Traži

Medena torta koja će upotpuniti svaki blagdanski stol

Medena torta koja će upotpuniti svaki blagdanski stol

Recept s bloga Uvijek gladna


Fotografija: Uvijek gladna

Ako ste u potrazi za nekom blagdanskom tortom, a da nije klasična, jednu takvu pronašli smo na gastro blogu Uvijek gladna. U pitanju je medena torta, a kada je dodatno ukrasite ružmarinom i narom onda će baš odavati jedan blagdanski štih koji i priželjkujete. Kako je pripremiti detaljno proučite u nastavku...

Sastojci

Biskvit

200 g maslaca
150 g smeđeg šećera
3 žlice meda
4 jaja
korica 2 naranče
350 g brašna
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
pola žličice začina za medenjake
malo cimeta
malo mljevenog kardamoma
150 g jogurta
100 g soka od naranče

Čokoladna medenjak krema

125 g tamne čokolade 60% kakaa
200 g čokoladne kuverture 52% kakaa
300 g slatkog vrhnja
žlica maslaca
4 žlice pekmeza od šljiva
začin za medenjake

Krema od sira

350 g krem sira
300 g slatkog vrhnja
1 mahuna vanilije
2 žlice meda

Postupak

Biskvit

Zagrijte pećnicu na 180 C. Okrugli kalup promjera 20 cm obložite papirom za pečenje i premažite maslacem. Ako želite visoku tortu koristite dva kalupa od 16 cm. Miksajte maslac sobne temperature sa šećerom i medom dok ne postane kremast. Dodajte koricu naranče. Dodajte jaja sobne temperature, jedno po jedno, između miksajte. U drugu zdjelu prosijte suhe sastojke. U čaši pomiješajte jogurt i sok od naranče. U smjesu jaja i maslaca dodajte naizmjenično suhu smjesu i smjesu jogurta i soka od naranče. Započnite i završite sa suhim sastojcima. Izlijte smjesu u kalup i pecite 45 min, provjerite čačkalicom. Ohlađeni biskvit prerežite po pola i poravnajte ako je potrebno.

Čoko medenjak krema

Natrgajte čokoladu ili nasjeckajte. Slatko vrhnje zagrijte sa začinima do vrenja. Ako imate bolje je koristiti cijele začine. U tom slučaju u vrhnje stavite 1 zvjezdasti anis, štapić cimeta, sjemenke dvije mahune kardamoma, 1 klinčić i malo papra. Kada vrhnje zavrije prekrijte ga prozirnom folijom da upije začine. Procijedite preko čokolade (ako koristite začine u prahu ne morate procijediti) i miješajte dok se čokolada ne rastopi. Dodajte maslac i izradite štapnim mikserom. Na kraju umiješajte pekmez od šljiva, prekrijte folijom i stavite u hladnjak da se malo stisne.

Krema od sira

Miksajte krem sir sa sjemenkama vanilije i medom dok ne dobijete kremastu teksturu. Dodajte slatko vrhnje i miksajte dok ne dobijete kremu. Ovu kremu koristite odmah.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

više