Search

Najbolji kruh u Splitu

Najbolji kruh u Splitu

Büro 24/7 predstavlja: Kruščić


Image: PR

Pekara "Kruščić" dokaz je da je kvaliteta u proizvodnji kruha još uvijek prisutna

Kruh je već tisućljećima osnovna ljudska namirnica. Na stol ga stavljamo i nekoliko puta dnevno, a osim hranidbene ima i snažnu religijsku, kulturološku i civilizacijsku ulogu. Kroz povijest je konzumacija određene boje kruha ljudima pripisivala viši ili niži status u društvu, dok se danas konzumacija kruha uglavnom povezuje s ljudskom brigom o vlastitom zdravlju. Ipak, ljudi su s godinama zanemarili izvornu vještinu pripreme kruha. Brojne su pekare podlegle utjecaju masovne proizvodnje, dodajući pripremi tijesta aditive i dodatke kako bi se kruhu produljila svježina. Pronalazak pekare s ponudom kruha pripremljenog od isključivo zdravih, prirodnih sastojaka, tako, danas, postaje pravo umijeće. No, dali smo si truda i ipak uspjeli pronaći jednu, svakako vrijednu naše priče.

Pekara "Kruščić" u vlasništvu je supružnika Silvane Matić i Ananda Štambuka. Već neko vrijeme s pravom ponosno nosi titulu mjesta u kojem je moguće pronaći najbolje kruščiće u gradu. Smjestila se u sam centar Splita, kraj splitske peškarije, šireći pravu simfoniju mirisa i okusa iz vlastite male proizvodnje.

kruscic

Priča o Kruščiću nastala je još davne 1989. godine, kad se ideja o zdravom kruhu na području Splita smatrala pravom revolucijom. Sve je započelo Anandovim povratkom iz Engleske u kojoj je proveo neko vrijeme. Vrativši se u svoj rodni grad, Anand je uvidio kako u gradu nije moguće pronaći ono što je on nekada nazivao "pravim kruvom". Razočaran nađenim, uputio se u Njemačku kako bi pronašao recepturu pekarskog proizvoda koji bi "i on sam htio jesti". Tamo upoznaje Huberta Bergera, koji mu ujedno i otkriva tajnu zanata. Zajedno s njim otvara pekaru u Splitu koja je prilično brzo doživjela iznimnu popularnost. Tijekom rata pekara je nažalost bila prisiljena zatvoriti svoju proizvodnju, a Anand je odlučio svoju sreću potražiti u New Yorku.

kruscic

Nakon 20 godina provedenih u Americi, Anand se nedavno, zajedno sa suprugom, vratio u Split. Ponovno suočen s "kvalitetom" pekarske industrije odlučio je nastaviti svoje snove i gradu ponovno priuštiti uživanje u nekadašnjoj recepturi "pravog zdravog kruha". Autentični okusi kruha i peciva Njemačke, Francuske i Italije, koji su se širili pekarom "Kruščić" 1980-ih godina, tako su se danas ponovno pronašli u središtu Splita. Kruščićima se danas dodaju i lokalni splitski začini, čineći njihov okus još ukusnijim.

Posebnost pekare je u pažljivom izboru namirnica, čiji su sastojci isključivo prirodnog podrijetla. Prilikom stvaranja tijesta koriste se neizbjeljena, cjelovita brašna koja proizvodima daju specifičan okus punoće i trajnosti. Brašna koja se koriste u proizvodnji proizvedena su na vodenom mlinu u Žrnovnici kraj Splita, a tradicionalna receptura svakodnevno prolazi rukama vještih i obučenih zaposlenika koji pridonose očuvanju tradicije.

kruscic

U ponudi pekare nalazi se devet osnovnih vrsta kruha i deset peciva, koje se svakodnevno nadopunjuju raskošnim slatkim i slanim slasticama. Svaki kruh osmišljen je kako bi odgovarao određenoj vrsti jela. Najpoznatiji kruh u ponudi je Dioklecijan, koji se ujedno i smatra zvijezdom ponude pekare "Kruščić". U pekari ga je moguće pronaći isključivo petkom, a njegov sastav integralnog brašna obogaćen je kozjim i ovčjim sirom i primjesama meda. Receptura Dioklecijana dobivena je od poznatog hrvatskog gastronomskog stručnjaka Veljka Barbierija. A osim u okusu, njegova specifičnost nalazi se i u priči o njegovom nastanku. Legenda kaže kako su recept sastavili rimski vojskovođe kako bi tim kruhom hranili vojsku tijekom dugih pohoda. Zahvaljujući proteinima i ukusnim dodacima, legionari su tako mogli danima izdržati samo na kruhu i vodi.

Proces proizvodnje pogača i kruha u Kruščiću nekad traje i preko 12 sati. Produljena fermentacija proizvodima daje kvalitetu, a ujedno ih zbog duljine vremena pripreme tijesta, čini limitiranima. Samo nekoliko proizvoda, tako, dnevno pronađe svoje mjesto na policama pekare, a već oko podneva gotovo ih je nemoguće pronaći. Naša vam je preporuka, stoga, da se već rano ujutro uputite prema gradu. Miris kruha bit će vam zasigurno dovoljan putokaz adrese.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više