Search

Maja Danica Pečanić otkriva kako biti dobar fotograf hrane

Maja Danica Pečanić otkriva kako biti dobar fotograf hrane

Jedna od najboljih gastro fotografkinja


Image: Privatni album

Fotografkinja Maja Danica Pečanić svakodnevno stvara fotografije iz kojih se "puši" i koje na prvi pogled otvaraju apetit

Maja Danica Pečanić je već mnogo puta pokazala da je odličan fotograf hrane. Iza nje je više od 40 kuharica, jedna samostalna izložba, a njezino područje fotografije pokriva široku paletu poslova vezanih uz hranu, počevši od fotografiranja za web stranice restorana do suradnja s mnogim reklamnim agencijama. Fotografiju je zavoljela još za vrijeme studija na Akademiji likovnih umjetnosti gdje je studirala grafiku, a nama je otkrila zašto je izabrala baš hranu. 

Kao prvo želim napomenuti i istaknuti tvoju osvojenu nagradu na jednom od najvećih svjetskih fotografskih natječaja "Pink Lady Food Photographer of the Year". Želimo čuti sve o tome. Prijava, kako, zašto i jesi li očekivala nagradu?

Prvi put sam se prijavila 2013. na Pink Lady, iste godine kada je pokrenuta "Mrvica". Tada sam ušla u Commended gallery s fotkom "Chicken Guerilla" snimljenom na free-range farmi jaja, objavljenoj u prvom broju "Mrvice". Gledajući sve te predivne fotografije koje su ušle u uži izbor, odlučila sam pričekati pravi trenutak. Neprijavljivanjem dvije godine. Sama fotografija Piknik nastala je u suradnji s mojim prijateljima i suradnicima, food i prop stilistima, Tamarom Ganoci i Domagojem Frischem. Željeli smo stvoriti pomalo nestvarni, utopijski piknik, ne samo za potrebe fotografiranja, nego i radi nas samih. Nešto što je nama lijepo. Prijavila sam se doslovno tri dana prije kraja natječaja, sa četiri fotografije. Nagradi sam se nadala, ali ju nisam očekivala. Par mjeseci nakon dobila sam mail od organizatora da je moja fotka ušla u uži izbor žiriran od strane skoro 40 sudaca, u konkurenciji od 7.000 prijavljenih u 15 kategorija, uz poziv da dođem na izložbu u London. Kada sam čula da je pobjednik kategorije Food for the Family "Mađa Denika Pekanik" postalo mi je jasno zašto su nam na ulazu rekli da ne pretjeramo sa "cugom".

Maja Danica Pečanić otkriva kako biti dobar fotograf hrane (фото 1)

Kada si se počela baviti fotografijom hrane i jesi li se ranije bavila fotografijom uopće?

Fotografijom hrane sam se počela baviti igrom slučaja prije 13 godina. Dok sam radila diplomski sa serijom fotografija na Akademiji likovnih umjetnosti, pozvala sam neke frendove na večeru od kojih je jedna radila u slovenskoj marketinškoj agenciji na projektu, u čijem se sklopu tiskala i kuharica za jedan proizvod. Rekla mi je da dobro kuham, a i da se čini da dobro fotkam te pitala Bi li probala napraviti par fotki za njih za probu. Dobila sam recepte na slovenskom, nisam znala ništa o stylingu, svjetlu. Činilo se lako. Pretvorilo se u noćnu moru. Izgledalo je grozno. Svaki savjet koji sam tada dobila, pokazao se krivim Moj OCD mi nije dao mira. Par godina nakon, čitala sam intervju s Davidom Loftusom, fotografom koji od početka surađuje s Jamie Oliverom. Bila sam beskrajno sretna kad sam saznala da dijelimo iste stavove oko fotografije hrane do kojih smo oboje došli spontano. Nije bitna tehnika, veličina fotoaparata i sto lampi koje popališ. Bitna je kompozicija, svjetlo, subjekt i kontekst. 

Zašto baš hrana? 

Hrana je u mojoj obitelji bila najvažnija stvar. Za vrijeme ručka pričalo se što će se spremati za večeru. Svi su znali kuhati iako je raspodjelom poslova kuhala najviše baka. Tata je subotom išao na Dolac po sir i vrhnje, kuhanu šunku i domaći kukuruzni kruh. Imali smo svoje rituale. Roditelji su me natezali okolo radi odlaska na ručak. Tada to nisam toliko razumjela. Došlo je postepeno. Sada radim isto što i oni. Fotografiranje hrane je vrlo logičan odabir.


Kakva si kuharica? Što najviše voliš spremati? Ili uopće ne kuhaš (smijeh)?

Kuham i to mi je vrlo bitno. Kuhanje me smiruje. Teško mi je reći što najviše volim spremati jer se to stalno mijenja. U zadnje vrijeme treniram pripremati dobre komade "odležanog" mesa. To je nešto gdje je priprema najbitnija za postizanje dobrog okusa i male nijanse čine ogromnu razliku. 20 sekundi mogu upropastiti cijelo jelo. Osim toga, trudim se pripremati sezonsku hranu, iako jednom tjedno izađem na ručak i(li) večeru van. Kada sam van Zagreba, i češće.

Maja Danica Pečanić otkriva kako biti dobar fotograf hrane (фото 2)

Iza tebe je gomila kuharica i projekata na kojima si radila. Možeš li izdvojiti neki koji ti je posebno ostao u sjećanju?

Volim projekte koji nastanu neplanirano. Teško je izdvojiti, ono što mi sada pada na pamet je Noma u Kopenhagenu. Imala sam fotić sa sobom i iako nisam planirala fotografirati, nisam mogla ne dokumentirati svako jelo koje je došlo na stol. Cijelo iskustvo je bilo nešto posebno. Ne mislim samo na savršeno pripremljenu hranu, nego ukratko na čistu eksploziju svih podražaja.

Možeš li izdvojiti neku anegdotu s "neposlušnim" ili "ne fotogeničnim" namirnicama?

Hm, jedina "problematična" namirnica na prvu je sladoled. Teško ju je zadržati u istom obliku duže od nekoliko sekundi. Ali i to se može srediti s dobrim stajlingom.

Što ti je najdraže fotografirati i koliko je u Hrvatskoj razvijen sluh za angažiranje profesionalnog  food fotografa?

Najviše volim fotografirati hranu s interesantnim teksturama. Volim lijepo posuđe i uživam u tematskim snimanjima. Zapravo, sve je češće baš kupovanje propsa razlog mojih putovanja. Lako je zaljubiti se u lijepi komad posuđa i onda na tome graditi cijelu priču u kadru. Spoj lifestylea i hrane nešto je čime bih se više voljela baviti u budućnosti. U Hrvatskoj je situacija očekivana, razlika od prije 13 godina je da sada već ljudi ovdje razumiju da je to posao koji zahtjeva specifične vještine i znanje te stalno ulaganje na više razina. Mislim da je iduće što trebaju shvatiti da food fotograf nije fotograf punih ili polupraznih tanjura. Biti dobar fotograf hrane znači znati raditi u timu, stvoriti priču, prenijeti iskustvo hrane. Emociju. 

Maja Danica Pečanić otkriva kako biti dobar fotograf hrane (фото 3)

Maja Danica Pečanić otkriva kako biti dobar fotograf hrane (фото 4)

Maja Danica Pečanić otkriva kako biti dobar fotograf hrane (фото 5)

Maja Danica Pečanić otkriva kako biti dobar fotograf hrane (фото 6)

Maja Danica Pečanić otkriva kako biti dobar fotograf hrane (фото 7)

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više