
Neodoljiva čokoladna torta bez brašna
S bloga Prstohvat soli
Jedna od naših omiljenih gastro blogerica, Ana Đurđević, na svom je blogu Prstohvat soli podijelila sjajan recept za ovu sočnu čokoladnu tortu u kojoj možete uživati već danas. Sama kaže kako se od ove torte može očekivati pun čokoladni okus s mirisom kave u pozadini, što je čini idealnom za subotnje jutro.
Sastojci
200 g maslaca, plus oko 10 g za podmazivanje kalupa
200 g crne čokolade sa 70% kakaa
1 žlica kave (ovo je opcija, ako ne volite kavu u kolačima jednostavno ju preskočite)
6 jaja
200 g šećera
70 g kakaa u prahu
Postupak
Pećnicu upalite na 160ºC, dno kalupa za tortu obložite papirom za pečenje, a stranice mu premažite maslacem. Čokoladu i maslac otopite na pari pa ih ostavite da se hlade. Za to vrijeme odvojite bjelanjke od žumanjaka. Od bjelanjaka napravite snijeg, a žumanjke istucite sa šećerom dok ne postanu svijetlo žute boje. Zatim kakao prosijte u žumanjke i promiješajte, pa im polako dodajte rastopljenu čokoladu i maslac.
Kada smjesu promiješate prvo joj dodajte jednu žlicu snijega od bjelanjaka i ponovno promiješajte kako biste je razrijedili, a onda polako nastavite dodavati ostatak snijega. Umiješajte ga laganim pokretima kako smjesa ne bi izgubila volumen. Smjesu zatim prelijte u kalup i pecite oko 45 minuta do sat vremena. Znate da je torta gotova kada čačkalica koju zabodete u sredinu van izađe suha. Tortu poslužite uz svježe voće, šlag ili sladoled od vanilije.