Traži

Možete li odoljeti torti od maka s marcipanom i šipkom?

Možete li odoljeti torti od maka s marcipanom i šipkom?

Recept s bloga "Cukar"

Tekst: E.G.


Fotografija: Cukar

Ovaj si vikend zasladite receptom koji će vas sigurno osvojiti već na prvi pogled!

Za vikend obično imamo više vremena nego preko tjedna, što znači da se možemo posvetiti pripravi raznih ukusnih delicija. Ako se i vi odlučite za takvo što kroz ovu subotu i nedjelju, računajte da će vam trebati malo strpljenja, entuzijazma i naravno, primamljivi recept! Mi smo jedan takav pronašli na blogu Cukar, koji redovito pratimo i koji nas baš nikada ne razočara. Volite li mak i marcipan, ovo bi vam mogla postati jedna od omiljenih slastica, a u nastavku doznajte i kako je pripremiti!

Sastojci

Za tortu: 2 jaja, 110 g smeđeg šećera, 200 ml ulja, 200 ml mlijeka, 1 žlica ruma, 100 g brašna, 70 g griza, 180 g mljevenog maka, 2 vrhom pune žlice kakao praha, 1 prašak za pecivo, prstohvat soli, na vrh noža ribanog začina tonka

Za premazivanje: 200 g pekmeza od šipka, 2 žlice ruma, 200 g marcipana, šećer u prahu za valjanje marcipana

Za glazuru: 200 g kvalitetne tamne čokolade, 2 žličice maslaca

Priprema

Miješajte električnim mikserom jaja i šećer dok jaja ne postanu svijetla, pjenasta i puna zraka. Dodajte im ulje, mlijeko i rum te sve nastavite miješati dok se ne poveže.U drugoj posudi pomiješajte brašno, griz, mljeveni mak, kakao, prašak za pecivo, prstohvat soli i naribanu tonku. Dodajte ovu mješavinu smjesi od jaja i sve lagano sjedinite u homogenu smjesu. Kalup za tortu (24 – 26 cm) obložite papirom za pečenje pa u njega izlijte pripremljenu smjesu. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 35 - 40 minuta ili dok čačkalica zabodena u kolač ne izađe potpuno čista. Pečenu tortu pažljivo izvadite iz kalupa i potpuno je ohladite.

Slaganje torte

Ohlađenu tortu prerežite po dužini na pola kako biste dobili dvije okrugle kore. Pekmez od šipka pomiješajte s rumom i zagrijte ga nad laganom vatrom. Premažite jednu koru polovicom rastopljenog pekmeza. Prekrijte drugom korom te zatim cijelu tortu premažite preostalim pekmezom. Marcipan tanko razvaljajte na podlozi koju ste posipali šećerom u prahu. Pokušajte marcipan formirati u veliki krug nešto malo veći od vaše torte kako bi je mogli lijepo i ravnomjerno obložiti. Razvaljenim marcipanom obložite tortu.

Glazura

Nad parom otopite čokoladu i dvije žličice maslaca. Tortu stavite na rešetku, a ispod rešetke stavite papir za pečenje. Pažljivo prelijte tortu otopljenom čokoladom te, ako je potrebno, malo je zagradite kuhinjskom špahtlom. Višak čokolade koji se ocijedio na papir za pečenje možete postrugati i pospremiti. Tortu ohladite, a prije posluživanja je po želji ukrasite cvjetićima od fondana ili nekim drugim ukrasima.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

više