Traži

Market je novi bistro u kojem možete isprobati omiljena tradicionalna jela u modernom ruhu, ali i prve hrvatske tacose

Market je novi bistro u kojem možete isprobati omiljena tradicionalna jela u modernom ruhu, ali i prve hrvatske tacose

Gundulićeva je postala bogatija za još jedno sjajno mjesto

Tekst: Lidija Lončarić


Fotografija: Matej Jurčević

U zagrebačkoj Gundulićevoj ulici ovog se vikenda otvara Bistro Market, projekt iza kojeg stoji ambiciozni Fran Ćurković, izumitelj prve adventske street sarme, a sada i ugostitelj koji na domaću gastronomsku scenu želi donijeti nešto sasvim drugačije i novo.

Odmah nakon što smo načuli ponešto o primamljivoj ponudi novog bistroa, kontaktirali smo Frana i dogovorili susret pred samo otvaranje Marketa. Otkrio nam je sve o novom konceptu koji želi predstaviti ljubiteljima dobre hrane u Zagrebu, zašto misli da bi upravo njegov bistro mogao postati novo omiljeno gastronomsko odredište te kome je namijenio hranu koju je sa svojim timom osmislio.

Market je novi bistro u kojem možete isprobati omiljena tradicionalna jela u modernom ruhu, ali i prve hrvatske tacose (фото 1)

Njegova je životna priča i više nego zanimljiva. Nakon završene gimnazije, upisao je kemiju, shvatio kako ga to uopće ne zanima te se okrenuo ekonomiji. Po završetku smjera financija, radio je u banci, a onda se u njegovoj i glavi još nekoliko prijatelja pojavila ideja o adventskoj kućici. I iako je ideja poput njihove, vjerujemo, svima nama barem jednom pala na pamet, ekipa koju je okupio mislila je ipak nešto ozbiljnije. Na svojoj su adventskoj kućici T&T predstavili novitet pa blagdansku gastro ponudu digli na jednu posve novu razinu.

"Postojao je entuzijazam, volja i želja da napravimo nešto novo, financijski uspjeh je bio lošiji, ali sljedeće godine pružila nam se prilika da se, osim na Tomislavcu, pojavimo i na Fuliranju. Te godine otkrili smo street sarmu. Svi su mi govorili da je to baš glupa ideja, ali inzistirao sam i napravili smo hit", rekao nam je Fran i objasnio kako jednom kada je zavirio u gastronomski svijet, odlučio je ovdje i ostati.

Market je novi bistro u kojem možete isprobati omiljena tradicionalna jela u modernom ruhu, ali i prve hrvatske tacose (фото 2)

Nakon adventskih uspjeha s T&T kućicom, njihovih posebnih koktela koje je većim dijelom smišljao sam i te, tako prepoznatljive sarme u pecivu, rodila se ideja o Marketu. Ekipa je sve što su radili na kućicama poželjela prebaciti na tanjure, a onda su nove, još slasnije zamisli počele dolaziti same od sebe. Tako ćete od ovog vikenda u Marketu moći isprobati jela poput sira s vrhnjem, pašticade s najmekšim povrtnim, veganskim njokima, gregade s brancinom, pilećeg paprikaša, rižota, purgerskog burgera i, naravno, sarmu.

Sva jela pripremljena su na nešto moderniji način, isto tako prezentirana, a cijene i više nego pristupačne. Predjela poput izdašne porcije moderne verzije sira s vrhnjem tako će koštati tek 28 kuna, juhe i deserti tek 24 kune, a baš niti jedno jelo, istaknuo je Fran, ne prelazi cijenu od 100 kuna. Odgovornost chefa u Marketu nosi Marko Ivančević, a mladi je chef veliko iskustvo rada u kuhinji stekao u kuhinji Moro Beach Bara na Korčuli.

"Prva ideja bila je 'ajmo raditi ta naša jela, ali 'ajmo ih staviti na tanjur. Idemo ponuditi nešto novo, ali za malo novaca. Na kraju smo se složili kako želimo stvarati pristupačna jela od kojih ćeš se najesti, a u isto vrijeme bit će ti jako fina i sve to radimo iz jednog jedinog razloga – želimo da ljudi jedu fino i kvalitetno i mislimo da to možemo i postići.

Jednog dana, naravno, volio bih otvoriti i fine dining restoran, ali jako mi se sviđa taj brzi koncept restorana kakav je bistro. Osmislili smo i takva jela, a naš chef Marko ima dovoljno iskustva da može kreirati ono što tražimo."

Market je novi bistro u kojem možete isprobati omiljena tradicionalna jela u modernom ruhu, ali i prve hrvatske tacose (фото 3)

Uz ova, nabrojana jela s dozom tradicionalnih zagrebačkih okusa, u Marketu će se u večernjim satima posluživati i hrvatski tacosi. Riječ je o zalogajima koji podsjećaju na omiljenu sarmu, pašticadu i pileći paprikaš samo upakirane u tortilje, s dodatkom salate i posebnih umaka.

Hrvatski tacosi, priznajemo, već su nam na prvu zvučali genijalno, a zatim smo i isprobali onaj s pilećim paprikašom i u potpunosti se oduševili. Dovoljno velik, s taman dovoljno nadjeva, a praktičan za uživanje, s divno usklađenim okusima i osvježavajućom salatom, ovakvi bi tacosi, baš poput sarme, zaključili smo, mogli biti još jedan veliki hit Frana Ćurkovića i cijelog njegovog tima.

Tacosi će se u Maketu posluživati u večernjim satima pa u istima možete uživati uz čašu odabranog hrvatskog vina ili kakvog originalnog koktela. Valja spomenuti i dnevna jela koja je Ćurković u potpunosti prepustio chefu Ivančeviću, a koji će ih na dnevnoj bazi kreirati s obzirom na ponudu na tržnici Dolac. Dnevni meni sastojat će se od dva do tri jela i pripremat će se u ograničenim količinama što znači, kada ih ponestane, nove se količine neće pripremati, ali će na meniju baš uvijek stajati sezonski klasici kojima smo se i sami, nakon što smo ih isprobali, svakako odlučili vratiti u što kraćem vremenu.

Market je novi bistro u kojem možete isprobati omiljena tradicionalna jela u modernom ruhu, ali i prve hrvatske tacose (фото 4)

I dok cijeli koncept, a ponajviše specijaliteti s prvog sezonskog menija zvuče i više nego kao dobra podloga za uspješan posao, započeti ovakvu priču nije nimalo lagan posao, priznaje nam Fran. Otvaranje vlastitog restorana nazvao je iznimno stresnim i zadatkom koji ga je natjerao da otkrije nove stvari o poslu i samome sebi te kako mu na kraju preostaje samo se nadati da je ideja uspješna te da ovo zbilja je projekt njegovog života.

Dodaje i kako bez pomoći arhitektice Anite Elez iz studija Konkreet, grafičke dizajnerice Kamelije Gerovac i brand stratega Petre Gajice, lokal ne bi izgledao niti približno zanimljivo koliko izgleda danas pa smo za mišljenje pitali i kreativke zadužene za vizualni identitet samog restorana. Jer, jednom kad u Market uđete, vjerujte, osjećat ćete se kao da ste ušli u drugačiju i apsolutno genijalnu priču prepunu boja, okusa i mirisa. Potvrdila nam je to i sama arhitektica.

"Dok ideja o hrani i restoranu traje dvije, tri godine, od mjerenja do useljivog interijera prošlo je samo 13 tjedana. U 60 m2 tematski smo smjestili bistro, restoran, bar – u mirisu, okusu, atmosferi i materijalu. Market, kao tržnica, kao mjesto okupljanja, druženja, ideja, hedonizma sve od davne Grčke agore.

Kako pomiriti sve to što se u Marketu događa po danu i navečer? U bojama kontrast – svijetlosivo i tamnoplavo, dan i noć. U obradi plohe – valoviti lim, hladno, a oku mekano. Na podu microtopping, tema betonskog poda s tržnice, uredno bez fuga. Stolica je barska, ali jako udobna. Tamnoplava boja, atmosfera bara, a svojim djelovanjem će donijeti smirenje. Nema previše ogledala, samo tek onoliko kad stanete za šank naručiti koktel da si potvrdite da ste lijepi.

Na strogo i jednostavno postavljene elemente interijera sjeli su motivi grafičkog dizajna kako bi se objedinila priča brenda i uređenja. Na dnu mural dizajniran samo za ovaj lokal, prenesen slikarevom rukom na zid. Pijetao – gladan toliko da je od nestrpljenja prolio juhu sebi po glavi, veseo, šašav došetao s Dolca da vidi što se sve tu kuha", na savršen je način u nekoliko rečenica cijeli projekt svela Anita Elez.

Market je novi bistro u kojem možete isprobati omiljena tradicionalna jela u modernom ruhu, ali i prve hrvatske tacose (фото 5)

Uz omamljujuće mirise iz kuhinje, na kraju smo se još kratko vratili hrani i tom konačnom datumu otvorenja. Fran nam je otkrio kako vrata Marketa otvara u subotu, ali i kakvu poslasticu gostima ekipa priprema već prvog dana. U Marketu će ove subote, naime, sva jela gosti moći isprobati po cijeni umanjenoj za čak 50 posto.

"U subotu je cijeli dan otvorenje, cijeli dan će sve biti na 50 posto popusta. Želimo da ljudi dođu i isprobaju našu ponudu. Primjerice, rižoto od 42 kune samo taj dan koštat će 21 kunu, a stvarno je dobar i to se zbilja isplati. Želimo da ljudi kruže kroz cijeli dan, a očekujemo i da će Gundulićeva biti potpuno zakrčena", kroz smijeh je na kraju dodao Fran Ćurković.

Dodatne informacije potražite na Facebook stranici i Instagram profilu bistroa, a onda se i počastite odlaskom u Gundulićevu 13 već ove subote!

Market je novi bistro u kojem možete isprobati omiljena tradicionalna jela u modernom ruhu, ali i prve hrvatske tacose (фото 6)

 

Market je novi bistro u kojem možete isprobati omiljena tradicionalna jela u modernom ruhu, ali i prve hrvatske tacose (фото 7)

 

Market je novi bistro u kojem možete isprobati omiljena tradicionalna jela u modernom ruhu, ali i prve hrvatske tacose (фото 8)

 

Market je novi bistro u kojem možete isprobati omiljena tradicionalna jela u modernom ruhu, ali i prve hrvatske tacose (фото 9)

 

Market je novi bistro u kojem možete isprobati omiljena tradicionalna jela u modernom ruhu, ali i prve hrvatske tacose (фото 10)

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar