Search

Konoba Vinko nudi puno više od same hrane

Konoba Vinko nudi puno više od same hrane

Kuća dobre spize u Konjevratima pored Šibenika

Image: Tomislav Krnić

"Mi nudimo doživljaj, iskustvo, ambijent. Puno je faktora koje moramo zadovoljiti da bi se gost osjećao ugodno i da bi nam se vratio. Često te stvari nisu opipljive, ali ih gosti osjećaju. Možda i zbog toga imamo puno stalnih gostiju..."

Smještena u mjestu Konjevrate u šibenskom zaleđu, Konoba Vinko je obavezno mjesto zaustavljanja, bilo da idete prema ili od mora. Konoba je to poznata po tradicionalnim zalogajima pripremljenima na moderan način, gdje je naglasak na autentičnim jelima upravo iz tog podneblja. Konoba Vinko nalazi se u kući koja ima stoljetnu tradiciju usluživanja hrane, a priča započinje još 1911. godine koju je Vinko Krnić u listopadu 2004. nastavio te sa svojom obitelji otvorio konobu, koja je na samom početku bila samo pečenjarnica odojaka. No, s vremenom se prostor oblikovao te poprimio neka dodatna značenja, vrijednosti i perspektive, za što su djelomično danas zaslužni mladi Vinkov sin Tomislav te njegova supruga Martina Krnić.

Konoba Vinko nudi puno više od same hrane (фото 1)

Uz sva jela koja danas nude, odojak je i dalje specijalitet njihove, kako vole istaknuti, Kuće dobre spize, a njegovo pečenje, rezanje, serviranje i pakiranje za van doveli su gotovo do savršenstva što je, sudeći prema komentarima i ocjenama, itekako prepoznato i hvaljeno. No, iako uvijek tragaju za nečim novim, iz konobe poručuju kako im je ipak najveće zadovoljstvo zadovoljan gost koji se želi vratiti, uživati u samom ambijentu, doživjeti atmosferu i uživati u okusima tradicionalnih jela. Ističu i kako je čar svega u biti činjenica da njihova tradicionalna jela odišu jednostavnošću, a da je za dobro jelo itekako ključna kvalitetna svježa namirnica te pomno odabrani začini.

Konoba Vinko nudi puno više od same hrane (фото 2)

Spremanje raznih vrsta mesnih specijaliteta poput janjetine, teletine, pivca ili tuke ispod peke, zajedno s krumpirima, još je jedna posebna priča i gastro užitak koji nudi Konoba Vinko. Za sve što je dobro, pa tako i za dobru peku, potrebno je vrijeme. No, prije toga, pravilo je kako u Konobi Vinko svaki gost gastro avanturu započinje s malo pršuta rezanog na "kurtelinu". Naime, ovdje se biraju samo najbolji veliki pršuti koji su imali 2 do 3 godine vremena za sušenje i zrenje, dok se vještina samog rezanja prenosi s koljena na koljeno. To je ujedno i jedini način kojim iz pršuta možete izvući ono najbolje, poštujući pritom njegovu strukturu i oblik, poručuju vlasnici konobe. Spomenimo i još neke delicije koje gosti ovdje nerijetko ističu kao svoje favorite, a to su teleći rižoto, ramstek ili juneći kotlet, ali i slastice sa sezonskim voćem, pripremljene uvijek sa smanjenim udjelom šećera, isključivo rađene s maslacem i najkvalitetnijim namirnicama, a poslužuju i one bezglutenske.

Konoba Vinko nudi puno više od same hrane (фото 3)

"Nedavno smo uveli kolač od mrkve i oraha koji se u jako kratkom vremenu pokazao kao pun pogodak. Ispočetka su gosti bili malo skeptični na pomisao da jedu kolač od mrkve, koji u sebi ima i maslinovo ulje, ali nakon samo jednog zalogaja, ostali su oduševljeni i odmah pitali za recept." kazala je Martina Krnić, glavna i odgovorna za kreiranje i realiziranje slatkog menija.

Konoba Vinko nudi puno više od same hrane (фото 4)

Kada je u pitanju uređenje konobe, korišteni su većinom prirodni materijali, dok je rustikalan stil naglašen masivnim drvom i teksturom grubih zidova, a svježe cvijeće u vazama neizostavan je detalj koji cijelom prostoru daje još jednu dozu šarma. A kako bi sve savršeno funkcioniralo, vlasnici su nam otkrili kako sve svoje ideje pomno razvijaju s obitelji i timom te da uvijek zajednički dolaze do konačnih odluka i rješenja. Osim toga, pažljivo biraju kanale komunikacije prema domaćim i stranim gostima, a zanimljivo je kako je ovo jedna od rijetkih dalmatinskih konoba u kojoj nećete čuti (očekivane) zvukove klapa, nego samo dobro odabrani jazz u pozadini.

Konoba Vinko nudi puno više od same hrane (фото 5)

Konoba Vinko nudi puno više od same hrane (фото 6)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više