Search

Najljepši restoran u Splitu: Bokeria Kitchen & Wine

Najljepši restoran u Splitu: Bokeria Kitchen & Wine

Svi su oduševljeni novim konceptom u centru grada

Ana Pavić

Image: Maksim Bašić,
Lili Zaneta

Ako ste ovo ljeto prošetali centrom Splita sigurno ste zamijetili novi restoran smješten u staroj zgradi na adresi Domaldova 8. S fantastično uređenim interijerom Bokeria Kitchen & Wine može stati uz bok svjetski razvikanim restoranima, a atraktivna lokacija u staroj jezgri grada čini ga još posebnijim

U samom srcu Barcelone na ulici La Rambla nalazi se jedna od najpoznatijih svjetskih tržnica La Boqueria. La Boqueria je u stvari više od tržnice, to mjesto je pravi sajam različitih kultura, okusa, mirisa i carstvo fantastične hrane koja se priprema pred vašim očima te konzumira za šankom u malim restoranima koji su raspoređeni po tržnici. Mirisi ribe i mesa mame iz svakog kutka, po licima turista možete vidjeti da njihovoj sreći nema kraja jer će za svjež obrok platiti pristojnu cijenu i doživjeti vrhunsko gastronomsko iskustvo. Upravo ova slavna tržnica inspirirala je vlasnike novog splitskog restorana o kojem svi pričaju. Bokeria Kitchen & Wine ima sve predispozicije da postane oaza maštovitih i ukusnih obroka baš poput slavnije joj imenjakinje. Blizina splitske peškarije i  splitskog pazara garantira svježe namirnice na vašem tanjuru a maštovit jelovnik i posvećenost detaljima zadovoljit će i najzahtjevnije goste.

Bokeria

"Bokeria je otvorena krajem srpnja, a unatoč zabludama posjetitelja kako se radi o franšizi ona je zapravo u vlasništvu peteročlane obitelji koja je zajedničkim snagama uspjela stvoriti ambijent prilagođen i zanimljiv svim uzrastima. S obzirom na veliko društvo kojim je svatko od njih okružen, pojedinačno su i kompromisno stvarali ugođaj koji bi se dopao svim prijateljima, a zaključili su da je upravo to savršena formula da zadovolje i splitsku pa čak i svjetsku publiku koja sve češće odabire Split kao savršenu destinaciju za odmor. Tako su Nataša i Davor predložili da se u Bokeriji uživa u jednostavnoj hrani, onoj čiji se recepti naraštajima prenose i čiji mirisi pričaju o Mediteranu. Možda zvuči kao priča o tipičnoj dalmatinskoj konobi, ali uz malo mašte i drukčijim načinom serviranja nedvojbeno su se distancirali od pretenciozne kuhinje i klišeja tipa bakina kuhinja." rekao nam je menadžer restorana Luka Bokavšek. Luka je nakon završenog fakulteta u Los Angelesu razvio ljubav prema vinima te je uz pomoć somelijera složio vinsku kartu s biranim hrvatskim vinima. Bokeria Kitchen & Wine ponosi se i s ukusnim desertima Ivane Čuljak, a kao favorita izdvajaju mousse od rogača i čokolade. 

Bokeria

Jelovnik je tematski razrađen po sezoni te će jesenska kolekcija biti posvećena jelima koja se baziraju na gljivama, bundevi, kao i rustičnim, domaćim, pomalo zaboravljenim jela poput pljukanaca s pestom od raštike. Za one koji neobavezno žele uživati u vinu ili pak Aperol Spritzu u već popularnim "Bokeria Aperitivo" popodnevima, bit će na raspolaganju i bar menu koji će sadržavati jela kao što je burger od tartufa u domaćem briochu, bombolete od pršuta i slična jela koja se konzumiraju na ležerniji način ili se kategoriziraju kao zalogajčići.

Bokeria

Prilikom uređenja prostora pazilo se na svaki detalj te je rezultat interijer na svjetskoj razini koji biste slobodno mogli smjestiti u New York ili London: "Cilj je bio da prostor odiše Mediteranom s malim naglaskom na Španjolsku u čast La Boqueriji, ali isto tako i da Splićanima vrati uspomene na staru željezaru Mikačić koja se tu nekoć nalazila, a za kojom i danas svi s nostalgijom pričaju. Ela, kao glavna esteta bila je dirigent projekta pa je odlučila pronaći pločice koje podsjećaju na španjolske Mayólice kako bi njima obložila veliki dominantni šank, baš kao što je osmislila i dugačak ormar s ladicama koje podsjećaju na one iz stare željezare Mikačić".

Bokeria

Jedan od najvažnijih detalja je i luster koji je postavljen na sredini prostora. Proteže se kroz dvije etaže te je ručno izrađen od 850 metara lanca opet u spomen željezare, a projektirali su ga arhitekti Tanja i Franz Zahra. Stolice o kojima se već svi raspituju, savršeno su se uklopile u prostoru, a kupljene su u splitskom Heliosu. Za vizualni identitet zadužena je svjetski priznata agencija Anagrama sa sjedištem u Mexicu, inače poznata po osmišljavanju najfinijih brendova. "Upravo su stručnjaci iz Anagrame ti koji su predložili da igrom slova Boqueriu promijenimo u Bokeriu koja onda simbolično podsjeća i na nadimak obitelji. Anagrama je također bila zadužena da vizualni identitet prenese kroz čitav interijer pa su tako i zidovi postali moćan medij. Sedamnaestogodišnja Lorena izrazila je želju da se osmisli mjesto na kojem se mogu napraviti fotografije kao uspomena na provod u Bokeriji. Tako je Anagrama kreirala dva velika zida s interesantnim citatima o hrani i vinu te opet koristila ilustracije osmišljene za identitet. Taj kantun nazvan je selfie corner, a sudeći po broju fotografija na Instagramu i Facebooku, ideja je prihvaćena od strane svih generacija", otkrio nam je Luka Bokavšek.

Bokeria

Bokeria

Bokeria

Bokeria

Bokeria

Bokeria

Bokeria

Facebook: https://www.facebook.com/bokeriasplit

Related articles

Buro 24/7 Selection

više