
Kolač od griza iz djetinjstva kojem nitko ne može odoljeti
Recept s gastro bloga Ave Dulcis
Ponekad smo željni neke domaće slastice, a da pritom ne moramo previše filozofirati oko pripreme i sastojaka. Jedna od takvih upravo je ovaj kolač od griza, a recept za ovaj prefini i jednostavni desert pronašli smo na gastro blogu autorice Tamare Ivančić, Ave Dulcis. Nekima će ovo biti povratak u djetinjstvo, s obzirom na to da smo svi imali onaj neki kolač od griza koji se priprema od sastojaka koje uglavnom svi imamo od kuće, a ako vi niste ta generacija, onda ga svakako preporučujemo nevezano za to jer je naprosto ukusan...
Sastojci
2 veća jaja
100 g šećera (ja sam koristila muscovado)
1 jogurt u čašici
2 žlice ulja
125 g mljevenih oraha
150 g pšeničnog griza
korica bio naranče
prstohvat soli
pola žličice cimeta
4 manjih jabuka (naribati)
1 prašak za pecivo
2 žlice glatkog brašna
Postupak
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Od bjelanjaka napravite čvrsti snijeg. Žumanjke miksajte sa šećerom dok ne posvijetle, dodajte vaniliju, koricu naranče, ulje i jogurt. Sad dodajte suhe sastojke, mješavinu oraha, griza, brašna i praška za pecivo. Dodajte naribane jabuke i na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu ulijte u pleh obložen masnim papirom i poravnajte pa pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 40 minuta. Napravite test s čačkalicom da provjerite ako je kolač pečen.