pečen, u umaku od zelenog papra s maslinovim uljem idealno će biti vino koje u sebi ima izražene tanine i alkohole. Jer, kombinacije u hrani potiču slinu da se luči, dodan je umak kao dodatna sočnost i postoji zamašćenost od maslinovog ulja. A tanini i alkoholi se manifestiraju u ustima, između ostalog tako da vam isušuju slinu. Zgodno, zar ne?

vina

Najidealnije i najsigurnije kombinacije
Predlažem vam nekoliko kombinacija u kojima i ja sama najviše uživam:

Uz kamenice uživajte u šampanjcu ili nekom drugom suhom pjenušavom vinu tradicionalne šampanjske metode. Pokušajte kamenice uz Chablis, Chardonnay iz Burgundije.

vina

Uz paštetu od pileće jetrice probajte vrlo voćni Gewurztraminer. Uz pikantnu, začinjenu kinesku hranu, probajte njemački Riesling. Uz tunu kušajte Pinot Noir, a uz dimljeni losos Chardonnay koji je bio u hrastu. Uz jela s roštilja, probajte Korlat syrah ili shiraz. Uz šparoge ili rižota sa šparogama izaberite Sauvignon blanc. Uz janjetinu se odlično sljubljuje Cabernet sauvignon.

vina

Uz čokoladnu tortu idealan će biti Porto. Uz sladoled od vanilije i pitu od jabuka probajte slatki Sherry Moscatel ili Pedro Ximenez. Uz guščju jetricu probajte slatko vino poput predikata; vina kasne berbe, berbe prosušenih bobica ili izborne berbe prosušenih bobica. Idealna kombinacija bi bila Suternes slatka vina iz Bordeauxa.

vina

Istražujte vaše idealne kombinacije. Imajte uvijek na umu da okus vina ne smije prevladati u ustima u odnosu na jelo i obrnuto. Kada u usnoj šupljini osjetite harmoniju i sklad okusa, koji svojim intenzitetom i kombinacijom izazivaju leptiriće u trbuhu i traže vas na zalogaj - gutljaj još i još... tada znate da ste na odličnom putu. Slijedi ono što i zaslužujete - potpuni hedonistički užitak!

Video: Sanja Bistričić

Related articles

Buro 24/7 Selection

više