Search

Mljac! Brioš krafnice za polizati prste

Mljac! Brioš krafnice za polizati prste

Recept s bloga Prstohvat soli


Image: Prstohvatsoli.com

Ako ste u dilemi s kakvim krafnicama prikladno završiti veljaču, evo jednog sjajnog recepta koji će vas oduševiti

Već i ptice na grani znaju kako je veljača uvijek u znaku krafni. Iako je već pri kraju, mi smo ju odlučili završiti sa stilom i to s jednim odličnim i malo drugačijim receptom za najbolje i najmekanije krafnice nakon kojih ćete polizati prste. Recept smo pronašli na nama omiljenom gastro blogu Prstohvat soli, a pronađite ga u nastavku..

 

Sastojci
oko 450 g brašna
20 g svježeg kvasca
50 g šećera
1/4 žličice soli
100 ml mlijeka
3 jaja
100 g maslaca izrezanog na kockice
korica limuna, sitno narezana

pekmez, čokoladni namaz ili nešto drugo po izboru za punjenje
suncokretovo ulje za prženje
šećer za posipanje krafnica

Mljac! Brioš krafnice za polizati prste (фото 1)

Postupak
Tijesto je najbolje pripremati uz pomoć miksera s posudom, ukoliko ga nemate, pripremite tijesto kako ga inače radite. U manju posudu izmrvite kvasac, odvojite 1 žlicu od 50 g šećera i dodajte kvascu. Mlijeko zagrijati da bude toplo pa prelijte preko kvasca. Pokriti i ostaviti da se aktivira. U posebnoj posudi umutiti jaja. U posudi u kojoj ćete raditi tijesto dodajte brašno, šećer i sol pa promiješati. Dodati aktivirani kvasac, pa onda i koricu od limuna. Upaliti mikser i pustiti da se formira tijesto. Neka bude mekano i ljepljivo, nemojte očekivati klasično tijesto koje se ne lijepi za ruke. Ostavite ga da stoji oko 5 minuta ili dok se sastojci dobro ne sjedine pa dodati kockice maslaca, ali jednu po jednu. Ako su komadi manji dodajte dvije kockice pa pričekajte da se sjedine s tijestom i tako dok ne potrošite sav maslac. Ostavite mikser da radi oko 5 minuta od kada dodate maslac. Tijesto bi trebalo biti mekano, svilenkasto. Dobro posipati brašnom radnu površinu, izvaditi tijesto iz posude i formirati kuglu. Stavite kuglu tijesta u posudu blago premazanu suncokretovim uljem, pokriti prozirnom folijom te izbušite nekoliko rupica na njoj i ostavite u hladnjaku 12-16 sati, najbolje preko noći.

Mljac! Brioš krafnice za polizati prste (фото 2)
Sutradan pripremite dva pleha od pećnice, obložite ih papirom za pečenje, posipajte brašnom. Izvadite tijesto iz hladnjaka, na pobrašnjenoj površini ga razvaljajte na oko pola cm debljine. Okruglom modlicom vadite krafne željene veličine i redom ih stavljajte na pleh s većim razmakom. Pokrijte pleh krpama i ostavite da krafnice narastu oko sat i pol ili dok se ne udvostruče.

Dublji tanjur napunite šećerom u koji ćete umakati krafnice. Tanjur na koji ćete ih vaditi obložite papirnatim ubrusom. Posudu u kojoj ćete ih pržiti napunite uljem, barem tri prsta visine i zagrijte na srednje jaku temperaturu. Pažljivo ubacujte 2-3 krafnice po turi, pazeći da ih prilikom podizanja s pleha ne probušite. Pržite ih do zlatne boje, vadite na predviđeni tanjur. Još vruće ih uvaljajte u šećer, odložite da se ohlade. Kada se ohlade, vrećicu za dekoracije napuniti odgovarajućim nadjevom i punite svoje krafnice. Poslužite ih odmah.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više