Search

Naš novi najdraži restoran je u strogom centru Zagreba i stvarno ga trebate posjetiti

Naš novi najdraži restoran je u strogom centru Zagreba i stvarno ga trebate posjetiti

Tekst: BURO.

Zagrebačka ugostiteljska scena je posljednjih nekoliko godina poprilično dinamična, ali ako ju uspoređujemo sa drugim metropolama, koncepti lokala koji se otvaraju su poprilično uniformno definirani. Dnevni barovi, mjesta za večernje izlaske, restorani sa jasno definiranom kuhinjom kojom se bave i noćni klubovi kojih se zbog pandemije skoro više ni ne sjećamo.

Sopal, koji se prije nešto više od mjesec dana otvorio u Teslinoj ulici, novo je mjesto koje ne traži jasnu žanrovsku definiciju već vas želi zabaviti i ponuditi nešto drugačije kroz neobavezni fun dining format.

Naš novi najdraži restoran je u strogom centru Zagreba i stvarno ga trebate posjetiti (фото 1)

Minimalistički interijer sa metalnom otvorenom kuhinjom kojim dominira mural jednog od istaknutijih umjetnika nove generacije Nikice Jurkovića sjajno uvodi u eklektičnu kartu jela koja se mijenja na tjednoj bazi, a u kojoj ćete naći male tanjure od lokalnih sastojaka koje krasi preciznost tehnika iz raznih svjetskih kuhinja. Pečena prepelica sa kukuruzom i parmezanom je na istom popisu sa pilećim krilcima punjenim mljevenom svinjetinom s đumbirom, hami na kremi od patlidžana društvo prave pečene paprike, a tartar serviraju uz sirove šampinjone i prah od dehidriranih gljiva.

Naš novi najdraži restoran je u strogom centru Zagreba i stvarno ga trebate posjetiti (фото 2)

Glavni i odgovorni za ova naizgled jednostavna, ali silno zabavna i precizno pripremljena jela, je Marko Turković, mladi kuhar koji se nakon stažiranja po svjetskim restoranima sa Michelinovim zvjezdicama vratio u Hrvatsku i nakon nekolicine naših renomiranih restorana odlučio na vlastiti projekt u tandemu sa Perom Đangradovićem koji je karijeru do sada gradio u mnogim dubrovačkim lokalima.

Naš novi najdraži restoran je u strogom centru Zagreba i stvarno ga trebate posjetiti (фото 3)

Vinska karta im je jednako eklektična i drugačija, ali sa naglaskom na prirodna vina. Među onim domaćima nađe se i pristojan broj vina iz šire regije, a svima je zajednički moderan pogled na plemenitu vještinu vinarstva. Ovdje skoro da možete biti sigurni da ćete probati vino za koje nikad niste čuli.

Naš novi najdraži restoran je u strogom centru Zagreba i stvarno ga trebate posjetiti (фото 4)

Kad svemu tome dodamo i činjenicu da Marko osim kuhinjske uređuje i glazbenu kulisu pa su vikendi rezervirani za svirke DJa iz čitave Hrvatske, Sopal ima potencijal postati mjesto za kompletan izlazak bez formalnosti restorana uz sjajnu hranu i vino.

Trenutno su otvoreni od 18 do 24, a kako čujemo najavljuju i skoro otvaranje za ručak. Mi jedva čekamo.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više