Search

Kruh od banane na zdraviji način

Kruh od banane na zdraviji način

Recept s bloga Cukar


Image: Cukar

Kada kod kuće sami napravite svoj kruh, vjerujemo je da je sreća pritom velikom, a sada zamislite da sve skupa podignete na jedan viši nivo i napravite kruh od banane. Tko ja za akciju?

Ovo je idealan kolač točnije kruh za doručak uz šalicu kave. Sama priprema kruha od banane, iako na prvu tao zvuči, nije nikakva velika filozofija, a i konačno ćete iskoristiti one (pre)zrele banane s kojim uglavnom ne znate što biste. Potrebno vam je svega nekoliko bazičnih sastojaka, dok su oni dodatni proizvoljni i ovise o vašim ukusima koje preferirate. Ovaj recept za kruh od banane pronašli smo na inspirativnom gastro blogu Cukar iza kojeg stoji Andrea Cukrov. Kako ga ona priprema uz dobrodošle mini napomene, provjerite u nastavku…

 

Sastojci

300 g oguljenih, zrelih banana (2 velike)
120 g kokosovog ulja, otopljenog
180 integralnog pirovog brašna
70 g kokosovog šećera
1 žličica naribanog đumbira
na vrh noža naribane tonke
prstohvat soli
1 žličica sode bikarbone
sok ½ limuna

za posipanje
šaka badema, lješnjaka, oraha, sezama

Kruh od banane na zdraviji način (фото 1)

Postupak

Banane prebacite u zdjelu i zgnječite ih vilicom u pire. Dodajte otopljeno kokosovo ulje i dobro promiješajte. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, đumbir, tonku, sol i sodu bikarbonu. Dodajte suhe sastojke pireu od banana i sve dobro sjedinite. Na kraju umiješajte i sok pola limuna. Mali pravokutni lim za kruh obložite papirom za pečenje i u njega rasporedite dobiveno tijesto. Poravnajte ga i posipajte nasjeckanim orašastim plodovima i sjemenkama. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180˚C 30 do 40 minuta ili dok ne položi test čačkalicom. Pečeni kolač/kruh malo prohladite pa ga pažljivo izvadite iz kalupa. Možete ga poslužiti u toploj ili hladnoj verziji. Ostatke čuvajte u hladnjaku omotane prozirnom folijom.


Napomene

Kolač možete napraviti i potpuno bez šećera, banane zaslade tijesto dovoljno, no možete iskoristiti kokosov šećer. Ako ga nemate, koristiti bilo koji drugi.

Umjesto tonka zrna možete koristiti začine po želji poput cimeta, muškatnog oraščića ili vanilije.

Ako želite ispeći ovaj kruh za nekoga tko je alergičan na orašaste plodove jednostavno ga nemojte posipati njima. Zamijenite ih sjemenkama ili suhim voćem.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više