Traži

"Na vlastitom vjenčanju imala sam najlošije kolače koje sam ikada jela!"

"Na vlastitom vjenčanju imala sam najlošije kolače koje sam ikada jela!"

Željki Mihaljek bio je to dovoljan povod da po tom pitanju nešto konkretno poduzme...

Tekst: Latica Martinis Filković


Fotografija: Sanjin Kaštelan

Prije nekoliko dana bila sam na jednom vjenčanju jedne iznimno mi drage osobe. Priznajem, nisam baš nikada ushićena oko vjenčanja i odlaska na ta pompozna slavlja ljubavi do ranih jutarnji sati uz melos koji mi uglavnom nikad ne odgovara, ali ovo mi je bilo nekako posebno drago jer su u pitanju bili divni ljudi, za koje sam jednostavna znala da im premisa u organizaciji neće biti spomenuta pompoznost i razvikanost, nego intimnost, obitelj, bliski prijatelji, dobra zabava i glazba u lijepom okruženju i naravno, najukusniji mogući zalogaji. Upravo to posljednje u cijeloj priči posebno mi je zapelo za oko, a kušajući pomalo sve od ponuđenog, bilo ono nešto slatko ili slani finger food, odmah sam se bacila u potragu doznati tko stoji iza ukusnog stola o kojem su svi cijelu večer, naravno, punih usta, pričali. Njeno ime je Željka Mihaljek (koju mnogi od milja zovu Žuža), a ja ovu maštovitu i predanu poslu 33-godišnjakinju nisam propustila naknadno upitati neke stvari koje bi i vas mogle itekako zanimati, pogotovo ako ponekad zatrebate na nekom mini okupljanju ili druženju nekoga za koga znate da će vam isporučiti nešto prefino i nešto o čemu će se još dugo pričati.

"Na vlastitom vjenčanju imala sam najlošije kolače koje sam ikada jela!" (фото 1)

Željka, znači pripremaš hranu po narudžbi za neka veća događanja, koliko je to zapravo u pozadini teško ili nije teško izvedivo… Koliko je organizacijski kompleksno, kako to uopće izvodiš?

Svu hranu koju pripremamo je isključivo po narudžbi. Nemam prodajno mjesto. Rekla bih da je to lako izvedivo ako se napravi dobar plan i ako se tog plana držiš, što je ponekad teško (smijeh).

"Na vlastitom vjenčanju imala sam najlošije kolače koje sam ikada jela!" (фото 2)

Kako izgleda taj dan kada trebaš svu tu hranu doslovno iznijeti na stol?

Taj dan je najstresniji. Želim da sve uvijek bude savršeno. No, onda sam s druge strane svjesna da je savršenstvo čista iluzija. Na početku sam se mučila s pitanjima: hoće li klijent biti zadovoljan? Što ako mu se neće svidjeti... No, onda sam shvatila da ja na to ne mogu 100% utjecati. Jedino što mogu jest to da dam 110% sebe i to zaista svaki puta dajem. 

Što preferiraš... kvalitetu, kvantitetu, oboje, nešto treće, što ti je bitno u samom finalu?

Moj moto kada sam krenula u cijelu ovu priču glasi: "Ono što izgleda lijepo, mora biti fino i spravljeno od kvalitetnih namirnica." 

Što te u svemu tome motivira, ispunjava, koji ti je neki drajv… što te uopće navelo da se upustiš u tu gastro avanturu?

Dobro pitanje. Veliki motivator mi je da radim ono što zaista znam i što volim. No, tu su i moji klijenti, oni su veliki pokretači (smijeh). Rekla bih da su bile dvije prekretnice. Jedna je da sam na vlastitom vjenčanju imala najlošije kolače koje sam ikada jela. Druga je bila kojim putem krenuti? Vrlo brzo je došao odgovor. Sin je završio u bolnici, proveo u Klaićevoj desetak dana, potvrđena mu je bila alergija na aditive i konzervanse. Tada je došao i odgovor.

"Na vlastitom vjenčanju imala sam najlošije kolače koje sam ikada jela!" (фото 3)

Smišljaš li sama jela koja ćeš poslužiti ili ti to sugeriraju klijenti? Ili je to sve stvar nekog dogovora ili ti imaš neku ponudu, formulu za koju znaš da jednostavno funkcionira?

Rekla bih pola pola. Za klijente koji nemaju problema s alergijama i bolestima, imamo već osmišljenu ponudu. No, u ponudi imamo i slastice bez jaja, bez orašastih plodova... (za koje sam se dodatno educirala i završila doškolovanje), tako da je u tom dijelu jako važno što smijemo staviti, a što ne. Uvijek prođem s klijentom koje namirnice možemo koristiti, te tako po tome napravimo slasticu. 

Je li to posao od kojeg možeš živjeti i u njega dalje ulagati i širiti ili... ?

Za sada samo ulažem (smijeh). Svaki početak je težak, nisam htjela ulaziti u kredite, tako da sve sama financiram (naravno, i uz pomoć roditelja, hvala im). U tim počecima, obitelj jako puno pomogne. Suprug mi je velika podrška, on uskače oko nekih stvari. Naravno, tu su još i brat, šogorica, sve iz redom angažiram (smijeh).

"Na vlastitom vjenčanju imala sam najlošije kolače koje sam ikada jela!" (фото 4)

Kakvi budu komentari nakon što događanje prođe, je li to u biti neka najveća nagrada za tebe i ono za što se zapravo živi, kao u svakom poslu, da bude prepoznato ono što radiš?

Moja politika je da uvijek želim čuti povratnu informaciju od klijenta. Obavezno pitam jesu li bili zadovoljni, što bi promijenili... imam Excel tablicu gdje vodim bilješke i sve zapisujem! Ono što je najvažnije jest da je 99,9 % ljudi oduševljeno, prepoznaju kvalitetu, uložen trud, rad, a to mi je najvažnije. 

Radiš li sve solo? Kako ide ta logistika u cijelom tom procesu?

Kada ste tek na početku, jako je teško, trebate pisati ponude, odgovarati ljudima, naručivati robu, ići na sastanke, peći, osmišljavati i to je jako teško. Ponekad se osjećam kao hobotnica (smijeh). No, svakako bih spomenula svoj mali tim ljudi. Karla koja je zadužena za dekoraciju, Viktor koji se brine o marketingu i uskoro nam se pridružuje još jedan član tima.

"Na vlastitom vjenčanju imala sam najlošije kolače koje sam ikada jela!" (фото 5)

Koji ti je neki cilj? Nastaviti ovako, otvoriti slastičarnicu ili nešto treće?

Za sada mi je cilj ostati u proizvodnji, barem još dvije godine. No, svakako imam u planu imati prodajni prostor, nešto između dućana i slastičarnice svakako da. No, ima još do toga. 

"Na vlastitom vjenčanju imala sam najlošije kolače koje sam ikada jela!" (фото 6)

Ako poželite kontaktirati i angažirati Željku onda to možete učiniti preko njezine službene Facebook stranice.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar

više