Search

Majstorice koje vladaju slastičarskom scenom Zagreba

Majstorice koje vladaju slastičarskom scenom Zagreba

Nova generacija zagrebačkih slastičara


Njihove slastice osvajaju brojne slatkoljupce diljem grada i pozivaju ih da uđu u njihova zamamna mala carstva

One su sve redom žene i, slobodni smo reći, majstorice slastičarstva. Dali smo si truda i istražili njihovu priču, početke poslovanja i njihov tajni sastojak uspjeha na gradskoj sceni.

Petra Jelenić – Mak na konac, Ulica popa Dukljanina 1

petra

Petra Jelenić kao mala zapravo je htjela biti veterinarka. No, na sreću mnogobrojnih ljubitelja njenih delicija, Petrini su prijatelji smatrali kako je previše kreativna, pa se prilikom izbora srednje škole ipak upustila u slastičarske vode. Tijekom karijere Petra iskustvo skuplja u mnogim zagrebačkim hotelima. Prvu pravu priliku dobiva u hotelu Sheraton Zagreb, a slastičarnice vodi i u Regent Esplanadi, Dubrovnik Palace hotelu i Kempinski Adriaticu. Kulinarske vidike dvije godine širi i u Dubaiju. Vrativši se u Zagreb, ovdje sreće kolegu Dina Galvagna koji u to vrijeme upravo otvara restoran. Veliki prostor u Dukljaninovoj ulici već je bio iznajmljen. Stoga, Petra koristi priliku, razgovara s investitorima i prihvaća Galvagnovu ponudu za suradnju. Ime slastičarnice gotovo da je došlo samo po sebi i tako Petra danas uspješno stoji iza poznate zagrebačke slastičarnice Mak na konac u kojoj širi svoju kulinarsku filozofiju i slastice dovodi do savršenstva. U svojoj kuhinji pokušava oživjeti neke zaboravljene, često nepraktične tehnike i prigrliti neke u kulinarstvu neuobičajene metode. A iako zasad, kako kaže, radi "ziherice", za buduće sezone Petra nam najavljuje i nešto originalnije recepture.


Silvija Trbara – Fine torte, Vlaška 31

Silvija
Silvija Trbara još se kao dijete stalno motala po kuhinji i pokušavala peći kolače. Puno toga je i pregorjelo ili se nije dobro ispeklo, no Silvija nije odustajala i nastavila je peći. Tijekom godina Silvijini najvjerniji kušači i kritičari bili su uglavnom njena obitelj i prijatelji, a kasnije suprug i djeca. No, kada je prije nekoliko godina ostala bez posla u banci, Silvija se odlučila proširiti svoju publiku. S ekonomskog se obrazovanja prekvalificirala za slastičarku i pokrenula vlastitu proizvodnju torti. Torte je u početku pravila prema narudžbi i prodavala isključivo putem interneta. A s obzirom na to da nije bilo jednostavno prodati cijelu tortu, počela je razmišljati o nekom malom prostoru koji bi bio u blizini centra, a opet daleko od gradske vreve. U svibnju prošle godine Silvija tako otvara slastičarnicu Fine Torte, pravi mali raj za slatkoljupce. U ponudi slastičarnice danas je svakodnevno desetak vrsta torti, a sve svoje torte Silvija radi ručno. U njihovoj pripremi koristi isključivo maslac, kvalitetnu čokoladu, pravo slatko vrhnje i kuhane kreme, čime se posebno ponosi.


Žakline Troskot – Amelie, Vlaška 6, Dobri dol 49, Duknovićeva 4

žakline

Žakline Troskot oduvijek je bila veliki ljubitelj kuhanja i pravljenja kolača. Svoje prve kulinarske korake radi još kao djevojčica, dok mami pomaže kuhati, stojeći na stolcu uz štednjak. Žakline je rođena i dugo godina živjela u Njemačkoj, gdje završava ekonomsku školu i radi u banci. No, s obzirom na to da se u kulinarstvo zaljubljuje još kao dijete, paralelno upisuje školu za slastičarstvo, potajno sluteći kako bi je život ipak mogao povesti u neke druge vode. Došavši u Hrvatsku, Žakline deset godina provodi u marketinškom odjelu jedne njemačke tvrtke. Uvidjevši da je taj posao ne ispunjava, usred zaleta krize 2010. godine, kada se svi bore za radno mjesto, Žakline napušta svoj dobro plaćen i redovan posao i odlučuje slijediti svoj san. Vodeći se intuicijom i osjetivši trenutak da je njezino vrijeme stiglo, pronalazi prostor i otvara svoj slatki kutak. Žaklinine slastice brzo su osvojile srca brojnih slatkoljubaca pa je svoju ponudu ubrzo proširila na još dvije lokacije. Tako nas danas njene slastice mame s tri zagrebačke adrese, a o njima s velikom pažnjom svakodnevno brine 17 ljudi.


Sestre Marina Krpan i Vesna Ceraj – Cukeraj, Pakoštanska 12, Britanski trg 9, Dubrava 20

cukeraj
Iako po tituli dr. sc. nutricionizma i dr. medicine, sestre Marina Krpan i Vesna Ceraj prije sedam su godina svoju ljubav prema slatkom odlučile pretvoriti u svoj drugi posao. Njihova priča počela je doslovno iz šale, a ideju su dobile u ležernom razgovoru na moru dok su zajedno pekle kolače. Marina i Vesna vrlo brzo pronalaze prostor i kreću u akciju. Nakon samo šest mjeseci tako je otvoren prvi Cukeraj na Jarunu. Prvotna ideja bila je da to bude nešto malo i slatko, a u uređenju je sudjelovala gotovo cijela obitelj. Danas Marina i Vesna vode tri slastičarnice – na Jarunu, Dubravi i Britancu, a uskoro svojim slasticama sladokusce planiraju privući i na Kvaternikovom trgu. Veliku ulogu u poslovanju Cukeraja, ipak ima i jedan muškarac. Marinin suprug Tomislav Krpan bez kojeg, ističu, ništa ne bi bilo isto. Tomislav je glavni i odgovorni za vođenje poslova, dok su Marina i Vesna preuzele brigu za kvalitetu i razvoj. Svi kolači u proizvodnji Cukeraja rade se isključivo od biranih namirnica, na tradicionalan način. Tisuću listića, kremšnite, macaroni, krhka lješnjak torta i išleri samo su neki od najprodavanijih proizvoda po kojima su u Cukeraju prepoznatljivi. A njihove kremšnite poznate su i u Japanu jer su navedene u njihovom vodiču za turiste kao najbolje kremšnite u Zagrebu.

 

Martina Bračić – Torte i to, Vrbanićeva 22, Babonićeva 121, Grahorova 5, Teslina 7, Nova ves 11

Martina Bračić

Martina Bračić, vlasnica zagrebačke slastičarnice Torte i to, u posao je krenula prije točno deset godina, kada je, nakon što se s porodiljnog trebala vratiti na posao, počela razmišljati o tome da radi nešto drugo. Više iz radoznalosti i želje za promjenom nego iz čistih poslovnih pobuda, Martina je tako otvorila poslovnicu u centru Kaptol i počela s izradom jedne torte –originalne torte od sira koja je, sasvim opravdano, postala zaštitni znak i najprodavaniji proizvod slastičarne. Od početne mini investicije i opreznog širenja, Marinine slastice danas možete naći u pet slastičarnica u Zagrebu u kojima radi ukupno 40 zaposlenika. Posljednju poslovnicu Marina je otvorila tek prije nekoliko dana u Grahorovoj ulici u Zagrebu, a osim u Zagrebu, Martinine se slastice u obliku franšize pronaći mogu i u Sarajevu i Podgorici. Ono na čemu Martina najviše inzistira u poslu je kvaliteta i, kad je ona u pitanju, nikako ne pristaje na kompromise. A najveći kompliment joj je kad joj netko kaže kako je njena torta od sira baš ista kakva je bila i prvoga dana.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više