Search

Najodrživije piće na svijetu: Sustainable votka čija proizvodnja generira negativan carbon footprint!

Najodrživije piće na svijetu: Sustainable votka čija proizvodnja generira negativan carbon footprint!

Proizvedena od zraka, vode i sunca

Tekst: M.M.


Nemojmo se zavaravati, vikend je univerzalni sinonim za (pretjerano) uživanje u alkoholu. A kad već svjesno odlučujemo trovati sami sebe, barem možemo odlučiti uživati u omiljenim pićima bez da ujedno trujemo i planet. Naime, Air Co., njujorška kompanija sa sjedištem u Brooklynu, razvila je metodu proizvodnje votke konvertiranjem ni manje ni više već ugljikovog dioksida u alkohol.

"Osmislili smo način kako da zarobimo višak CO2 iz zraka i transformiramo ga u ultra rafinirane, poželjne proizvode", stoji u izjavi kompanije.

Bez nečistoća, ugljikohidrata, šećera, glutena i carbon negativna - barem tako tvrde iz Air Co.

Air Co. su osnovali elektrokemičari Stafford Sheehan i Greg Constantine, te pronašli partnera uz čiju pomoć iz raznih destilerija i tvornica etanola diljem SAD-a, prikupljaju otpadne plinove. Ti se plinovi zatim ukapljuju i šalju u Brooklyn gdje se odvija proces destilacije - uz pomoć električne energije konvertiraju ugljikov dioksid u etanol. Taj je kemijski proces poznat već desetljećima, no iz tvrtke Air Co. tvrde da je ovo prvi put da ga je netko upotrijebio za proizvodnju votke na veliko.

Najodrživije piće na svijetu: Sustainable votka čija proizvodnja generira negativan carbon footprint! (фото 1)

A zašto tvrde da je njihov proizvod carbon footprint negativan? Pa zato što proizvodnja ne proizvodi toliku ugljikovog dioksida koliko ga potroše u proizvodnji, a kako bi poduprli svoju tezu proveli su i istraživanje o životnom ciklusu proizvoda, odnosno proizvodnje.

"Prikupljanje, pročišćavanje, kompresija i transport emitira oko 0,1 kilogram CO2 za svaki kilogram koji prođe kroz naša vrata pa je tako naš carbon footprint već u startu, prije nego što s njime išta učinimo, 90 posto negativan", izjavili su iz kompanije.

Najodrživije piće na svijetu: Sustainable votka čija proizvodnja generira negativan carbon footprint! (фото 2)

Kada se tome pribroji otisak koji ostavlja proizvodnja energije koja im je potrebna (radi se, naravno, o solarnim kolektorima), pretvorba CO2 u hidrogen te ono što emitiraju kotlovi, Air Co. ostaje čak 0,67 posto u minusu. Uz to, u predivne, minimalističke boce izrađene od recikliranog stakla votka se toči ručno, a etiketa je prilijepljena custom made ljepilom kako bi se jednostavno mogla skinuti da bi se boca mogla ponovno koristiti. Također, ljepilo je otporno na smrzavanje i vodu. Postoji li bolja motivacija za ispijanje Moscow mulea ili Cosmopolitana od spašavanja svijeta?

Leave a comment

više