

Kraljevske štangice od oraha u kojima ćete uživati
Recept s Chef Darko's Foodstyling stranice
"Orah, ta čarobna biljka. Potječe iz Azije, a u Europu su ga donijeli rimski legionari. Ime oraha na latinskom je Juglans regia koje dolazi od "Jovis glans" (Jupiterov žir) + "regia" (kraljevski dvor), što ukazuje da je orah u rimskoj kulturi uživao veliki ugled. Zvali su ga i "kraljevskim orahom" i u narodu proglašavali hranom bogova. Pa i ne čudi onda da ovaj kolač nosi naziv "Kraljevske štangice" jer je sav napravljen od tzv "kraljevskog oraha" stoji u opisu ovog sjajnog recepta koji smo pronašli na stranici food stilista i gastro blogera Darka. Kako se pripremaju ove štangice doznajte u nastavku...
Sastojci
kora:
150 g mljevenih oraha
150 g maslaca
150 g šećera
75 g brašna
4 bjelanjka
1. sloj
4 žutanjka
100 g šećera
2. sloj
150 g mljevenih oraha
100 g šećera
60 g maslaca
200 ml mlijeka
Postupak
kora:
U posudi istući bjelanjke sa šećerom. U drugoj posudi, spojiti maslac (sobna temperatura) s 50 g oraha te spojiti s bjelanjkom, dodati ostatak oraha i brašno, te izmiješati sa špatulom. Izliti u pleh i peći na 160 °C oko 20 minuta.
1. sloj:
Izmiješati žutanjke sa šećerom, te razliti po kori koju smo prethodno ispekli, i staviti u pećnicu na jako nisku temperature da se žutanjci osuše. Oko 30 minuta. Izvaditi iz pećnice ostaviti da se ohladi.
2. sloj
U posudi prokuhati mlijeko, maslac i šećer i pomiješati s orasima.
Kad se kolač ohladio, smjesu od oraha ravnomjerno rasporediti po kolaču.
Povezani tekstovi
Buro 24/7 izbor
Izbor urednika
Buro 24/7 izbor